l la vernisaj au participat şi reprezentanţi ai Muzeului Naţional de Istorie a României
Miercuri, 21 septembrie, expoziţia itinerantă intitulată generic „Aurul şi Argintul antic al României“ şi-a deschis porţile pentru publicul pietrean iubitor de istorie şi frumos. Cele peste 1000 de piese arheologice (podoabe, artefacte sau fragmente de tezaur) confecţionate din metale preţioase, pot fi admirate la Muzeul de Artă din Piatra-Neamţ, după ce, în ultimii doi ani au călătorit prin 15 oraşe din ţară, în cadrul unui periplu naţional care cu greu poate fi egalat, spun organizatorii. Reprezentanţii Muzeului de Istorie a României, instituţie promotoare a proiectului, au fost prezenţi la deschiderea oficială a expoziţiei.
„Este unul dintre cele mai mari proiecte de acest gen din România, de după 1990, dacă nu chiar cel mai mare. Piatra-Neamţ este al 13-lea oraş în care ajunge această expoziţie şi sperăm să fie un succes, aşa cum a fost şi în celelalte localităţi. Este o expoziţie care se organizează odată la o generaţie; nu ştiu când s-ar mai putea pune în practică un astfel de proiect, de o asemenea amploare, care necesită resurse materiale şi umane consistente“, a declarat Cornel Ilie, directorul adjunct al Muzeului Naţional de Istorie a României.
Exponatele, toate descoperite pe teritoriul ţării noastre provin atât din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României, cât şi din cel al altor instituţii de gen din ţară. Potrivit organizatorilor, reunirea lor în cadrul unei singure expoziţii a necesitat eforturi asidue. „Povestea acestei expoziţii a început cu mult înainte de primul vernisaj, care a avut loc în anul 2013, la Bucureşti. Organizarea ei a presupus discuţii cu 30 de muzee colaboratoare din ţară. S-a muncit enorm pentru a reuşi nu numai să le adunăm, ci şi pentru a face documentările aferente fiecărei piese în parte. Este o poveste a metalelor preţioase, de aproximativ 7000 de ani, ce porneşte din Eneolitic şi se termină în secolul al VII-lea d. Hr. Faţă de expoziţia organizată prima dată la Bucureşti, acum am îmbogăţit-o: pe lângă exponatele valoroase am încercat să punem la dispoziţia publicului o secţiune dedicată tehnicilor de prelucrare a acestor artefacte şi încă o secţiune în cadrul căreia încercăm să contextualizăm anumite piese.“ a declarat Rodica Marghitu, comisarul expoziţiei, din partea Muzeului Naţional de Istorie a României.
În calitate de co-organizatori, reprezentanţii Complexului Muzeal Neamţ lansează invitaţia de a admira piesele către toţi cei interesaţi, dar mai ales către elevi şi studenţi, pentru care intrarea este liberă. Pentru adulţi, preţul unui bilet este de 8 lei şi câte 5 lei va plăti fiecare persoană din grupurile organizate.
Taxa pentru a putea face fotografii este de 15 lei, iar pentru a putea filma exponatele – 20 de lei. Expoziţia va fi deschisă până pe 30 octombrie.
(Roxana ZAHARIA)