l originară din Bacău, canotoarea Andreea Grăpinoiu a fost desemnată cea mai valoroasă sportivă în judeţul Neamţ, pe anul 2016 l dacă handbalista romaşcană Ana Maria Iuganu izbutea cu echipa naţională să urce pe podiumul de premiere la turneul final european din Suedia, jucătoarea de la CSM Roman ar fi putut primi laurii locului I în judeţ l cel mai valoros antrenor a fost desemnat profesorul Valentin Gavril de la secţia de canotaj CS Ceahlăul
În cadru festiv, sportul nemţean i-a prezentat ieri pe cei mai valoroşi dintre performerii anului 2016. Desfăşurată la sala „Calistrat Hogaş“ de la Consiliul Judeţean Neamţ, festivitatea de premiere i-a reunit pe mai buni antrenori şi sportivi din judeţ. Gala a început cu momentul tradiţional al finalului de an calandaristic, pus în scenă de urătorii de la Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare“. Evenimentul a continuat cu decernarea câtorva premii speciale, secţiune care i-a inclus pe: prof. Petrică Sandu (cel care timp de 24 de ani a fost director al LPS Roman); Sebastian Volcinsche (Cimentul Bicaz)-primul arbitru internaţional de şah al judeţului; Constantin Lăcătuşu (alpinism şi escaladă) pentru expediţia Ama Dablam şi proiectul WeLoveNepal; prof. Ionuţ Ştefănescu , Adrian Laza şi Iulian Petre (alpinism) pentru expediţia pe Cho-Oyu (8.201 metri) în zona himalayană; trupa de majorete Ritmic Show (antrenată de prof. Lăcrămioara Corfa de la Şcoala Gimnazială Nr. 3 Piatra-Neamţ) pentru participarea la Campionatul Mondial de la Praga (Cehia); prof. Eusebiu Popa (Rugby Club Venus) pentru cei 25 de ani dedicaţi în slujba rugbyului românesc; Dumitru Radu (atletism, CS Ceahlăul) pentru participarea la Campionatele Mondiale de veterani – Australia (26-28 octombrie) cu două locuri I (în probele de 8 km, respectiv 800 m), un loc II la proba de 5 km şi un loc III la proba de 400 metri; Andrei Grigoroae (AS Sport-Natura)-organizatorul celui mai important eveniment sportiv din judeţ: patru ediţii consecutive în concursul de alergare montană „Bate Toaca“ şi a „Semimaratonului Curtea Domnească“ Piatra-Neamţ.
CS Ceahlăul, cel mai valoros club
Titlul de cel mai bun club al anului 2016 în Neamţ l-au adjudecat, din nou, cei de la CS Ceahlăul Piatra-Neamţ. „Suntem abonaţi la acest premiu, însă este rezultatul muncii sportivilor, a antrenorilor şi a profesorilor de la şcoală. Din nefericire, datorită lipsurilor financiare, tot nu reuşim să ne păstrăm cei mai buni sportivi în judeţ pentru că la nivel de seniori aceştia aleg să plece spre alte grupări, capabile de susţinerea bugetului necesar înaltei performanţe“, a declarat profesorul Valentin Gavril, directorul CS Ceahlăul.
LPS Piatra-Neamţ, cea mai valoroasă unitate sportiv-şcolară
Premiul pentru cea mai bună unitate sportiv-şcolară din judeţ s-a dus tot în curtea Liceului cu Program Sportiv pietrean. „Doresc să predau steagul de luptă tinerei ge-neraţii şi sunt convins că într-un timp scurt, elevii îşi vor depăşi profesorii“, a sunat mesajul directorului de la LPS Piatra-Neamţ, profesorul Dan Gavril. În gala de ieri, aceeaşi grupare a LPS-ului pietrean a dat şi echipa recompensată cu premiul „Viorel Roşioru“ la ediţia din anul 2016. Aceasta a fost formaţia de volei feminin, antrenor prof. Carmen Asmarandei, ocupantă a locului III la Olimpiada Naţională a Sportului Şcolar, clasele IX-XII.
6 nominalizări la categoria jocurilor sportive
La secţiunea jocuri olimpice, nominalizaţi pentru premiere au fost: echipa de fotbal a LPS Roman (prof. Dan Constantin Lupuşoru şi Vasile Chirilescu) pentru locul III la ONSS, clasele IX-XII; echipa de handbal LPS Roman (Codruţ Mihalache şi Radu Alexandru) pentru locul III la ONSS, clasele V-VIII; echipa de handbal CSM Roman (prof. Viorel Lazăr şi Ana Maria Iuganu) pentru participare în Cupa EHF şi în finala Cupei României; voleibalistul Andrei Butnaru (LPS Piatra-Neamţ, antrenori Rareş Gavril şi Andrei Nica) pentru locul V la Campionatul Balcanic; Vlad Forman, Radu Turturică şi profesorul Răzvan Caba (LPS Piatra-Neamţ) pentru participarea în cadrul Campionatului European de handbal pe nisip; echipa de volei feminin LPS Piatra-Neamţ (prof. Carmen Asmarandei şi Andreea G. Bulai) pentru locul III la ONSS, clasele IX-XII.
Paul Pintilie cere pentru neolimpici aceleaşi premii ca pentru olimpici
Sporturile neolimpice au adus în sezonul 2016 un număr de 47 rezultate internaţionale, iar cele olimpice doar 13. „Nu a crescut numărul medaliilor la categoria sporturilor olimpice, ci la secţiunea neolimpice s-au dublat medaliile faţă de anul trecut. Statistica ne arată faptul că în plan naţional stăm foarte bine, însă rămâne regretul absenţei unui sportiv la ediţia Jocurilor Olimpice, reprezentant al unei grupări nemţene“, a spus directorul DJST Neamţ, Gheorghe Paisa.
Nominalizaţii categoriei sporturilor neolimpice în gala de ieri au avut reprezentanţi din secţiunile karate, baseball şi radioamatorism. Paul Pintilie, antrenorul secţiei de karate de la CS Ceahlăul a avut de transmis un mesaj autorităţilor din conducerea sportului românesc. „O flotare făcută de un sportiv al categoriei olimpice presupune acelaşi efort cu acea flotare făcută de un sportiv al secţiunii neoplimpice (n.n. care nu figurează pe lista disciplinelor înscrise în participarea la întrecerea supremă, Jocurile Olimpice). Chiar nu ştiu de ce nu suntem răsplătiţi cu aceeaşi monedă ca olimpicii, pentru rezultatele obţinute!“.
Ashihara Piatra-Neamţ (antrenor prof. George Iacoboaia) i-a avut ca reprezentanţi în gala premianţilor de ieri pe Maria Gherghelaş, Andrei Dragoş şi Ciprian Graur, participanţi cu rezultate dintre cele mai bune la ediţia Campionatului Mondial desfăşurată la Braşov. Nici karateca pregătiţi de Dan Aanicăi nu au absentat de la momentul premierii. Echipa de la Sakki International a mai fost reprezentată de Alexandru Mihai, Claudiu Cojoc, Tudor Alinei, Dragoş Măriuţa, Mario Pintilieşi Alvin Ghindăoanu, medaliaţi la Campionatul European în mai multe secţiuni de vârstă. Lista karatiştilor nominalizaţi pentru Gala Sportului Nemţean în 2016 i-a inclus şi pe reprezentanţii grupării Bao Roman (qwankido, antrenor Mihai Cristea), medaliaţi la Campionatul European de profil: Alina Spătaru, Eliza Cocea, Ştefan Ursu, Ştefan Mănescu, Mihai Bandur, Gabriel Moisa, Dragoş Bulgaru, Andreea Hăbăsescu, Valentin Poeată, Andrei Moroi. Monel Gherghel, Ştefan Ursu, Vladimir Ioan, Adrian Creangă, Andra Mazilu şi David Simion.
Profesorul Ionuţ Ştefănescu a trebuit să mai urce, o dată, pe scena premianţilor evenimentului de ieri, într-o nouă ca-litate. Alături de soţia sa, antrenoarea Mirela Clara Ştefănescu şi de celălalt antrenor al clubului, Constantin Roibu, reprezentantul Clubului Sportiv Ronin a fost premiat împreună cu proprii karateca pentru medaliile obţinute la Campionatul European IKU: Bogdan Barcan, Mihnea Baciu, Lucia Câmpeanu, Roberta Iovu, Francesca Ticu şi Maya Ioana Ştefănescu. Şi basebaliştii şi-au făcut loc pe lista performerilor recompensaţi în finalul sezonului 2016: Sergiu Susan, Alexandru Ungureanu sunt elevii antrenorilor Marius Tocu şi Marcel Arcana de la LPS Roman, în vreme ce Gabriel Stângă Niţă şi Andrei Trifan reprezintă CSS Tg. Neamţ şi antrenorul Vasile Şerban. Aceştia au obţinut rezultate însemnate la ediţia Campionatului European. Secţia de karate tradiţional de la CS Ceahlăul a fost reprezentată în festivitatea de premiere a celor mai buni sportivi nemţeni de elevii antrenorilor Paul Pintilie şi Cătălin Bunghez: Teodor Sava, Mihnea Berbecaru, Felicia Anechitei, Cătălina Georgiana Aparaschivei, Şerban Horia, paul Vodă, Eliza Huţupan şi Laurenţiu Ciobanu, toţi medaliaţi la ediţia Campionatului Naţional şi a celui European.
Delegaţia premianţilor echipei radio-amatorism de la CS Ceahlăul i-a inclus pe antrenorul Gheroghe Paisa şi sportivii săi (Mihaela Macsim şi Lucian Cojocaru), medaliaţi la Campionatul Balcanic.
Delia Zaharia a readus înotul la premierea peformerilor nemţeni
Înotătoarea pietreană de la CS Delmadi, Delia Zaharia, alături de antrenorul ei, Cătălin Ioan Stan au deschis lista premianţilor secţiunii sporturilor olimpice. Delia Zaharia este deţinătoarea noului record la proba de 50 metri bras, performanţă reuşită la Campionatele Internaţionale ale Serbiei. Şi Clubul Atletic Roman, respectiv LPS Roman au fost nominalizate cu premianţi în gala sporturilor olimpice de ieri: Roxana Perie (proba de aruncare a ciocanului, antrenor prof. Lucică Cucoş), Violeta Elena Dan (antrenor prof. Traian Macovei), Marius Mustaţă (antrenor prof. Emilian Floroiu de la LPS şi CA Roman), Ana Maria Antal (antrenor prof. Otilia Dantiş). LPS-ul romaşcan a mai fost premiat şi pentru rezultatul sportivului Romeo Cojocariu (judo, antrenor Constantin Ciobanu).
Flotila pietreană a rămas la înălţime
Asemeni anilor precedenţi, secţia de canotaj de la CS Ceahlăul a dat pe cel mai valoros sportiv al judeţului în anul 2016 (Andreea Grăpinoiu), dar şi pe cel mai bun antrenor al sezonului: prof. . Flotila pietreană le-a mai avut premiate în gala de ieri pe Monica Andron, Alexandra Rusu, Georgiana Caziuc, respectiv pe Iustin Andrei. „Trebuie să fiu fair-play şi să spun că este un trofeu râvnit de toţi colegii. Pentru noi a fost un an bun, dar nu însă şi foarte bun. Ne lipseşte titlul la campionatele europene şi mondiale. Chiar şi aşa, avem rezultate cu medalii de pe podium. Acestea reprezintă munca, şlefuirea pe care o faci în cele cinci tricouri schimbate chiar şi de câte cinci ori pe zi“, dezvăluie secretul succesului, antrenorul anului în sportul nemţean, prof. Valentin Gavril.
(Ciprian AVĂDANEI)