8.7 C
Piatra Neamț
joi, martie 27, 2025
AcasăEconomicFirmele din Târgu-Neamţ, rău-platnicele judeţului

Firmele din Târgu-Neamţ, rău-platnicele judeţului

Date:

 

Mediul de afaceri din Târgu-Neamţ este dator-vândut statului, restanţele pe care firmele mici şi mijlocii din acest oraş şi localităţile învecinate le au întrecând până şi contribuabilii din această categorie din Piatra-Neamţ.

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Neamţ a publicat recent situaţia obligaţiilor de plată la către bugetul general consolidat şi potrivit acesteia, cele mai mari obligaţii fiscale neachitate sunt înregistrate la bugetul de stat.

Agenţii economici mici şi mijlocii din Târgu-Neamţ sunt de departe cei mai îndatoraţi din judeţ, în timp ce firmele din Bicaz au cele mici datorii. Este vorba despre câţiva contribuabili care nu şi-au achitat taxele, impozitele şi contribuţiile care, adunate, au ajuns la valori uriaşe.

În total, contribuabilii mici şi mijlocii din cele trei oraşe aveau, la finele lui 2015, obligaţii fiscale restante în valoare de peste 31,4 milioane de lei, suma aproximativ egală cu cea înregistrată la finele anului 2014.

Târgu-Neamţ a depăşit cu mult oraşul Piatra-Neamţ în ceea ce priveşte datoriile, cu toate că micul oraş şi localităţile apropiate numără cu mult mai puţini agenţi economici. Pe de altă parte, la debitele propriu-zise au fost calculate dobânzi şi penalităţi usturătoare care au determinat creşterea considerabilă a datoriilor.

Trei societăţi din Târgu-Neamţ au de achitat statului cât toate firmele din Roman

Contribuabilii mici şi mijlocii din Târgu-Neamţ aveau, la finele anului trecut, obligaţii de plată restante la bugetul de stat în valoare de peste 16,93 milioane de lei, mai mult cu 6,5 milioane de lei faţă de cei din Roman, şi cu peste 12,7 milioane de lei comparativ cu firmele din Bicaz. Din cele peste 16 milioane de lei, agenţii economici din Târgu-Neamţ aveau de achitat 2,9 milioane de lei drept impozit pe profit, peste 7 milioane de lei TVA şi alte peste 4,8 milioane de lei dobânzi şi penalităţi. Cei mai mari datorinici statului din Târgu-Neamţ, potrivit listei publicată de Fisc, erau Ramor Mic SRL (cu 5,41 milioane de lei datorii la bugetul de stat), All Cos SRL (2,08 milioane lei) şi Prolex Holiday SRL (1,77 milioane de lei).

Firmele din Târgu-Neamţ nu-şi achitaseră nici contribuţiile la bugetul asigurărilor sociale de stat în valoare de 878.000 de lei, nici la bugetul asigurărilor de sănătate de 300.389 de lei şi nici la cele la bugetul pentru şomaj de 22.377 de lei. De asemenea, aceştia au reţinut din salariile angajaţilor contribuţiile la pensii, sănătate şi şomaj, însă nu le-au mai virat în visteria statutului, valorile acestora însumând peste 332.000 de lei.

La Bicaz, Schela Farcaşa SRL are datorii cât n-au toţi contribuabilii la un loc

La polul opus se aflau contribuabilii mici şi mijlocii din Bicaz ale căror obligaţii restante la bugetul consolidat al statului s-au cifra la 4,17 milioane de lei, din care numai o firmă, Schela Farcaşa SRL, avea de achitat suma de 3,16 milioane de lei la bugetul de stat. Societăţile comerciale şi asociaţiile din Bicaz au încheiat anul 2015 cu datorii de peste 3,89 milioane de lei la bugetul de stat, din care cea mai mare sumă de plătit (1,79 milioane de lei) era taxa pe valoarea adăugată, iar dobânzile şi penalităţile au însumat peste 1,3 milioane de lei. Firmele din Bicaz aveau, la finele anului 2015, datorii mai mici şi la bugetul asigurărilor sociale de stat (194.084 de lei), la cel de sănătate (72.573 de lei) şi la bugetul pentru şomaj (6.373 de lei). Şi în cazul celor din Bicaz contribuţiile reţinute de angajatori din retribuţiile salariaţilor nu au mai ajuns în contul statului, aici fiind vorba, în total, de 91.054 lei.

Staţiunea de cercetare a sfeclei de zahăr, cel mai mare datornic al statului din Roman

Contribuabilii mici şi mijlocii din Roman figurau în evidenţele Fiscului, la finele anului trecut, cu obligaţii restante de peste 10,39 milioane de lei, din care peste 6,30 milioane de lei erau acumulate la bugetul de stat. Din această sumă, peste 2,59 milioane de lei aveau de plătit drept taxă pe valoarea adăugată, 252.233 de lei – impozit pe profit şi peste 2,31 milioane de lei – dobânzi şi penalităţi. Cei mai mari datornici la stat din oraşul Roman sunt, potrivit listei negre a Fiscului, Staţiunea de cercetare şi producţie pentru cultura sfeclei de zahăr (1,10 milioane de lei la bugetul de stat şi alte 1,66 milioane de lei la cel al asigurărilor sociale de stat), şi societatea Ilinca Construct (cu 1,86 milioane de lei numai la bugetul de stat).

Societăţile şi asociaţiile mici şi mijlocii din Roman aveau datorii de peste 2,99 milioane de lei la bugetul asigurărilor sociale de stat, fiind şi cele mai mari obligaţii restante comparativ cu celelalte două oraşe. Din această sumă, mai bine de jumărate reprezentau dobânzile şi penalităţile calculate la debitele propriu-zise. Şi aceşti contribuabili au reţinut din salariile angajaţilor contribuţiile la pensii dar nu le-au mai virat statului, valoarea acestor contribuţii fiind de 246.000 de lei. Datorii de 851.737 de lei aveau şi la bugetul asigurărilor de sănătate, din care 165.733 de lei reprezentau contribuţiile reţinute de la angajaţi, iar la bugetul pentru şomaj, firmele mici şi mijlocii din Roman au acumulat, la finele anului trecut, obligaţii în valoare de 244.325 de lei.

(Natalia RÎŞTEI)

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.