l ratele la creditele în lei şi euro vor fi mai mari l un plin cu benzină sau motorină va fi mai scump l vor creşte preţurile la gaze şi electricitate l firmele trebuie să aleagă dacă vor sau nu să plătească TVA defalcat
Luna octombrie va aduce un nou val de scumpiri care vor afecta buzunarele tuturor. Pe lângă ratele la împrumuturile bancare în lei, crescute din cauza majorării istorice a indicatorului ROBOR, cel în funcţie de care sunt calculate dobânzile la creditele în lei, cetăţenii vor avea de suportat cheltuieli mai mari cu carburanţii, energia electrică, gaze. Aceste majorări de preţuri vor duce inevitabil la scumpirea produselor şi a serviciilor şi asta pentru că producătorii şi co-mercianţii vor trebui să suporte costuri de producţie mai mari, care se vor răsfrânge asupra veniturilor cetăţenilor. Vremuri grele sunt şi pentru cei care au credite în euro, al cărui curs de schimb a ajuns, săptămâna aceasta, de la 4,5965 de lei – luni, la 4,5991 de lei – vineri.
Schimbări vor avea loc şi la agenţii economici care vor trebui să se decidă dacă vor sau nu să aplice sistemul de plată a TVA defalcat.
Aşadar, de duminică, 1 octombrie, cetăţenii trebuie să se aştepte la facturi mai mari emise pentru consumul de gaze naturale. Preţurile pentru consumatorii casnici, pentru populaţie, vor creşte cu aproximativ 6 procente.
Şi preţurile energiei electrice valabile pentru consumatorii casnici vor creşte cu circa 5 procente, fapt care va duce la o nouă majorare a contravalorilor facturilor pentru aceste utilităţi. Ultima majorare a preţurilor energiei, de 8 la sută, a fost operată pe data de 1 iulie a acestui an.
Tot de duminică, preţurile carburanţilor vor fi mai mari şi asta pentru că pe data de 1 octombrie va intra în vigoare a doua etapă de creştere a accizei la carburanţi, de 16 bani pe litru. Prima majorare a accizei aplicată combustibililor a avut loc pe data de 15 septembrie, când preţurile în benzinării au crescut, în medie, cu 20 de bani, un litru de benzină ajungând la aproape 5 lei.
Tot de pe 1 octombrie, companiile înregistrate în scopuri de taxă pe valoarea adăugată vor trebui să se decidă dacă vor sau nu să opteze pentru plata defalcată a TVA. Bineînţeles, statul oferă şi o serie de facilităţi şi beneficii, în acest caz. De anul viitor, acest sistem va fi obligatoriu pentru toţi contribuabilii. Recent a fost aprobat un amendament care prevede implementarea sistemului numai de către companiile de stat sau cele care au relaţii contractuale cu statul, însă acesta nu este încă în vigoare. (N. R.)