l Dr Cristian Postolache a operat gratuit o cataractă bilaterală avansată la Clinica Gauss.
I se spune „doctorul cu mâini de aur“ dar apropiaţii îl ştiu şi ca un om cu inimă mare. O carieră de succes pînă la 45 ani, cu zeci de mii de operaţii efectuate deja, îl recomandă ca un om înzestrat nu doar cu cunoştinţe medicale ci şi ca un profesionist. Disciplinat, riguros şi deschizător de drumuri, doctorul Postolache a adus în Moldova tehnologie de ultimă generaţie la nivel mondial în domeniul intervenţiilor oftalmologice. Dar mai e ceva: dânsul are acea fărâmă în plus de talent, (harul cum îl numesc unii) de care au nevoie cei mai buni.
Cu siguranţă, menirea doctorului Postolache a fost aceea de a reda oamenilor darul vederii. Şi o dovedeşte în fiecare săptămână în sălile de operaţii în clinica sa privată din Piatra-Neamţ, dar şi la Bacău, Bucureşti, sau Suceava unde este solicitat să opereze.
Vă propun un dialog cu chirurgul Cris-tian Postolache din care să vedem şi perspectiva personală a carierei domniei sale.
R: Domnule doctor, înteleg că faceţi multe fapte bune în viaţa dvs. privată. Acum însă aud că şi în cadrul Clinicii Gauss aţi oferit unei paciente o operaţie pro bono. Cum aţi hotărât să faceţi această intervenţie gratuită, în prag de Crăciun?
C.P.: Mulţumesc de aprecieri. Însă nu aş vrea să legăm neapărat gestul meu de perioada sărbătorilor. Cred că, atunci când ai ajuns la o oarecare înţelegere a vieţii îţi dai seama că în tumultul acestei lumi trebuie să fie loc de umanitate şi înţelegere faţă de cei aflaţi temporar poate în situaţii precare. Pacienta E.M. a venit la noi la 73 de ani prezentând cataractă bilaterală avansantă la ambii ochi. Practic pacienta vedea în proporţie de 5 la sută. Locuieşte singură în comuna T. soţul fiind decedat şi este clar că în absenţa ve-derii traiul zilnic e imposibil de gestionat. Acum e iarnă iar cei ce mai sunt dispuşi să o ajute nu pot veni la dânsa zilnic. Avea şi o fractură la braţul stâng, ce să vă spun, cam tragic. Prin implantul de cristalin practic am ajutat-o să vadă iar, să poată avea grijă de gospodărie, să meargă pe stradă să îşi ia o pâine sau să o plătească unui vecin care i-o aduce.
Lucruri simple pentru noi. Dar vitale când nu există. Mai important însă e că doamna căzuse în o uşoară deznădejde şi nu mai vroia să continue cu această existenţă dificilă de una singură. Era mâhnită şi cumva îşi cam luase orice speranţă de la o viaţă cât de cât acceptabilă, de una singură. Acum însă, a căpătat un pic de încredere, ceaţa de pe ochi s-a ridicat, cum zicea, şi va putea să îşi pregătească gospodăria de Crăciun.
Sincer vă spun că dânsa nici nu vroia să vină, au adus-o nişte vecini la clinică, pentru a vedea ce soluţii sunt măcar la un ochi. Disponibilităţile băneşti nu acopereau nici măcar o intervenţie, dar auzind povestea ei de viaţă, faptul că recent i-a murit unicul copil m-a sensibilizat. E clar că de la o anumită vârstă pensia nu poate acoperi multe, nicidecum o astfel de situaţie, aşa că am decis să o ajut. Binele atrage bine.
R: Să ştiţi că noi am vorbit cu dumneaei la control şi ne-a spus ce mult a însemnat gestul. «E greu mamă, când nimeni nu are timp de tine, eşti singur şi neputincios, nu îţi mai arde de viaţă. Noroc cu domnu doctor că mai e om. Mergem un pic înainte.» a declarat dânsa. Dar vorbea cu pauze, aşa cum aţi spus, ca după o mare tristeţe.
C.P.: Da, cum vă spuneam. E bine că mergem înainte. Şi că şi vedem, acum. Să fie sănătoasă, că soluţii se găsesc.
R: Era nevoie să avem în Piatra o cli-nică la asemenea nivel sau puteam lua drumul centrelor universitare ca şi pînă acum? Ego sau dăruire?
C.P.: Ştiţi, eu consider că fiecare om este măsura lucrului său. Unii se mulţumesc cu standard, alţii urmăresc permanent progresul. În atare context, nu e relevant unde îţi desfăşori activitatea câtă vreme pe tine te interesează să faci performanţă. De ce să mergi la Iaşi sau Bucureşti dacă există şi la tine în oraş aceeaşi variantă? Nu este vorba de ego-ul personal, de a arăta că poţi, ci de datoria de a face, când ştii că poţi.
R: Aţi regretat vreodată faptul că poate aţi făcut aceste investiţii în Piatra?
C.P.: Personal nu spun că e greu, dar nici la îndemâna oricui nu e, căci suplinesc rolul unui investitor care în altă ţară de exemplu ar dota o clinică sau ar pune la dispoziţia specialiştilor tehnologia necesară. Asta în vreme ce noi facem tot în regim de investiţii private şi ne dedicăm din timpul meseriei timp pentru a găsi soluţiile tehnice şi financiare înzestrării clinicilor şi cabinetelor noastre. Eşti practic medic, chirurg, antreprenor, investitor. Dar când ştiu că pot schimba viaţa oamenilor şi le pot reda ani de zile în plus cu o vedere bună şi o viaţă decentă, toate se şterg.
R: Domnule doctor spuneţi-le cititorilor noştri ce soluţii există acum pentru afecţiunile medicale care de pildă nu erau acum 5 ani.
C.P.: Vă dau un exemplu: realizăm în Piatra corecţia chirurgicală a viciilor de refracţie, pacienţii având posibilitatea să plece acasă în aceeaşi zi fără ochelari. De exemplu, se poate realiza reducerea de dioptrii de la minus opt la zero. Pentru chirurgia cataractei am achiziţionat laserul femtosecundă care minimizează la maxim riscurile cataractei în operaţiile dificile. La noi se realizează intervenţii pe retină: dezlipiri de retină, retinopatia diabetică. Practic, venim în anticiparea nevoilor pacienţilor care economisesc timp şi bani cu deplasările în alte centre universitare.
R: În încheiere aveţi un sfat pentru pacienţi ?
C.P.: Să trateze boala oculară la timp, atunci când le spune medicul, nu să amâne. Cu cât trece mai mult timp, şansele de reuşită ale intervenţiei chirurgicale se dimi-nuează proporţional.
R: Vă mulţumesc şi să ne revedem cu bine în 2019
C.P.: Mulţumesc şi eu. Urez tuturor pacienţilor noştri Sărbători Fericite. Dăruiţi sănătate în loc de lucruri, împărtăşiţi experienţe şi momente frumoase cu cei dragi! Clinica Gauss va fi aici pentru a vă ajuta să vedeţi mai bine.
Clinica Gauss
Bulevardul Decebal Nr 14
Piatra Neamt
Telefon: 0728 373373/0233 231 222