Acasă Administratie Deşeuri medicale, pe post de compost

Deşeuri medicale, pe post de compost

1135
0
DISTRIBUIȚI

În imediata apropiere a depozitului de deşeuri al municipiului Piatra-Neamţ, din cartierul Vânători, zona în care ar trebui să se afle exclusiv aşa-numitul compost (resturi vegetale) este „infestată“ de material plastic. Ba chiar şi de deşeuri medicale, care pot reprezenta un pericol pentru sănătatea publică. Constatarea aparţine câtorva membri marcanţi ai USR Neamţ, care acuză autorităţile, în general, că tolerează o asemenea stare de fapt.

Mai multe sesizări

Cei de la USR susţin că totul a pornit de la sesizările primite din partea pietrenilor care locuiesc în zona depozitului de deşeuri, şi care au reclamat faptul că zona în care ar trebui să fie depozitat doar compost este, în fapt, o groapă de gunoi în care se găsesc de toate, inclusiv deşeuri me-dicale – deşi acestea au un regim special de colectare, transport şi eliminare, fiind considerate deşeuri periculoase.

„Crescând şi locuind în zona respectivă, cunosc problemele şi disconfortul creat de depozitul de deşeuri. Probabil în încercarea de a se prelungi durata de viaţă a acestui depozit se recurge la depozitarea în locuri neamenajate a diferitelor deşeuri. Dar aici s-a mers prea departe: este vorba despre deşeuri me-dicale, care sunt un real pericol pentru sănătatea noastră a tuturor.  Aşteptăm reacţia autorităţilor, care până acum a lipsit cu desăvârşire“, a declarat Florin Zaharia – vicepreşedintele USR Neamţ.

Deputatul Iulian Bulai (preşedinte al USR Neamţ) a depus sesizări în acest sens la Garda de Mediu şi la Direcţia de Sănătate Publică.

Pentru garda de Mediu, totul e OK

Din răspunsul primit de Iulian Bulai de la Garda de Mediu reiese că nu sunt pro-bleme, şi că în apropierea depozitului de deşeuri a fost dus compostul (aproximativ 30.000 de tone) provenit de la staţia de compost administrată de firma Brantner Servicii Ecologice. Adică doar deşeuri biodegradabile, care se vor transforma în îngrăşământ.

„În data de 23 ianuarie 2020, echipa de comisari din cadrul Gărzii de Mediu Neamţ s-a deplasat pe amplasamentul indicat şi a constatat că pe suprafaţa de teren din exteriorul staţiei de compostare a fost relocat compostul din perimetrul staţiei“, se arată în documentul semnat de şeful Gărzii de Mediu – Iftime Petrariu.

Considerând, pe bună dreptate, că sunt luaţi de fraieri, cei de la USR au purces din nou la locul faptei. Iar de această dată au fotografiat şi filmat zona, pentru a demonstra că lucrurile nu stau aşa de bine cum susţin cei de la Garda de Mediu.

„Era plin de seringi, fiole de la medicamente, sticlă mărunţită şi bucăţi de plastic rezultate în urma procesului de concasare a gunoiului. Când l-am întrebat pe angajatul SC Brantner SA, prezent acolo, ce urmează să se întâmple cu această zonă, în primă fază mi-a răspuns că acea zonă va fi acoperită cu iarbă şi va arăta bine; apoi văzându-mă revoltat din cauza poluării solului şi a pânzei freatice, mi-a spus că mai întâi va fi cernut tot pământul şi apoi înierbat, lucru care este greu de crezut“, a spus Marius Irimia, membru USR Piatra-Neamţ.

Direcţia de Sănătate Publică nu răspunsese, până ieri, sesizării depuse de deputatul Bulai.

(Liviu ILIE)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.