Ieri, la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Piatra-Neamţ, în dreptul şantierului unde se construieşte modulul care va adăposti aparatul RMN a putut fi observat un panou de identificare cu date despre investiţie. Ce-i drept, la vreo săptămână distanţă după ce au început lucrările şi după ce, în paginile cotidianului nostru, am semnalat faptul că şantierul nu are acest panou, a cărui prezenţă este impusă de Ordinul nr. 63/N din 11 august 1998. Ceea ce este de-acum de domeniul ştiinţifico-fantastic o reprezintă datele expuse pe respectiva plăcuţă de şantier. Astfel, potrivit „documentului“ bătut în cuie la propriu, data începerii execuţiei lucrărilor este 3 septembrie, însă noi avem fotografii care arată că cel puţin cu o săptămână înainte acolo erau muncitori care lucrau. Dan Vasile Constantin, consilierul pe probleme de sănătate al preşedintelui Consiliului Judeţean, Ionel Arsene, a evitat să ne explice cum se justifică această diferenţă de timp, urmând să ne contacteze pentru a oferi un răspuns. Până atunci, spicuind din plăcuţa de şantier, am aflat că beneficiarul obiectivului „Amenajare spaţiu pentru instalare echipament de imagistică prin rezonanţă magnetică“ este Consiliul Judeţean. Proiectantul general este SC TOPOPREST SRL, constructorul – SC AQUA PARC SRL, iar autorizaţia de construire este datată cu 31 august. Deşi s-a vorbit despre această construcţie modulară ca fiind o lucrare uşor de realizat, iată că tot de pe panoul informativ aflăm că data finalizării lucrărilor este 3 septembrie, anul viitor.
Şi la Blocul Operator se munceşte din greu, chiar dacă nu se vede
La începutul lunii august, ministrul Sănătăţii – Sorina Pintea, înconjurată de tot alaiul care se îngrijeşte de Sănătatea nemţeană, s-a oprit la Blocul Operator, proiect frânat de câţiva ani, care nu a mai fost reluat. Reamintim că, atunci, preşedintele CJ declara: „Acum suntem pe o analiză şi expertiză, pentru că am ieşit din contract cu cei care au făcut investiţia acolo şi cred că în scurt timp, în cel mult o lună, o să avem un răspuns şi pentru asta. Facem toate eforturile să reuşim să dăm în folosinţă şi investiţia de acolo. Deşi problemele vin din trecut, le vom găsim o rezolvare“. Luna a trecut… Am încercat să aflăm cum va fi urnit acest proiect. Surpriză sau nu, la Blocul Operator se munceşte, chiar dacă nu se vede cu ochiul liber al pacientului sau al personalului medico-sanitar. Garanţii verbale ne-au fost oferite tot de consilierul Constantin. „Suntem în acest moment, în spital, cu echipa de consultanţi cu care lucrăm la aşa ceva. Suntem în termenii contractuali cu executantul acestor lucrări. Lucrarea este mult mai amplă, mai complexă, şi vizează toate circuitele din spital. Blocul Operator este o părticică din lucrarea aceasta mult mai mare, care înseamnă toate circuitele din spital. Ştiţi foarte bine că se construieşte un nou pavilion chirugical, care va prelua o parte din secţiile din pavilionul care va fi dezafectat, adică spitalul vechi, şi asta se lucrează în momentul acesta. Întrebarea dumneavoastră (referitor la termene şi date concrete legate de proiectul Blocului Operator – n.red) se încadrează ulterior discuţiei cu domnul preşedinte (Ionel Arsene – n.red.) şi cu doamna ministru. A apărut o gândire privind toate circuitele din spital, şi din cauza aceasta acest termen de o lună de zile este un pic mai lung. Se lucrează la nota conceptuală privind circuitele medicale din Spitalul Judeţean de Urgenţă. Consultanţii ne vor spune cum trebuie să arate Blocul Operator; dacă va fi Bloc Operator Unic, va fi altceva. Se lucrează“, a explicat Dan Vasile Constantin.
Reamintim că, lucrările la Blocul Operator au început în 2013 şi au fost oprite în 2016. Aşa se face că atât aparatura livrată în cadrul acestui proiect, cât şi spaţiile aproape finalizate stau nefolosite, privându-i pe pacienţi de existenţa unor condiţii mai bune de tratament.
(T. MARIAN)