Aflat în judeţul Neamţ pentru a vedea la faţa locului evoluţia proiectelor derulate cu finanţare Europeană sau prin diverse programe ale Ministerului Dezvoltării, ministrul Adrian Veştea a ajuns şi la Tazlău, un loc în care fondurile europene au făcut minuni. Cu mai bine de cinci milioane de euro, Mănăstirea Tazlău a renăscut şi a înflorit, devenind unul dintre principalele obiective turistice ale judeţului şi un exemplu pe plan naţional
Este un nou exemplu că omul sfinţeşte locul, lucru subliniat şi de preşedintele PNL George Lazăr, care l-a însoţit pe ministrul Veştea în periplul său pe la investiţiile din Neamţ.
“Am fost împreună cu dl. Adrian Veştea, Ministrul Dezvoltării şi cu colegii liberali, în vizită la una dintre cele mai frumoase Mănăstiri din judeţul Neamţ, Mănăstirea Tazlău.
Este de subliniat faptul că, aşezământul monahal de la Tazlău apare menţionat pentru prima dată într-un document din 30 octombrie 1458, când Ştefan cel Mare la rugămintea egumenului Mănăstirii Bistriţa, Eustaţie, întăreşte hotarele braniştei Mănăstirii Tazlău până la Răchitiş. Între anii 1496-1497 are loc construcţia bisericii de zid «Naşterea Maicii Domnului» de la Tazlău pe locul vechii biserici de lemn construită de Alexandru cel Bun, fiind una dintre cele mai monumentale ctitorii la voievodului Ştefan cel Mare.
În aceste ţinuturi de poveste ale judeţului Neamţ, suntem practic martori ai istoriei de odinioară, reflectată peste timp de părintele protosinger Iosif Chiriac, care a făcut din acest asezământ monahal un loc de vis.
Peste 5.000.000 euro, fonduri europene s-au investit în ultimii ani prin proiectul de Restaurare şi Valorificarea turistică şi culturală a ansamblului Mănăstirii Tazlău şi aici e meritul Părintelui Stareţ Iosif Chiriac si a obştii mănăstireşti.
Avem locuri excepţional de frumoase în Neamţ, iar Mănăstirea Tazlău este un astfel de obiectiv.
Apreciez şi susţinerea pe care dl Ion Nechita, primarul Comunei Tazlău o acordă Mănăstirii şi vieţii monahale“, a declarat George Lazăr, preşedintele PNL Neamţ.