Acasă Cultura Festivalul de Teatru Piatra-Neamţ – Pledez pentru Tine(ri): Ediţie dedicată regizorului Alexandru...

Festivalul de Teatru Piatra-Neamţ – Pledez pentru Tine(ri): Ediţie dedicată regizorului Alexandru Dabija

5179
0
DISTRIBUIȚI

Liviu Timuş, directorul Teatrului Tineretului, a deschis vineri ediţia a XXVIII-a a Festivalului de Teatru Piatra-Neamţ – Pledez pentru Tine(ri), rei-terând că manifestarea culturală de excepţie este cea mai veche din ţară şi se adresează cu precădere tinerelor talente din dome-niul teatrului care se strădu-iesc să umple golul lăsat de marii actori care au trecut în nefiinţă.

Totodată, directorul Teatrului Tineretului a dedicat festivalul cunoscutului regizor Alexandru Dabija care, în urmă cu 40 de ani, debuta în teatru cu prima lui piesă din carieră, montată la Piatra-Neamţ, cu care a şi câştigat prima ediţie a acestui festival. De altfel, regizorul Alexandru Dabija va fi prezent la ediţia din acest an a festivalului, cu două spectacole: „Titanic Vals“ (prezentat de Teatrul Odeon, Bucureşti) şi „Absolut!“ (prezentat de Teatrul „ACT“, Bucureşti).

La deschiderea Festivalului de Teatru a fost prezentă şi Maria Zărnescu, criticul de teatru care a selectat cele 18 piese din concursul Pledez pentru Tine(ri), care a declarat că vrea să premieze echipa Teatrului Tineretului pentru generozitatea incredibilă cu care se dăruieşte acestei manifestări şi, deopotrivă, publicul din Piatra-Neamţ pentru căldura faţă de artişti.

Prezent la deschidere a fost şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Laurenţiu Dulamă, care a urat succes organizatorilor şi tuturor actorilor participanţi la Festivalul de Teatru Piatra-Neamţ.

Ediţia a XXVIII-a a ma-nifestării culturale a început cu premiera „Cum vă place“, de William Shakespeare, în regia lui Vlad Cristache, prin montarea căreia Teatrul Tineretului a omagiat împlinirea a 400 de ani de la trecerea în veşnicie a celui mai jucat dramaturg din toate timpurile.

Tinere talente, dar şi actori cunoscuţi urcă astăzi pe scena Teatrului Tineretului

Astăzi, Festivalul de Teatrul Piatra-Neamţ – Pledez pentru Tine(ri) va conti-nua de la ora 17.00, în Sala Studio „Corneliu-Dan Borcia“ cu spectacolul „Dezintegrabilii“, o creaţie colectivă prezentată de „RECUL – Remediu Cultural“, în regia lui Radu Dragomirescu. Din distribuţie fac parte actorii: Radu Bucălae, Sever Bârzan, Delia Riciu, Ştefan Huluba.

„Dezintegrabilii“ este un spectacol despre dezintegrare, abordând într-o cheie comică şi lipsită de patetism teme precum dezintegrarea familiei, dezintegrarea idealurilor generaţiilor noi, dezintegrarea societăţii deschise. Are o structură mozaicală şi prezintă scene comice scurte despre evenimente şi moravuri contemporane. Este un spectacol satiric, comic, absurd, ire-verenţios, ce reflectă realităţile româneşti, dar şi preocuparea pentru încadrarea acestor realităţi într-un context mai larg. Spectacolul, scris de actori împreună cu regizorul, este o creaţie colectivă ce are ca punct de pornire arta improvizaţiei.

De la ora 18.00, în Sala Rotondă a Teatrului Tineretului, va avea loc lansarea volumului „Regia românească, de la act de interpretare la practici colaborative“ a Editurii „Timpul“, ce va fi prezentată de Oltiţa Cîntec.

„Oprindu-se asupra a zece creatori afirmaţi după 1990, pe care i-am ales din postura de coordonator, volumul îşi propune să evidenţieze unde ne aflăm din punctul de vedere al noilor practici scenice. La noi, schimbarea structurală sperie sistemul, iar rezistenţa la transformare e aproape inerţială. Teatrul românesc favorizează modul de producţie al regizorului, e, în continuare, un teatru de regizor, poziţia rămânând prima în caseta realizatorilor înscrişi pe afiş. Artiştii din sumar sunt figuri care s-au distins prin poeticile de scenă şi ilustrează trecerea de la modelul unic al regiei ca act de interpretare la formule colaborative, într-o cultură teatrală unde coabitează stiluri şi formate diverse“, a declarat Oltiţa Cîntec, coordonatorul volumului.

Apoi, de la ora 19.00, pe scena Sălii Mari vor urca actorii Teatrului „Odeon“ Bucureşti cu piesa „Titanic Vals“, de Tudor Muşatescu, în regia lui Alexandru Dabija. În distribuţie: Ionel Mihăilescu (Spirache), Antoaneta Zaharia (Dacia), Dorina Lazăr (Chiriachiţa), Nicoleta Lefter (Sarmisegetuza), Sabrina Iaşchevici (Gena), Marius Damian (Traian), Ruxandra Maniu (Decebal), Ioan Batinaş (Petre Dinu), Alexandru Papadopol (Stamatescu), Pavel Bartoş (Rădulescu Nercea), Rodica Mandache (Procopiu), Anda Saltelechi (doica, o servitoare), Dan Iosif (un fotograf).

Comedia „Titanic Vals“ nu şi-a pierdut cu nimic prospeţimea, chiar dacă a văzut lumina rampei acum 81 de ani. Secretul longevităţii ni-l dezvăluie chiar dramaturgul: „Acţiunea se petrece în zilele noastre, în orice oraş unde există soacre, neveste şi prefecturi.“

Un naufragiu, o moştenire neaşteptată, un candidat surpriză pentru un loc în parlament, un testament misterios, discursuri politice „piramidale“ şi buclucuri sentimentale, lovituri de teatru şi răsturnări de situaţie într-un spectacol – satiră ce dezvăluie noi perspective asupra umorului lui Muşatescu.

(Natalia RÎŞTEI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.