Ieri, la prânz, profesoara Elena Laiu – inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ a primit o veste cât se poate de proastă de la Bucureşti. Nu de la Minsterul Educaţiei, ci de la Curtea de Apel din Capitală. Magistraţii acestei instanţe au respins ca nefondată cererea prin care adjuncta lui Viorel Stan a solicitat anularea calificativului profesional „satisfăcător“ acordat în toamna anului trecut de evaluatorii Ministerului Educaţiei.
Hotărârea judecătorilor Curţii de Apel poate fi atacată cu recurs în 15 zile de la comunicare, iar calea de atac, dacă se va ajunge acolo, va fi de competenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. În aceste condiţi, întreaga procedură de evaluare a activităţii inspectorului şcolar general adjunct nu va putea fi reluată până când nu va fi pronunţată o hotărâre definitivă în acest dosar.
Calificativul „satisfăcător“ primit de Elena Laiu a venit ca urmare a scandalurilor care au lovit vara trecută învăţământul nemţean – cel al eliminărilor de la Bacalaureat şi cel al transferurilor ilegale în clasa a IX-a. Inspectorul şcolar general adjunct Elena Laiu este considerată vinovat moral pentru derapajele de la Bacalaureat, şi direct responsabilă pentru ilegalităţile de la etapa de transferuri post-admitere în clasa a IX-a.
Reamintim că în noiembrie 2015, atât Viorel Stan, cât şi fostul inspectorul şcolar general adjunct Mihai Floroaia au primit calificativul „bine“ din partea Ministerului Educaţiei pentru activitatea magarială; la rândul său, inspectorul general adjunct în exerciţiu Elena Laiu a primit calificativul „satisfăcător“. Toţi trei au contestat pe cale administrativă aceste calificative, însă nu au avut sorţi de izbândă.
Mai apoi, rând pe rând s-au adresat instanţelor de judecată. A deschis seria de procese Elena Laiu, care a făcut plângere la Curtea de Apel Bucureşti. A urmat Viorel Stan (la Curtea de Apel Bacău) şi, după vreo trei luni, Mihai Floroaia (tot la Curtea de Apel Bacău).
Între timp, Viorel Stan a câştigat un prim proces împotriva Ministerului Educaţiei. Numai că juriştii de la minister nu s-au lăsat şi au atacat decizia cu recurs.
Mihai Floroaia se înscrie la concursul directorilor
Miza proceselor intentate Ministerului Educaţiei de cei trei profesori nemţeni este foarte mare, întrucât menţinerea calificativelor acordate, altele decât „foarte bine“, îi văduveşte pe cei trei contestatari de dreptul să participe, în următorii cinci ani, la vreun concurs pentru ocuparea vreunei funcţii de conducere în învăţământ.
Primul care ar putea avea de suferit de pe urma acordării calificativului „bine“ este Mihai Floroaia, actualmente director al Şcolii Postliceale Sanitare Piatra-Neamţ. Ştiut fiind că în această perioadă se fac înscrieri pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct, l-am întrebat dacă crede că va avea probleme la depunerea documentelor. „Eu mă înscriu la concurs, deoarece calificativul acordat pentru activitatea de inspector şcolar general adjunct face obiectul unui proces, nefiind astfel definitiv, iar în plus vizează numai o perioadă de trei luni – cât am fost pe această funcţie. Pentru activitatea din restul anului 2015 am fost evaluat «foarte bine». Nu văd de ce nu aş putea participa la concurs“, a declarat Mihai Floroaia.
(Liviu ILIE)