În ultimii ani, din neglijenţa unor funcţionari publici, sau ca urmare a unor persoane rău-intenţionate, de la instanţele din judeţ au dispărut mai multe dosare, penale şi civile, iar în alte cazuri, din diverse dosare, au dispărut înscrisuri judiciare. Cum s-a constatat acest fapt, s-a dispus efectuarea de cercetări, sancţionarea vinovatului (când acesta a fost identificat), iar apoi reconstituirea respectivului dosar ori document.
Conform portalului Ecris, în ultimii zece ani, pe rolul Judecătoriei Piatra-Neamţ au fost trei cauze de „reconstituire dosar/ în-scris judiciar dispărut“ înregistrate în 2008 şi 2012. La Judecătoria Roman este înregistrat o singură astfel de cauză, cu termen în 2017, iar la Judecătoria Târgu-Neamţ tot o cauză, din 2012.
Hârtii buclucaşe
„Pierderea“ unor dosare sau hârtii din acestea şi implicit reconstituirea dosarelor este reglementată de lege. Astfel de cazuri apar în întreaga ţară, iar unele sunt imputabile anchetatorilor. O astfel de situaţie a fost menţionată de Inspecţia Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii care, în 2011, l-a suspendat pe un procuror pentru următoarea abatere disciplinară: „Nu a respectat dispoziţiile înscrise în regulament referitoare la primirea, soluţionarea şi predarea dosarelor penale nr. 5813/ P/ 2005 şi 1467/ P/ 2004 ale Parchetului de pe lângă Judecătoria B.. Astfel, procurorul nu a luat măsurile necesare pentru păstrarea, soluţionarea şi predarea celor două dosare penale care i-au fost repartizate şi care au dispărut, fiind necesar să se procedeze la reconstituirea lor“.
Alte două cazuri în care a fost vizată reconstituirea unor dosare au fost înregistrate la Piatra-Neamţ. Astfel, într-un prim dosar figurau ca inculpaţi Ileana Stoleru, Raluca Gafu, Felicia Ionela Baciu, Ion Atudosiei, Adrian Zidaru şi Vasile Ciupercă, iar ca parte civilă SC Bancpost SA. În al doilea erau inculpaţi Vasile Ciprian Gafiţa şi Marius Petru Escariu; parte civilă fiind Neculai Vascan. Escariu şi Gafiţa sunt doi localnici care au fost condamnaţi pentru furt, iar după sentinţă, instanţa de sub Pietricica a hotărât „reconstituirea dosarului nr. 868/ P/ 2011 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra-Neamţ şi înregistrarea unui dosar nou de reconstituire“.
Faptele pentru care Escariu şi Gafiţa au fost condamnaţi la puş-cărie s-au petrecut în vara lui 2011, când au sustras o remorcă parcată pe o stradă din oraş. În urma unei percheziţii, oame-nii legii au găsit, în casa lui Escariu, mai multe bunuri care făceau obiectul a şapte dosare, cu autor necunoscut, aflate în lucru la Posturile de Poliţie Borleşti şi Tazlău.
Necazuri la Tribunal
Situaţii cu dosare dispărute au apărut şi la Tribunal, fiind înregistrare două astfel de cazuri. Conform declaraţiilor date de un judecător şi trei grefiere, dosarele cu pricina s-au „evaporat“ din arhivă.
„Domnule Preşedinte, subsemnatul Botezatu Cristian Eduard, judecător la Secţia I Civilă a Tribunalului Neamţ, vă aduc la cunoştinţă că am constatat dispariţia dosarelor nr. 183/ 279/ 2012 şi nr. 2792/ 279/ 2009 ce mi-au fost repartizate spre studiere“, este precizat într-o informare adresată preşedintelui Tribunalului.
Cu referire la aceleaşi două dosare, trei grefiere de la aceeaşi instanţă (compartimentul Arhivă) au constatat, exact de 1 aprilie, următoarele: „Subsemnatele Buhuşanu Oana, Dodu Maria, Moga Corina, având funcţia de grefier arhivar, menţionăm că la solicitarea grefierului şef de secţie am procedat la efectuarea de cercetări în cadrul compartimentului Arhivă pentru identificarea dosarelor nr. 183 / 279 / 2012 şi nr. 2792 / 279 / 2009, verificările rămâ-nând fără rezultat, iar aceasta reiese şi din circuitul intern al dosarului către compartimentul Arhivă“.
La articolul 1.053, Noul Cod de Procedură Civilă arată că „dosarele sau înscrisurile privitoare la o pricină în curs de judecată, dispărute în orice mod, se pot reface de însăşi instanţa învestită cu judecarea cauzei“ şi că „pot servi la refacerea dosarului copiile legalizate de pe înscrisurile dispărute ce se află în posesia părţilor ori a altor persoane sau a autorităţilor“. Totodată, la articolul 510, Noul Cod de Procedură Penală, arată că „înlocuirea sau reconstituirea se efectuează de organul de urmărire penală ori de instanţa de judecată înaintea căreia cauza se găseşte, iar în cauzele definitiv soluţio-nate, de instanţa la care dosarul se găseşte în conservare“. Atunci când constatarea dispariţiei s-a făcut de un organ de urmărire penală, acesta trimite instanţei toate materialele necesare efectuării înlo-cuirii ori reconstituirii înscrisului dispărut.
(Mihai SAVA)