Acasă Cultura „Filmul de Piatra“ se mută în alt judeţ

„Filmul de Piatra“ se mută în alt judeţ

4060
0
DISTRIBUIȚI

Festivalul anual de scurt-metraje „Filmul de Piatra“, ajuns la cea de-a douăsprezecea ediţie, se va muta anul acesta de la Piatra-Neamţ, în alt judeţ. Decizia a fost luată, potrivit organizatorilor, din cauză că, la ediţiile anterioare, nu ar fi primit suficient sprijin din partea autorităţilor locale. De altfel, încă de la încheierea celei de-a XI-a ediţii regizorul Andrei Dăscălescu a lansat critici la adresa edililor, deşi recunoaşte că nu a făcut o solicitare de finanţare, oficială, la primărie.

„În 2018, festivalul a cerut – şi primit – de la primărie sprijin logistic constând în punerea la dispoziţie a locurilor de cazare din ştrand. Doar că un funcţionar al primăriei a considerat că o hârtie oficială în care se aprobă «sprijin constând în punerea la dispoziţie a locurilor de cazare din ştrand» nu înseamnă nimic. Astfel, în timp ce primarul Dragoş Chitic se lăuda pe Facebook cu sprijinul acordat festivalului, subalternul său hărţuia organizatorii, invitaţii şi voluntarii festivalului cerând bani în avans pentru orice cheie de căsuţă luată de la recepţie. Într-un final, primăria, «partener» al festivalului, a primit de la organizatori suma de 5.600 de lei pentru cazarea invitaţilor în ştrand.

Primarul va răspunde că ar fi trebuit să aplicăm la finanţări, că şi sprijinul logistic costă, că legea nu-i permite să ofere gratuitate la cazare, chiar dacă a semnat o hârtie prin care aprobă acest sprijin. Dar, dincolo de posibila vină comună sau neînţelegeri, rămâne un funcţionar care tratează organizatorii unui eveniment de anvergură ca pe nişte infractori, şi un primar care e incapabil să ofere scuze sau explicaţii pentru greşelile sale sau ale subalternilor. Festivalul va continua, aşadar, în altă localitate, din alt judeţ, cu un concept nou – acela de «tabără»: locaţia e în mijlocul munţilor, publicul va veni cu cortul, proiecţiile vor fi în aer liber, iar petrecerile – la focul de tabără“, a spus Andrei Dăscălescu.

„Cere şi ţi se va da“

De cealaltă parte, primarul Dragoş Chitic a declarat că administraţia pie-treană a sprijinit de fiecare dată astfel de manifestări culturale şi chiar le-a finanţat. Însă, în cazul «Filmului de Piatra» s-au purtat doar discuţii, fără să existe şi o cerere expresă în acest sens, în baza unei legi care permite oferirea de sprijin; astfel, primăria nu-i putea caza gratuit pe participanţii la festival, pentru că ar fi procedat ilegal.

„Sunt surprinzătoare şi neconforme cu adevărul afirmaţiile domnului Andrei Dăscălescu, în condiţiile în care Primăria Piatra-Neamţ sprijină sute de evenimente în fiecare an, organizate de persoane care au înţeles şi respectă condiţiile legale pentru finanţări nerambursabile de la bugetul local, realizează evenimente de succes şi sunt mulţumite de relaţionarea cu municipalitatea pietreană. Împreună cu reprezentanţii asociaţiilor şi ONG-urilor locale, în urma consultărilor pe care le organizez periodic, am stabilit reguli de finanţare agreate de organizatori şi respectate de municipalitate. Este o colaborare corectă în acest domeniu, bazată pe respect reciproc şi apreciată de cei care relaţionează cu primăria pentru evenimentele pe care le organizează. Chiar în această perioadă, până pe 29 martie, este în derulare o sesiune de finanţare pentru astfel de proiecte pentru perioada mai-august 2019 şi care beneficiază de un buget alocat de 270.000 lei. M-aş fi bucurat să fie depus un proiect de finanţare şi pentru «Filmul de Piatra» 2019, care în mod sigur ar fi beneficiat de susţinerea Primăriei şi a Consiliului Local“, a spus primarul Dragoş Chitic. (R.C.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.