8.8 C
Piatra Neamț
vineri, aprilie 18, 2025
AcasăSocialDin cauza conductelor foarte vechi, jumătate din Piatra-Neamţ rămâne fără apă

Din cauza conductelor foarte vechi, jumătate din Piatra-Neamţ rămâne fără apă

Date:

Din cauza unei avarii care dă de câteva zile bătăi de cap celor responsabili cu remedierea ei, Compania Judeţeană ApaServ a anunţat sistarea apei în mare parte din municipiul Piatra-Neamţ pentru ziua de astăzi, începând cu ora 8.00. Întreruperea furnizării va fi în cartierele Mărăţei, 1 Mai, Gara Veche şi Vânători, precum şi în comunele Dumbrava Roşie, Săvineşti, Zăneşti şi oraşul Roznov. Apa Serv estimează că va finaliza intervenţia şi va relua furnizarea apei potabile în orei 14.00.

Potrivit reprezentanţilor companiei, cauza o reprezintă şi de această dată, o ţeavă veche de peste 30 de ani care se fisurează frecvent.

„Este vorba despre o conductă de pe Bulevarul Traian, ai cărei pereţi sunt subţiri precum foiţa de ţigară, care ne crează aceste probleme. Tocmai de aceea am şi prins-o cu prioritate în proiectul pe care urmează să-l demarăm (n.r. – proiectul ce vizează reabilitarea şi modernizarea reţelei de distribuţie a apei în întreg judeţul)“, a declarat Ioan Păcală – membru al Consiliului de Administraţie ApaServ.

Iniţial, sistarea şi realizarea reparaţiilor au fost planificate pentru zilele de sâmbătă şi/sau duminică, însă s-a decis amânarea, pentru a nu crea disconfort pietrenilor în weekend, şi mai ales pe timp de caniculă. Chiar şi aşa, unii pietreni s-au plâns zilele trecute cu privire la faptul că nu au avut apă la robinete, sau dacă au avut, a fost cu presiune foarte scăzută.

La Gârcina, alte probleme

În acelaşi timp, comuna Gârcina se confruntă cu o criză de apă care durează de câteva zile şi i-a adus la disperare pe localnici. O mare parte dintre ei au rămas fără apă potabilă din cauza „consumului iresponsabil“, după cum cataloghează reprezentanţii ApaServ situaţia. Potrivit acestora, reţeaua de  realizată de primărie (şi preluată ulterior în administrare de compania judeţeană) nu face faţă consumului mare al populaţiei, mai ales pe timp de secetă. Practic ar fi vorba despre o reţea realizată iniţial pentru a funcţiona cu pompe stradale, dar la care, ulterior, cetăţenii s-au racordat individual. „Astfel că, în această perioadă sistemul nu face faţă consumului mare; toată lumea udă grădinile fără să se gândească la faptul că apa nu mai ajunge şi la localnicii din capătul comunei“, a completat Ioan Păcală.

În aceste condiţii localnicii sunt nevoiţi să suporte cu greu canicula şi să apeleze la mijloace de alimentare alternative. Şi în acest caz, reprezentanţii companiei furnizoare au precizat că problemele vor dispărea odată cu realizarea proiectului de modernizare a infrastructurii subterane.

(Roxana ZAHARIA)

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.