Acasă Economic După două săptămâni de stare de urgenţă, mii de nemţeni în şomaj...

După două săptămâni de stare de urgenţă, mii de nemţeni în şomaj tehnic

1185
2
DISTRIBUIȚI

Câteva mii de salariaţi din judeţul nostru resmit pe deplin, din punct de vedere economic, efectele epidemiei de coronavirus – care a provocat încetarea completă a activităţii în anumite sectoare de activitate (hoteluri, restaurante, saloane de înfrumuseţare, frizerii, etc.) sau reducerea până la cota de avarie în cazul multor altora.

Ieri, în evidenţele Inspectoratului Teritorial de Muncă apăreau 10.475 de contracte individuale de muncă suspendate la iniţiativa angajatorilor, la iniţiativa salariaţilor sau de drept.

La iniţiativa salariaţilor, contractele de muncă pot fi suspendate în doar câteva situaţii – cel mai frecvent fiind intrarea în concediu pentru creşterea copilului. În judeţ sunt, potrivit datelor de la Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii şi Inspecţie Socială, circa 3.400 de angajaţi în această postură. Alte câteva sute sunt în carantină sau în autoizolare la domiciliu, alte câteva sute sunt în concedii medicale, de maternitate sau pentru incapacitate temporară de muncă, câteva duzini – în concediu de studii, etc. Una peste alta, numărul contractelor de muncă suspendate din alte motive decât reducerea activităţii angajatorilor, nu depăşeşte 5.000.

Asta înseamnă că vreo 5.500 de salariaţi sunt deja în şomaj tehnic, beneficiind de indemnizaţii nu mai mari de 75% din salariile de încadrare, iar numărul lor este de aşteptat că va creşte în luna aprilie.

Potrivit informaţiilor oferite de Ioan Popescu – inspector şef al ITM, în judeţ sunt înregistraţi 10.105 angajatori activi (care au cel puţin un salariat), 79.293 de salariaţi şi 87.763 de contracte individuale de muncă active (unii salariaţi lucrează în două sau mai multe firme).

2 COMENTARII

  1. Suntem intr-o situatie de criza, am dat salariatii in somaj tehnic, am platit toate darile la stat si statul ce face ? Mi-a trimis NOTIFICARE cu penalitati si dobanzi calculate de 4 ani incoace despre care niciodata nu am fost informat. Suma nu este mare dar faptul ca te lasa 4 ani de zile doar ca sa se multiplice suma +dobanzi penalizatoate este MURDAR. Cei din finante care se ocupa de asa ceva au luat salarii in acesti 4 ani? De ce nu si-au facut treaba ? Asa-i la STAT: nu ai responsabilitatea a ceea ce nu faci. Si-au ales si momentul bun: acum cand activitatea este zero iti trimit penalitati !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.