l peste 200 de persoane aşteaptă să fie văzute de medicii specialişti din Policlinică
Aglomeraţie şi liste de aşteptare care se întind pe luni de zile. Aceasta-i situaţia la unele cabinete din Policlinică, cum ar fi cel de Cardiologie – care este asaltat de pacienţi. Ca să ajungă pe mâna medicilor, bolnavii cu afecţiuni cardiace trebuie să aştepte până la toamnă. Oamenii prezenţi, vineri, la ghişeul biroului de informaţii al ambulato-riului de specialitate au avut surpriza să afle că abia în septembrie ar putea fi văzuţi de medicul specialist. Ei se plângeau angajaţilor de la ghişeul de informaţii că sunt nevoiţi să aştepte mult timp şi că situaţia lor s-ar putea înrăutăţi până la data stabilită. O parte dintre cei care au venit de dimineaţă au încercat şi pe la Unitatea Primiri Urgenţe, în speranţa că vor fi văzuţi de cardiologi. Însă degeaba, internările ori bolnavii cu astfel de afecţiuni erau văzuţi de medic doar dacă erau aduşi pe targă. „Nu mă simt bine şi doctoriţa mea de familie m-a trimis la cabinetul de Cardiologie din Policlinică. Aici am aflat că trebuie să aştept pe listă şi mi-ar veni rândul pe 3 septembrie. Am încercat la Urgenţe dar de acolo m-a trimis înapoi în Policli-nică. Pentru că nu am fost adusă cu ambulanţa, mi-au spus că nu reprezint un caz de urgenţă. Mi se pare foarte mult să aştept pe listă până pe 3 septembrie şi am refuzat să mă înscriu. Voi încerca la un cabinet particular, dar şi acolo e cu programare şi costă mult. Dacă mi-o fi mai rău de-atât, voi chema Salvarea“, a spus Mariana Drăgan, din Piatra-Neamţ.
Luat după numărul de prezentări, cabinetul Cardiologie este cel mai aglomerat dintre cabinetele din Policlinică. Pe lista de aşteptare sunt 256 de persoane. Zilele acestea sunt programaţi bolnavi care s-au înscris pe liste tocmai în aprilie sau mai. Totul se întâmplă din cauza deficitului de personal de pe Cardiologie şi a valului de pacienţi cu boli cardiovasculare. În Policlinică profesează trei medici cardiologi, având program de câte două ore, de la 10 la 12, în trei zile ale săptămânii, respectiv, luni, joi şi vineri.
Bolnavii sunt internaţi doar dacă sunt aduşi cu targa
Dacă vorbim despre secţia Cardiologie, în această perioadă este plină ochi de pacienţi suferinzi de inimă, iar medicii fac tot ce pot pentru a le găsi un loc pentru spitalizare, celor care ajung în stare gravă. Medicii cardiologi spun că în ultima vreme există o creştere îngrijorătoare a numărului de adulţi cu vârste sub 30 de ani, care au probleme cardio-vasculare grave. Îngrijorător este faptul că aceştia nu ştiu că sunt bolnavi şi află întâmplător, de cele mai multe ori după ce au suferit un infarct sau un accident vascular cerebral. Hipertensiunea este doar unul dintre factorii de risc pentru infarctul miocardic, ori accidentul vascular cerebral. Nu este zi să nu ajungă câteva cazuri de infarct iar din ce în ce mai mulţi nemţeni au nevoie de montarea unui stent la inimă, această metodă fiind aplicată pacienţilor care suferă de boala arterelor coronare, cea mai frecventă dintre bolile de inimă şi principala cauză a infarctului miocardic, cu unul dintre cele mai mari riscuri de mortalitate, ne-au explicat medicii. Stresul cotidian, ritmul alert în care trăim la ora actuală, regimul alimentar nesănătos dar şi alţi factori cum ar fi fumatul reprezintă principalele cauze pentru care numărul atacurilor de cord în rândul nemţenilor a crescut îngrijorător, mai spun medicii. „Este o creştere uluitoare a numărului de bolnavi, pentru care noi ducem o luptă permanentă pentru a ne încadra cu locurile, din păcate foarte mulţi pacienţi tineri. Asistăm la situaţii, care în urmă cu câţiva ani erau rare, când acum suntem nevoiţi să tratăm în secţia Cardiologie persoane tinere începând cu vârsta de 28 de ani, cu infarcte miocardice acute, suferinţa altădată rezervată preponderent vârstnicilor. Din păcate, ajung cazuri foarte grave, cele clasice le tratăm noi aici, iar acolo unde se pune problema de montare a unui stent, pacienţii sunt trimişi la Iaşi, în cadrul unui program special. Numărul infarctelor a crescut cu mult faţă de anii anteriori, acum vin două sau trei persoane pe zi, ceea ce este foarte mult. În această perioadă sunt internate multe persoane din mediul rural“, a spus dr. Carmen Martin, medicul şef al secţiei Cardiologie.
(Maria NISTOR)
[…] Aglomeraţie şi liste de aşteptare care se întind pe luni de zile. Aceasta-i situaţia la unele cabinete din Policlinică, cum ar fi cel de Cardiologie – care este asaltat de pacienţi. http://192.185.14.33/~mduje32/fara-locuri-pe-listele-de-asteptare-la-cardiologie/ […]