Acasă Economic După moartea neexplicată a elevului de 15 ani: Atacuri de panică la...

După moartea neexplicată a elevului de 15 ani: Atacuri de panică la Seminar

1721
0
DISTRIBUIȚI

l Spitalul Orăşenesc Târgu-Neamţ a fost luat cu asalt de elevii seminarului unde, în urmă cu câteva zile, un băiat, în vârstă de 15 ani a murit l deşi are 195 de liceeni, liceul nu dispune de un medic şcolar l Direcţia de Sănătate Publică a dispus dezinfecţia unităţii şcolare

Cincisprezece elevi, de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ Vânători-Neamţ, au fost transportaţi cu ambulanţele, joi şi vineri, 22 şi, respectiv, 23 februarie, la Pediatria Spitalului Orăşenesc Târgu-Neamţ, din cauza mai multor atacuri de panică şi a virozelor respiratorii. Intervenţ iile au avut loc după ce, la începutul acestei săptămâni, un coleg de-al liceenilor a decedat la Spitalul „Sfânta Maria“ din Iaşi, acesta fiind, iniţial, diagnosticat cu bronhopneumonie. După episodul tragic, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a mers în control la seminarul teologic, pentru a dispune unele măsuri, iar la vederea inspectorilor sanitari, câţiva elevi care acuzau simptome de răceală au început să se gândească la cele mai negre scenarii şi s-au panicat. „În urma cazului cu băiatul care a şi murit, au fost transportaţi la Spitalul Târgu-Neamţ, ieri, unsprezece copii şi astăzi (23 februarie – n.red), încă patru. Cu atacuri de panică şi viroze respiratorii. Unii copii au acuzat tahicardii. Mai mulţi copii au fost adunaţi într-o cameră şi au fost transportaţi la Pediatrie“, a declarat Mihaela Olaru, asistenta şefă a Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Neamţ. Ieridimineaţă, la Spitalul Târgu-Neamţ erau internaţi doar trei seminarişti. O parte dintre cei care au fost transportaţi cu autosanitarele s-au întors la unitatea şcolară, iar alţii, diagnosticaţ i cu viroze respiratorii, au plecat acasă urmând să respecte tratamentul indicat de medicul specialist. „O parte au fost internaţi din cazua atacurilor de panică, alţii cu viroze respiratorii. Vorbim de îmbolnăviri uşoare. Nu sunt suspecţi de gripă“ a precizat dr. Florin Apostoae, managerul Spitalului Târgu-Neamţ. Inspectorii sanitari ai DSP au verificat condiţiile de la liceu şi au dispus ca, pe acest final de săptămână, unitatea să fie dezinfectată. În continuare, sunt aşteptate rezultatele autopsiei medico-legale pentru a se stabili împrejură rile ce au dus la decesul elevului seminarist. „Nu avem niciun răspuns, nu ştim cauza decesului“, a spus dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt al DSP.

 La Seminar, triajul medical este făcut de profesori

Unitatea şcolară de la Vânători-Neamţ numără 195 de elevi, însă cu toate acestea copiii nu sunt asistaţi medical. Conducerea şcolii a solicitat, în repetate rânduri, un post de medic şcolar, iar DSP a transmis această doleanţă, mai departe, Ministerului Sănătăţii (MS). Demersurile nu au fost ascultate, chiar dacă, din cauza îmbolnăvirilor de gripă şi a virozelor respiratorii, MS a dispus, în această perioadă, un triaj zilnic în şcoli. În lipsa unui medic sau a unui asistent medical generalist şcolar, responsabilitatea legată de sănătatea copiilor le revine, din câte se pare, cadrelor didactice. Pe acest fond, pentru a evita complicaţ iile, sunt mari şanse ca, în următoarea perioadă, pentru orice banală răceală fiecare elev de la seminar să ajungă pe mâinile medicilor de la spital. „Am primit recomandări scrise de la DSP, unele generale şi valabile pentru toate şcolile şi altele particulare. S-a recomandat să se facă triaj, în fiecare zi, la elevi, să se aerisească bine încăperile etc. Particular, DSP a venit să vedem cum găsim soluţii pentru un post de medic şcolar şi a rămas în studiu, să se vadă ce se poate face. Triajul îl face fiecare profesor în măsura în care observă că vreun elev este răcit sau răguşit, urmând să fie trimis la medic“, a declarat pr. Ioan Mihoc, directorul seminarului. Reamintim că, luni, 19 februarie. elevul M.G, în vârstă de 15 ani, de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“, a fost dus cu un Echipaj de Prim- Ajutor la Spitalul Bicaz, iar după o serie de analize a fost transferat la Spitalul Judeţean. După alte câteva ore, timp în care s-au făcut investigaţii suplimentare, elevul a fost transferat la Spitalul „Sf. Maria“ din Iaşi. Medicii de acolo nu l-au putut salva pe copil, decesul acestuia fiind consemnat marţi, 20 februarie, la ora 02.42. (T. MARIAN)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.