-2.3 C
Piatra Neamț
marți, martie 18, 2025
AcasăAdministratieDeşi merge pe pierderi, ApaServ îşi plăteşte regeşte directorii şi administratorii

Deşi merge pe pierderi, ApaServ îşi plăteşte regeşte directorii şi administratorii

Date:

Apa Serv SA Piatra-Neamţ, compania care în 2022 şi 2023 a înregistrat deficit financiar, care a pierdut un proiect european de peste 300 de milioane de euro şi care reuşeşte să factureze numai 30% din apa care pleacă din staţiile de pompare, continuă să îşi plătească regeşte persoanele din conducere. Atât pe directorii care asigură conducerea executivă, cât şi pe membrii Consiliului de Administraţie.

Angheluţă – venituri

de 205.205 lei în jumătate de an

Începând cu 31 mai 2023, director general al ApaServ este Vlad Angheluţă („omul lui Harpa“), care l-a înlocuit pe Bogdan Muşat („omul lui Arsene“) printr-o manevră orchestrată de Consiliul de Administraţie dar cu certe resorturi politice social-democrate. Venit la conducerea companiei, prima grijă a lui Angheluţă a fost să-şi negocieze un contract de mandat cât se poate de avantajos. În primele luni de mandat, directorul general a încasat un salariu de circa 36.000 de lei pe lună (brut), adică egal cu de 5,5 ori media pe ultimele 12 luni a câştigului salarial mediu brut din ramura „Captarea, tratarea şi distributia apei“. Asta înseamna un net de peste 20.000 de lei, lunar!

Mai apoi, când a devenit director general cu acte în regulă (iniţial fusese interimar), Angheluţă s-a mulţumit „doar“ cu un salariu reprezentând de 3 ori media pe ultimele 12 luni a câştigului salarial mediu brut din ramură.

Cert este că, pe jumătate din anul 2023 (perioada 1 iunie – 31 decembrie), directorul general a încasat de la Apa Serv salarii care au totalizat 205.205 lei!

Peste un milion de lei în conturile conducerii

În 2023, conform unui document intitulat „Raportul Comitetului de Nominalizare şi Remunerare al Consiliului de Administraţie al Companiei Judetene ApaServ S.A., cu privire la remuneraţiile şi alte avantaje acordate administratorilor şi directorilor“, directorii şi cei 7 administratori au primit indemnizaţii şi „alte avantaje“ nete care însumează peste 1 milion de lei.

În baza unor contracte de mandat extrem de profitabile, directorul general şi directorul economic al ApaServ au realizat venituri nete anuale impresionante.

Fostul director Bogdan Muşat, s-a mulţumit în perioada 1 ianuarie – 18 mai 2023 (data demiterii) cu un salariu de „numai“ 3,5 ori media pe ultimele 12 luni a câştigului salarial mediu brut pe ramură.

Bogdan Muşat a primit în mai puţin de cinci luni din 2023, în baza acestui contract, indemnizaţii de 81.564 de lei; nu a încasat primă de performanţă, deoarece în 2022 compania a avut pierderi.

Directorul economic (Antonela Iustina Ardeleanu), care pentru o scurtă perioadă (18-31 mai 2023) a fost director general interimar, a avut un contract la fel de avantajos, care i-a dat dreptul la o remuneraţie formată din indemnizatia fixă lunară egală cu de 3 ori media pe ultimele 12 luni a câştigului salarial mediu brut din ramură.

Ardeleanu a primit în 2023 indemnizaţii de 194.566 de lei.

Funcţia de directori comercial al Apa Serv a fost deţinută în 2023 de două persoane: Andrei Păvăleanu (devenit între timp consilier al primarului Andrei Carabelea) – până pe 3 iulie 2023, şi Vlad Boacă. Aceştia nu au contracte de mandat, ci contracte de muncă. Păvăleanu şi Boacă au primit salarii, premii, indemnizaţii, tichete de masă şi vouchere de vacanţă însumând circa 168.000 de lei.

Şi administratorilor

le este bine

Bine sunt remuneraţi şi administratorii companiei, mai ales dacă ne gândim că ei încasează indemnizaţii pentru una-două-trei şedinţe pe lună. În 2023 s-au întrunit de 29 de ori (24 de şedinţe CA şi 5 ale AGA).

Ca şi directorii, şi administratorii au dreptul la indemnizaţii fixe lunare (egale cu câştigul mediu brut din ramură, precum şi la „o componentă variabilă în procent de 0,33% din profitul net realizat, corectat cu indicele realizării/nerealizării indicatorilor manageriali şi indicatoriilor financiari“ – care se achită la final de an fiscal. În 2023, nu a fost cazul.

Indemnizaţia fixă este calculată în funcţie de salariul mediu brut pe ultimele 12 luni din sectorul „Captarea, tratarea şi distribuţia apei“. În 2023, indemnizaţia brută lunară a fost de 5.126 de lei.

Şase dintre cei şapte membri ai CA (Adriean Chirilă, Ramona David, Cristina Elena Alungulesei, Mihai Dominte, Iuliana Onu-Năstase şi preşedintele Constatin Iacoban) au încasat în 2023 câte 61.512 lei.

Al şaptelea (Dan Boacă), plecat din CA pe 17 noiembrie 2023, a primit 56.386 de lei.

Cheltuielile cu „întreţinerea“ Consiliului de Administraţie au totalizat 425.458 de lei.

(Liviu ILIE)

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.