l 24 de candidaţi pe 28 de locuri oferite de Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu“ şi RIFIL
Primesc burse lunare de 400 de lei, le sunt decontate abonamentele, primesc o masă caldă pe zi şi, cel mai important, au locuri de muncă asigurate după terminarea studiilor. Cam acestea sunt cele mai importante avantaje pe care le au cursanţii şcolii profesionale în sistem dual, recent introdus în învăţământul preuniversitar. Şi cu toate acestea, absolvenţii de gimnaziu nu se înghesuie să urmeze o astfel de şcoală profesională. Drept dovadă stă faptul că pe cele 28 de locuri ale primei clase de profesio-nală în sistem dual, organizată de
Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu“ Piatra-Neamţ în colaborare cu societatea RIFIL SA, s-au înscris numai 24 de candidaţi. Aceştia vor fi supuşi unui examen medical, joi – 6 iulie, iar cei apţi pentru a lucra ca filatori (calificarea ce va fi obţinută de absolvenţii acestei clase) vor fi înmatriculaţi.
Este posibil ca, la soli-citarea societăţii partenere, să mai fie organizată o a doua sesiune de înscrieri pentru completarea celor 28 de locuri.
Potrivit legii, învăţământul dual este accesibil absolvenţilor de clasa a VIII-a care au participat la Evaluarea Naţională, precum şi persoanelor în vârstă de maximum 26 de ani, absolvente ale învăţământului obligatoriu de zece clase, care au întrerupt studiile.
Durata studiilor pentru învăţământul profesional dual este de trei ani, punându-se un accent deosebit pe dobândirea de abilităţi practice. Profesorii din liceu le vor preda elevilor ucenici cel mult două zile pe săptămână, în rest aceştia făcând practică în producţie la RIFIL.
(Liviu ILIE)
Sa se infiinteze clase de fotomodele.