Acasă Eveniment Diplome anulate pentru absolvenţii şpăgari de la postliceală

Diplome anulate pentru absolvenţii şpăgari de la postliceală

1354
1
DISTRIBUIȚI

Magistraţii Tribunalului au dispus, la sfârşitul săptămânii trecute, anularea certificatelor de absolvire a Şcolii Postliceale Sanitare Piatra-Neamţ, pentru mai multe persoane condamnate definitiv în dosarul şpăgilor de la această unitate educaţională. În primă fază, au fost anulate diplomele absolvenţilor Andrei Ovidiu C. Tudor, Ionuţ Toader I. Avram, Alexandra I. Rusu, Irina V. V. Lazăr şi Alin Eugen V. Borş. În cazul Dumitricăi Lavinia Axinte, pentru care Curtea de Apel Bacău a dispus rejudecarea procesului, s-a dispus suspendarea cauzei („anulare act administrativ“) până la soluţionarea definitivă a dosarului penal de fond. Anularea acestor prime diplome de absolvire a fost cerută de Şcoala Postliceală Sanitară, urmare a sentinţei pronunţate de Curtea de Apel Bacău, în dosarul examenelor fraudate. Toţi absolvenţii condamnaţi definitiv la plata unor amenzi penale îşi vor pierde diplomele, acţiuni de anulare a acestora urmând să fie promovate în continuare de reprezentanţii şcolii.

Reamintim că, după ce Curtea de Apel Bacău se pronunţase definitiv în privinţa unei părţi a acuzaţilor, a hotărât rejudecarea pentru următorii opt învinuiţi: Petronela Aruxandei, Dumitrica Lavinia Axinte, Liviu Marius Bogza, Bianca Maria Chiriac, Alina Fârţală, Ana Măriuţa, Ana Monica Pintilie şi Diana Iuliana Stahie.

Aşa cum am mai relatat, în această cauza penală au fost puse sub acuzare 96 de persoane, însă au fost cercetate vreo 300. Pe listă s-au aflat profesorii care au predat, cei care au fost în comisiile de examen, doctori de anumite specializări, medici de familie, alţi funcţionari publici, dar şi elevi care au băgat mâna în buzunar pentru a absolvi mai uşor.

Scandalul şpăgilor de la Şcoala Postliceală Sanitară a „răsuflat“ la examenul de certificare a competenţelor, din 2013, când au şi fost anunţaţi oamenii legii.  Având în vedere acuzele grave, activitatea şcolii a fost monitorizată cam doi ani şi, în 2015, „bomba“ a explodat. Conform actelor de urmărire penală toţi cei care absolveau o şcoală sanitară veneau la Piatra-Neamţ pentru că aici era centru de examen pentru toată lumea. Cei care voiau să ia examenul fără prea mari bătăi de cap cotizau cu cât trebuie, iar acest lucru era consemnat pe liste. În schimbul ba-nilor, ei primeau subiectele de examen înainte de intrarea în faţa comisiei.  Trebuie menţionat că din comisia de certificare a viitorilor asistenţi medicali fac parte, întotdeauna, 12 membri, dar la fiecare comisie sunt alţi oameni, iar doritori de un examen formal au fost extrem de mulţi.

(Mihai SAVA)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.