Acasă Social Hora Unirii la Piatra-Neamţ

Hora Unirii la Piatra-Neamţ

1737
1
DISTRIBUIȚI

Aproape o sută de pietreni s-au prins în Hora Unirii, sâmbătă dimineaţă, pe platoul de la Curtea Domnească. Deşi vremea nu-i îmbia nici măcar să iasă din casă, din cauza burniţei reci şi a ceţii, oamenii patrioţi au venit la Curtea Domnească să sărbătorească 156 de ani de la Unirea Principatelor Române. Organizată pentru prima dată la Piatra-Neamţ, Hora Unirii a fost momentul când toţi cei prezenţi, autorităţi şi oameni simpli, şi-au dat mâna şi au dansat împreună într-o horă ce a cuprins întreaga Curte Domnească. La manifestări au participat prefectul Vlad Angheluţă, primarul Dragoş Chitic şi viceprimarii Aurelia Simionică şi Vasile Popescu, consilieri locali, comandaţii Poliţiei, Jandarmeriei, ISU Neamţ şi Garnizoana Piatra-Neamţ.

„Este o bucurie să văd atâta lume strânsă în centrul istoric al municipiului Piatra-Neamţ, în ciuda vremii. Este un moment important din istoria noastră naţională. Mica Unire a fost de fapt un mare pas în a ne afirma ca naţiune la nivel european. Vreau doar să vă urez la mulţi ani şi vă aştept pe toţi să ne prindem într-o mare horă a Unirii aici, la Piatra-Neamţ, şi să creăm un eveniment de care să fim mândri“, a declarat prefectul Vlad Angheluţă.

„Vă transmit tuturor un salut din partea Primăriei Piatra-Neamţ şi vă mulţumesc că sunteţi în număr atât de mare, astăzi, aici. Toate au un început. Sper ca această manifestare să rămână o tradiţie în a serba ziua de 24 ianuarie printr-o horă. Românii au înţeles întotdeauna faptul că dacă sunt uniţi, pot fi puternici. Unirea din 1859 nu s-a realizat dintr-o dată şi nu a fost voinţa unui grup restrâns de persoane, a fost voinţa tuturor românilor, iar cei care nu îşi doreau acest lucru nu        s-au putut opune acestei dorinţe atât de puternice“, a declarat primarul Dragoş Chitic.

„Am constatat astăzi, că, la momentul  1859, a existat o intuiţie extraordinară prin faptul că simbolul unirii a devenit hora. Această horă a unirii înseamnă de fapt tradiţia românească, unitate, petrecerea, bucuria românilor. Hora o avem la nunţi, la botezuri, la petreceri, această horă uneşte, indiferent de ocazie. Cred că noi, românii, de câte ori ne prindem într-o horă, dăm semnalul că suntem uniţi. Vă mulţumesc că sunteţi aici şi vă rog să duceţi acest semnal mai departe, copiilor, nepoţilor dumneavoastră, în aşa fel încât Hora Unirii să repre-zinte mereu simbolul României şi al românismului“, a declarat viceprimarul Aurelia Simionică.

Atât de emoţionaţi au fost cei prezenţi, încât se puteau vedea licărind lacrimi în ochii unora din cei ce au încins Hora Unirii pe platoul de la Turnul lui Ştefan. Autorităţile au promis că astfel de manifestări, ocazionate de „Mica Unire“, vor avea loc de-acum înainte în Piatra-Neamţ în fiecare an.

(Ioana CALIŢCHO)

1 COMENTARIU

  1. imi pare foarte rau ca la o asemenea activitate participarea a fost un dezastru.nu este bine sa laudam ce nu este de laudat.o participare de 1% din populatia municipului nu est un lucru imbucurator.adevarul ca aceasta initiativa nu a fost cunoscuta de marea parte a locuitorilor din p.neamt.mai dramatica a fost prezenta autoritatilor judetene si faptul ca nu da bine ca intreaga activitate sa fie coordonata de jandarmi.nici vorba de participarea fetelor bisericesti.a fost o improvizatie a la chitic si simionica.cel mai mult a vorbit o doctorita de nu stiu de unde a venit.de rusine mi-am luat sotia si am plecat acasa sa dansez hora unirii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.