17.6 C
Piatra Neamț
miercuri, aprilie 30, 2025
AcasăEconomicÎn plină vară, Piaţa imobiliară a luat avânt

În plină vară, Piaţa imobiliară a luat avânt

Date:

 

l apartamentele cu două camere sunt printre preferinţele nemţenilor l programul „Prima casă“ a revigorat piaţa

l operatorii din turism spun că există tendinţa proprietarilor de a creşte preţurile

Tranzacţiile imobiliare sunt pe „val“ în plină vară, animate fiind de programul guvernamental „Prima casă“. Piaţa imobiliară s-a dezmorţit de-a binelea, oamenii cumpără locuinţe, în special apartamente, fie cu bani împrumutaţi sau economisiţi. În ultima perioadă, proprietarii de imobile acceptă şi plata în câte două – trei rate, astfel încât, odată înţelegerile pecetluite, cumpărătorul intră în posesia casei mult visate. Preţurile imobilelor sunt foarte bune în acest moment, iar specialiştii spun că acum este perioada propice pentru a face noi investiţii. De altfel, cetăţenii au prins gustul investiţiilor imobiliare, însă raportul calitate – preţ este cel care dictează. Sunt şi vânzători care forţează nota încercând să obţină preţuri mai mari, însă cumpărătorii nu sunt dispuşi să ofere decât suma pe care şi-au propus s-o cheltuiască pe o asemenea investiţie.

„Programul «Prima casă» este foarte activ, pot spune că 85 la sută din solicitările pe care le avem sunt pe acest program. Mai apar unele mici tensiuni în sensul că vânzătorii vor suma în euro, iar finanţarea este în lei, dar găsim întotdeauna o soluţie de compromis pentru a fi bine tuturor. Clienţii caută, în ge-neral, apartamente cu două sau trei camere, cu preţuri între 30.000 şi 35.000 de euro, să arate bine, să fie situate în zone bune, să aibă îmbunătăţiri, să fie decomandate. Putem spune că cerinţele lor sunt foarte justificate ţinând cont de faptul că se îndatorează, unii chiar şi 30 de ani, pentru a-şi cumpăra o locuinţă, şi astfel doresc să găsească o locuinţă în care să se poată muta, să nu mai aibă foarte multe cheltuieli“, a declarat Lili Humă, directorul agenţiei imobiliare „Fortuna“, din Piatra Neamţ.

Pentru că cererile sunt în creştere, vânzătorii ar vrea şi ei sume mai mari pe casele pe care vor să le valorifice.

„Vânzătorii au tendinţa să crească preţurile imobilelor, dar, cel puţin deocamdată, nu au succes. Şi asta pentru că în grilele de evaluare a imobilelor, băncile au păstrat aceleaşi valori. Ducem muncă de convingere cu unii dintre aceştia care vor să-şi vândă locuinţa practicând un preţ pe întreaga suprafaţă a imobilului şi nu pe suprafaţa utilă. Mai mult, îmbunătăţirile pe care aceştia le-au făcut locuinţelor nu mai sunt, în unele cazuri, de actualitate şi nu pot atrage cumpărătorii. De asemenea, unii vânzători acceptă ideea că pot vinde imobilele şi în mod eşalonat, în special pentru că legislaţia îi protejează de eventuale prejudicii în cazul în care cumpărătorii nu plătesc dife-renţele. Cei care sunt dispuşi să se informeze, o să vadă că cel mai mare risc este al cumpărătorului pentru că, în cazul în care nu achită ratele la care s-a angajat va pierde şi banii şi casa“, a mai spus Lili Humă.

Cei care doresc să-şi cumpere o locuinţă, dar şi cei care doresc să investească în imobile sunt sfătuiţi de specialişti să acţioneze în această perioadă, pentru că, din informaţiile pe care ei le deţin, preţurile ar putea creşte.

„Atâta vreme cât sunt vânzări, cererile sunt în creştere, preţurile vor fi şi ele mai mari. Ar putea să fie înre-gistrată o creştere a preţurilor, iar în acest sens, recomandarea mea este ca atunci când un cumpărător găseşte casa pe care şi-o doreşte, să o cumpere atunci când trebuie. Dacă va mai aştepta, este posibil ca aceeaşi casă să aibă un preţ mult mai mare“, a conchis Lili Humă, directorul agenţiei imobiliare „Fortuna“.

(Natalia RÎŞTEI)

Ultimele știri 🗞

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.