l el a contestat sentinţa prin care Judecătoria Ploieşti hotărâse eliberarea condiţionată
l şi procurorii DNA au atacat respectiva decizie l ultimul cuvânt în acest caz îl va avea Tribunalul Prahova
Situaţie fără precedent în Justiţia română: un condamnat la închisoare, care a obţinut eliberarea condiţionată, a contestat hotărârea care-l pune în libertate. Altfel spus, el vrea să stea în continuare după gratii. Ne referim aici la Gheorghe Ştefan, fostul primar al municipiului Piatra-Neamţ, aflat în executarea unei pedepse de trei ani şi şase luni de puşcărie.
Vineri, Judecătoria Ploieşti a analizat propunerea făcută de Comisia Penitenciarului Ploieşti şi a hotărât că Ştefan, care are peste 60 de ani şi a executat o parte din pedeapsă, poate fi eli-berat condiţionat. Subliniem că nu Ştefan a cerut să fie pus în li-bertate ci Comisia Penitenciarului, care este obligată să analizeze, periodic, situaţia deţinuţilor, iar atunci când constată că aceştia îndeplinesc condiţiile de eliberare condiţionată să facă această pro-punere la instanţa competentă! Aşa s-a întâmplat şi în cazul lui Ştefan, care a petrecut până acum aproape zece luni după gratii, a avut un comportament bun în închisoare şi îndeplineşte condiţiile de vârstă pentru a fi eliberat.
După cum era de aşteptat, procurorii DNA au contestat hotărârea judecătorilor ploieşteni, care admiseseră eliberarea fostului primar de Piatra-Neamţ. Surpriză însă, pe 20 august, şi Ştefan a contestat aceeaşi hotărâre care-l plasa în libertate.
O posibilă explicaţie
Explicaţia în cazul lui ar putea fi faptul că mai are două dosare în curs de soluţionare: unul la Curtea de Apel Bucureşti (în care prima instanţă i-a dat opt ani şi două luni cu executare, sentinţă ce nu este definitivă) şi altul pe rolul Tribunalului Neamţ, în care judecata pentru trafic de influenţă abia a început.
În cazul în care ar fi fost eliberat condiţionat, lui Gheorghe Ştefan i-ar fi rămas un rest de doi ani şi şase luni de închisoare de executat. Adică o „coadă“ cum se spune în termeni uzuali. În momentul în care Curtea de Apel Bucureşti s-ar fi pronunţat definitiv în dosarul cu pedeapsa de opt ani şi două luni, Ştefan ar fi fost băgat înapoi la închisoare, iar la pedeapsa principală i s-ar fi adăugat restul rămas neexecutat. Adică ar urma să aibă de executat peste zece ani de închisoare.
Ori, dacă sentinţa definitivă în dosarul de la Bucureşti l-ar prinde deja după gratii, Ştefan ar putea cere contopirea tuturor pedepselor, ar rămâne cu cea mai mare şi, din aceasta, s-ar scădea perioada deja executată. Apoi, ţinând cont de timpul petrecut în închisoare, comportament şi faptul că are peste 60 de ani, el ar putea obţine eliberarea condiţionată. Între timp s-ar putea pronunţa şi o sentinţă definitivă în dosarul aflat acum la Tribunalul Neamţ, pedepsele ar fi contopite, iar Gheorghe Ştefan ar ajunge în libertate fără nicio grijă.
Aceasta este numai o posibilă explicaţie a demersului juridic făcut de Gheorghe Ştefan. Gestul său este cu atât mai surprinzător cu cât, în perioada 2014 – 2015 când a fost arestat preventiv, a recurs la toate căile de atac pentru a obţine înlocuirea încarcerării cu controlul judiciar sau măcar cu arestul la domiciliu. A avut o singură dată câştig de cauză (în aprilie 2015) când a fost plasat în arest domiciliar, însă n-a stat mult acasă pentru că i-a venit prima condamnare şi a fost încarcerat.
Tribunalul Prahova urmează să decidă dacă Ştefan va fi sau nu eliberat condiţionat.
Inedit
Un cunoscut avocat pietrean, cu peste 20 de ani vechime în instanţă, a rămas şi el surprins când a auzit de demersul juridic al fostului edil de Piatra-Neamţ: „Este pentru prima dată când întâlnesc o astfel de speţă. Cine ar vrea să rămână în continuare după gratii în condiţiile în care i se oferă posibilitatea de eliberare condiţionată? Singura explicaţie poate fi legată de alte dosare în care este judecată respectiva persoană, în care pedepsele ar fi mai mari şi, de aceea, când s-ar ajunge la o condamnare definitivă ar fi de executat mult mai mult, ţinând cont că se mai dă şi restul neexecutat“.
Dosarele
Fostul primar de Piatra-Neamţ are două condamnări definitive, una în dosarul Microsoft, în care a primit şase ani de închisoare, iar a doua (de trei ani) în dosarul finanţării PDL, instrumentat de DNA Ploieşti.
Luna trecută, Tribunalul Prahova i-a redus pedeapsa lui Gheorghe Ştefan la trei ani şi şase luni, după ce a admis cererea de contopire făcută de acesta. Ulterior, pe 18 august, în primă instanţă, s-a hotărât eliberarea condiţionată, pe care atât DNA cât şi Ştefan au contestat-o.
(Mihai SAVA)
inca odata stefan dovedeste ca este de mucava si nu piele fina originala.sta de atata timp la puscarie si in loc sa se puna la punct cu legislatia penala joaca septica.eu cred ca la sunat farcaseanu si ia spus cum a patit-o el.dar dorinta de ghiseft a fost mare si a zis ia sa profit.la instantele de la ploiesti are ingaduinta deoarece a turnat destul si procurorul dna pune vorba buna.acum ca bula zice nu mai vreau libertate.cat a fost de ghinionist in dosarul micrrosoft sa nu o mai ia odata.
Ori o fi gasit niste parteneri buni de ….septica care au potential 🙂