l o pietreancă a fost convinsă să trimită 26.000 de lei, păcălită fiind că fiul său ar fi avut un accident
„Accidentul“ reprezintă în conti-nuare pentru escroci o metodă uşoară de a face rost de bani mulţi profitând de naivitatea unor bătrâni. Şi aceasta, în ciuda faptului că maniera în care acţioneză şarlatanii a fost de nenumărate ori explicată atât în presă cât şi în cadrul unor campanii stradale. Se pare însă că escroscii reuşesc să-i găsească pe bătânii care au bani mulţi în casă ori în conturile unor bănci, şi care nu au auzit până acum de modul în care acţionează aceşti indivizi.
În „plasa“ escrocilor a căzut zilele trecute şi o pietreancă în vârstă de 63 de ani. Pe 19 septembrie, femeia a fost contactată telefonic de un individ care i-a spus că este avocatul fiului ei. Folosind un limbaj elevat în care a înşiruit şi câteva articole la întâmplare din Codul Penal pentru a-şi dovedi priceperea într-ale avocaturii, bărbatul i-a explicat pietrencei că fiul ei a provocat un accident şi pentru a rezolva situţia în mod amiabil are nevoie urgent de 26.000 de lei. Acesta i-a mai spus femeii că fiul ei nu poate fi contactat deoarece telefonul i-a fost luat de poliţişti. Disperată să-şi ajute copilul, femeia s-a conformat cerinţelor aşa-zisului avocat. S-a dus la o bancă şi a trimis 26.000 de lei în contul indicat de şarlatan. Când şi-a dat seama că a fost înşelată era deja prea târziu.
„Facem apel la cetăţeni să nu dea curs solicitărilor de acest gen şi să verifice veridicitatea informaţiilor, contactând persoanele implicate în presupusul accident. Totodată e bine de ştiut că în cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin interme-diul unor societăţi de asigurări. Orice accident ori eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare: fie depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, fie înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare obligatorie. Dacă sunteţi contactaţi de un «binevoitor», care vă apelează în numele unei rude apropiate, şi nu aţi putut verifica veridicitatea informaţiilor, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112 pentru a vă acorda sprijin“, a declarat subinspectorul Elena Bulgărea, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Neamţ.
În mod special cei care au rude în străinătate trebuie să fie foarte atenţi la persoanele cu care intră în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Se presupune că aceşti indivizi sau complici de-ai lor, înainte de a da lovitura se interesează de situaţia financiară şi familială a victimei. (S. DAMIAN)