0.3 C
Piatra Neamț
joi, martie 20, 2025
AcasăSocialDatori vânduţi Casei de Pensii

Datori vânduţi Casei de Pensii

Date:

Din cauză că au încercat să fenteze sistemul ori, în cele mai multe cazuri, din cauza unor greşeli care nu le aparţin lor ci funcţionarilor de prin diferite instituţii, 218 vârstnici nemţeni sunt ameninţaţi de Casa Judeţeană de Pensii cu executarea silită. La această metodă de recuperare a sumelor s-a ajuns, cel mai probabil, din cauză că poprirea veniturilor – care se desfăşoară după reguli stricte privind cota din pensie ce poate fi reţinută lună de lună – ar dura prea mult.

Datorează 1,242 de milioane de lei

Cei 218 debitori, înştiinţaţi atât individual cât şi printr-o somaţie colectivă postată pe internet, datorează, în total, peste 1,242 milioane de lei! Adică, în medie, vreo 5.700 de lei de căciulă…

Potrivit reprezentanţilor Casei de Pensii, debitorii au la dispoziţie 15 zile pentru a achita sumele încasate necuvenit. Dacă nu, se va trece la executare silită. Care executare silită se poate face asupra bunurilor mobile (maşini, bijuterii, opere de artă, etc.) sau imobile (casele, apartamentele sau terenurile deţinute de datornicul executat silit).

Aminteam mai sus că poprirea pensiilor este anevoioasă. Potrivit prevederilor legale, pensiile acordate în cadrul sistemului asigurărilor sociale pot poprite cu respectarea unor limite: până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii, respectiv până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii. Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi jumătate din venitul lunar net al debitorului, indife-rent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel. Dacă veniturile debitorului sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai sumele ce depăşesc jumătate din acest cuantum.

Indiferent de vină, pensionarul plăteşte

În multe dintre cazurile în care se impune plata unor sume încasate necuvenit, vina încurcăturilor financiare nu le aparţine pensionarilor. Ci unor funcţionari – fie din Casa de Pensii, implicaţi în calcularea drepturilor lunare ale vârstnicilor, fie de la alte instituţii. Este un fapt dovedit. Problema este că, indiferent a cui este vina, tot pensionarii au de suferit. Cu foarte puţine excepţii, totul se termină prost pentru aceştia.

Publicaţia noastră a prezentat multe astfel de situaţii. Ultimul caz de acest fel, dar care  din fericire s-a încheiat cu bine pentru cel ameninţat cu executarea silită, l-a avut ca protagonist pe un profesor pietrean. Respectivul cadru didactic ar fi încasat, necuvenit, 4.333 de lei în perioada ianuarie-octombrie 2017, drept pensie de invaliditate gradul III. Necuvenit, susţineau cei de la Casa de Pensii, deoarece profesorul ar fi lucrat în aceeaşi perioadă cu normă întreagă la Şcoala Bozieni. De fapt, profesorul lucrase, într-adevăr, la Şcoala Bozieni, în acea perioadă, dar numai cu jumătate de normă – fapt permis de legislaţia de asigurări sociale. S-a dovedit, într-un final, că vina pentru această încurcătură rezidă   într-o defectuoasă comunicare între Casa de Pensii şi Şcoala Bozieni şi greşelilor succesive făcute de contabilul Şcolii Bozieni. Lămurindu-se şirul de bâlbe administrative, somaţia de plată a fost anulată.

(Liviu ILIE)

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.