La sfârşitul lunii trecute, reprezentanţii Centrului Regional de Sănătate Publică (CRSP) Iaşi au făcut verificări la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Piatra-Neamţ după ce pe secţia Urologie a unităţii a fost declarat un focar de infecţie cu Klebsiella. „Klebsiella pneumoniae“ cunoscută ca cea de-a doua cea mai frecventă cauză a infecţiei sângelui cu bacili Gram-negativi, a fost depistată la nouă pacienţi ai secţiei Urologie, potrivit datelor înregistrate de Direcţia de Sănătate Publică. „Iniţial, au fost descoperite opt cazuri de infecţie cu Klebsiella, însă în timpul anchetei epidemiologice a fost descoperit şi un al nouălea caz. Au fost formulate recomandări şi, la acel moment (pe 28 mai – n.red.), un singur pacient din cei infectaţi mai era internat pe secţia Urologie“, potrivit DSP.
Prezenţa celor de la CRSP Iaşi a fost necesară cu atât mai mult cu cât, în cazul de faţă, aşa cum anunţă epidemiologii, Klebsiella este o bacterie Multidrog rezistentă. Circa 12% dintre pneumoniile contractate în unităţile medicale au la bază infecţia cu Klebsiella, care prezintă rezistenţă ridicată la antibiotic, ceea ce face ca tratamentul să fie unul dificil, cu o rată a eficienţei foarte scăzută. În astfel de cazuri, un pacient, pe fondul unui sistem imunitar scăzut, poate acuza grave probleme de sănătate din cauza infectării cu bacteria menţionată.
Epidemiologii atrag atenţia că nu în toate cazurile aceste infecţii sunt dobândite în spitale, fiind vorba de bacterii a căror manifestare devine excerbată în momentul în care peroanele în cauză se îmbolnăvesc şi se decompnsează, fiind descoperite la controalele uzuale cerute la internările din spital. Cu toate acestea, transmiterea infecţiilor asociate asistenţei medicale pot fi cauzate de o infrastructură medicală precară, de nerespectarea protocoalelor sau lipsa unor materiale sanitare de bază.
Principalele simptome ale infecţiei cu Klebsilla se manifestă prin: febră, frisoane, dureri de cap, manifestări digestive, precum greaţă şi vărsături, oboseală, confuzie sau ameţeală; tuse şi spută, dureri toracice.
Tratamentul constă în administrarea de antibiotic, cea mai eficientă măsură de prevenire a infecţiilor cu Klebsiella pneumoniae fiind adoptarea unei igiene riguroase.
(M.T.)