La aproape cinci ani de la accidentul petrecut la pensiunea Vânătorul (din Staţiunea Durău), unde 18 nuntaşi au fost răniţi după ce terasa stabilimentului s-a prăbuşit, anchetatorii bicăjeni au dispus clasarea cauzei, pe motiv că faptele s-au prescris.
Una din victmie (Silvia Samoilă) a rămas cu sechele în urma evenimentului de atunci şi a cerut tragerea la răspundere a patroanei pensiunii (Mihaela Petrescu) pentru vătămare corporală din culpă. Femeia care, în după-amiaza de 15 iulie 2018, participase la nunta de pe terasa salonului „Dokiana“ care a cedat, a căzut în gol alături de alţi petrecăreţi, suferind leziuni care au necesitat 120 de zile de îngrijiri medicale. Ea a rămas cu „o incapacitate adaptivă de 20%“, conform anchetatorilor.
Procurorii au stabilit că terasa salonul cu pricina „era construită fără autorizaţie pe un versant cu risc natural de alunecare şi a cărei structură de rezistenţă nu a fost construită cu materiale corespunzătoare, buştenii căsoaiei fiind afectaţi (în mod vizibil) de putrezire – a cedat“.
La vremea respectivă, firma care deţine pensiunea a fost amendată cu 20.000 de lei.
Silvia Samoilă a încercat să-i convingă pe procurori să nu claseze dosarul, aducând, printre altele, următoarele argumente: „Raportat la gravitatea infracţiunii şi la rezultatele produse, modalitatea de instrumentare a acestui dosar penal generează percepţia membrilor colectivităţii că în faţa unor conduite de genul celei presupuse suspectei, autorităţile statului nu au o reacţie fermă, menită să înlăture riscul de reiterare a unor fapte asemănătoare“.
Însă, procurorii au închis ancheta, explicând: „Nu există niciun fel de legătură de cauzalitate între cauza care a condus la producerea evenimentului şi lipsa autorizaţiilor legale pentru realizarea construcţiei. Mai mult, proprietarul construcţiei, aşa cum s-a concluzionat, nu avea obligaţia de a verifica starea construcţiei prin prisma locului unde acesta a fost amplasată şi a materialelor cu care a fost construită“.
Ziua producerii accidentului de la pensiunea Vânătorul a fost o piatră de încercare şi pentru cadrele medicale. „A fost greu, din cauza numărului mare de victime şi a distanţei care trebuia parcursă până la locul evenimentului. Drumul a fost lung şi anevoios, iar informaţiile le primeam pe parcurs în legătură cu victimele. Prima evaluare ne-a fost transmisă de o asistentă voluntară care era la nuntă, ea ne-a spus în ce stare sunt victimele şi câte sunt. Colega noastră s-a descurcat minunat. Mai întâi a ajuns o autosanitară de la Ceahlău, pe urmă alta de la Poiana Teiului şi apoi doamna doctor Liliana Buţurcă (de gardă la Terapie Intensivă Mobilă) şi pe urmă celelalte forţe. Iniţial am vrut să transportăm răniţii la Piatra-Neamţ, însă domnul doctor Arafat a hotărât să fie duşi la Topliţa, mult mai aproape faţă de locul evenimentului şi mult mai bine dotat, cu mai multe metode de imagistrică medicală care ne permiteau să evaluăm starea pacienţilor. Spitalul din Bicaz nu are o astfel de capacitate şi nici nu poate să gestioneze un accident cu victime multiple“, declara atunci şefa UPU – SMURD. (Mihai SAVA)