Ca de fiecare dată, odată cu scăderea temperaturilor se înmulţesc incendiile provocate de coşurile de fum defecte sau necurăţate. Astfel, după ce zilele atrecute au avut loc câteva astfel de evenimente, în noaptea de 22 spre 23 noiembrie au izbucnit alte două incendii, pe la ora 4. Într-un prim caz, pompierii târgnemţeni au intervenit, cu o autospecială, la o casă din satul Dolheşti (al comunei Pipirig). Acolo a ars un metru de grindă aflată în apropierea hornului. De asemenea, la Podoleni s-a aprins o bucătărie, iar pentru stingere s-au deplasat voluntarii şi pompierii pietreni. Acolo s-au mistuit 20 de metri pătraţi de astereală acoperită cu şindrilă.
Având în vedere toate acestea, pompierii vin în sprijinul cetăţenilor cu mai multe sfaturi referitoare la coşurile pentru evacuarea fumului şi a gazelor fierbinţi, precum şi la folosirea materialelor cobustibile. Pompierii atenţionează astfel că trebuie curăţate coşurile de fum, de cel două ori pe an, de către personal specializat în domeniu.
În judeţ avem mai mulţi coşari autorizaţi care prestează astfel de acţiuni la preţuri cuprinse între 100 şi 180 de lei, bani pentru care se oferă unul din următoarele servicii: curăţarea unui coş de fum, a unei sobe de teracotă, a şemineului sau a unui cuptor. Curăţarea unei hote de restaurant, de exemplu, ajunge la 900 de lei.
Pe aceeaşi linie a riscului de incendiu odată cu scăderea temperaturilor, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“ vă recomadă să acordaţi o atenţie deosebită următoarelor măsuri de apărare împotriva incendiilor specifice sezonului rece: „Nu folosiţi decât materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia. Nu folosiţi soba decât cu uşiţa închisă. Aşezaţi o tăviţă metalică în faţa sobei, în dreptul uşiţei de alimentare. Nu adormiţi niciodată cu focul aprins în sobă. Verificaţi integritatea aparatelor şi mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau cumpăraţi-vă altele noi. Nu aşezaţi materiale combustibile pe mijloacele de încălzire electrice şi decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi!“.
(Mihai SAVA)