Acasă Cultura „Duelul viorilor“, din nou la Roman

„Duelul viorilor“, din nou la Roman

2640
0
DISTRIBUIȚI

Violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru vor susţine împreună cu pianistul Horia Mihail cea de-a IV-a ediţie a turneului naţional „Duelul Viorilor“, la Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară, unul dintre acestea fiind municipiul Roman. Ei vor concerta pe scena Casei de Cultură din Roman pe 24 septembrie. Muzicienii au acceptat provocarea de a pune în scenă una dintre cele mai controversate dispute din istoria muzicii clasice şi de a se duela cu cele mai faimoase arme ale universului instrumentelor cu coarde: viorile Stradivarius şi Guarneri. 

Violonistul Liviu Prunaru, concert-maestru al celei mai bine cotate orchestre simfonice din lume (Royal Concertgebouw Amsterdam), se bucură de dreptul de folosinţă asupra uneia dintre viorile de patrimoniu universal – Stradivarius „Pachoud“. Este câştigător a numeroase competiţii muzicale de mare valoare şi are o bogată carieră internaţională.

Violonistul Gabriel Croitoru este un muzician prezent în viaţa muzicală în tripla postură de solist-concertist al Filarmonicii „Paul Constantinescu“ din Ploieşti, membru (vioara I) al Cvartetului de Stat „Transilvan“ al Filarmonicii „Transilvania“ din Cluj-Napoca şi profesor universitar doctor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. A susţinut recitaluri în Franţa, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, Republica Cehă, China, Bulgaria, SUA, ţări din fosta URSS, Ungaria.

Horia Mihail a urmat cursurile Universităţii din Illinois şi pe cele ale Boston University, unde a fost şi lector universitar. A susţinut recitaluri pe patru continente şi a cântat împreună cu numeroase orchestre din ţară şi din străinătate. Alături de violonistul Alexandru Tomescu şi de violoncelistul Răzvan Suma, sub titulatura „Romanian Piano Trio“, a susţinut cinci turnee naţionale de anvergură, iar alături de Alexandru Tomescu a participat la trei turnee „Stradivarius“. Începând din 2009, Horia Mihail este solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, luând parte la turnee la Roma (2009), Shanghai (2010) şi Varna (2011). S-a implicat în proiectele „Pianul Călător“, „Duelul Viorilor“, alături de Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, şi „Flautul de aur“.

Turneul este organizat de Radio România Cultural şi Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“.

(S. DAMIAN)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.