Acasă Economic Cu ce ne tentează alţi furnizori de energie

Cu ce ne tentează alţi furnizori de energie

2404
2
DISTRIBUIȚI

l principalul atu în negocieri e faptul că nu mai încasează taxa radio-tv l unii oferă şi preţuri promoţionale

l deocamdată, furnizorii de pe piaţa liberă nu sunt pregătiţi pentru a oferi consumatorilor casnici energie electrică

Populaţia şi companiile pot, din acest an, să opteze pentru un alt furnizor de electricitate şi gaze naturale. Prin schimbarea furnizorului actual, consumatorii casnici vor ieşi de pe piaţa reglementată şi intră pe piaţa liberă. Practic, cetăţenii nu vor mai avea un tarif stabilit de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energie (ANRE), ci vor putea negocia individual un alt preţ. Cetăţenii şi firmele au la dispoziţie o listă cu 82 de furnizori de energie electrică, inclusiv E.ON, pe piaţa cu amănuntul, numele acestora fiind trecute pe site-ul ANRE. Nemţenii pot încheia contracte cu unii dintre furnizori, însă niciunul nu oferă persoanelor fi-zice electricitate în acest moment. Şi asta pentru că niciunul nu este pregătit să furnizeze energie electrică consumatorilor casnici.

Deocamdată, ei vor să se asi-gure că vor avea cât mai mulţi clienţi casnici şi de abia apoi să le ofere electricitate la preţul negociat. Toţi cei care se ocupă cu „recrutarea“ clienţilor casnici promit preţuri mai mici decât cele practicate de E.ON, unele chiar cu 20%. În plus, mai au şi un atu important: nu percep taxa radio-tv.

Cetăţenii, interesaţi mai mult de taxa radio-tv şi mai puţin de totalul facturii

Un reprezentant din Neamţ al unei firme din Constanţa care furnizează energie electrică pe piaţa liberă a declarat că foarte mulţi nemţeni doresc să aleagă un alt furnizor de energie electrică, nu neapărat din cauza preţului mai mic pe care l-ar putea plăti pe energie, ci pentru că ar scăpa de taxa radio-tv. „Oamenii vin, întreabă, cei mai mulţi fiind interesaţi dacă scapă de taxa radio-tv. Normal că în momentul în care încheie contract cu noi, nu mai plătesc această taxă pentru că singura companie care colectează această taxă este E.ON. Cum contractul cu E.ON va fi reziliat, oamenii nu mai plătesc nici taxa. În plus, consumul de energie electrică va fi facturat lunar, iar economia pe an ar fi de aproximativ 150 – 160 de lei. Reducerea va fi cam de 20 la sută pe kilowatt“, a declarat reprezentantul firmei din Constanţa.

În momentul de faţă, chiar şi cu un contract încheiat cu un alt furnizor, energia electrică va fi oferită tot de E.ON pentru că ceilalţi furnizori nu au logistica necesară pentru da persoanelor fizice electricitate. „Noi încheiem contracte cu persoanele fizice însă furnizorul nu se va schimba acum, ci cam pe la vară. Compania estimează că de pe 1 iulie să înceapă furnizarea de energie electrică şi către persoanele fi-zice. Sunt încă foarte puţini clienţi casnici în portofoliul firmei, în acest moment. Pe de altă parte, trebuie angajat personal pentru a citi contoarele lunar, iar acest lucru va fi realizat după ce numărul clienţilor casnici va ajunge undeva la 50.000 de locuinţe la nivel naţional“, a adăugat reprezentantul companiei din Constanţa.

Un alt reprezentant al unui furnior de energie electrică din Braşov interesat de piaţa nemţeană, ne-a declarat că deocamdată compania nu se adresează persoanelor fizice ci doar firmelor. Dar, şi în cazul acestora, compania respectivă pune o condiţie: vrea clienţi numai din rândul celor care au un consum lunar de energie electrică de cel puţin 5.000 de lei. Optând pentru acest furnizor, agenţii economici ar economisi lunar aproximativ 10 la sută la facturile de electricitate, după cum spune salariatul firmei.

Citiţi bine contractele înainte de a le semna!

Pentru a schimba furnizorul de energie sau gaze, cetăţenii trebuie să aleagă una dintre firmele autorizate, iar după ce ambele părţi convin asupra clauzelor contractuale, inclusiv asupra preţului energiei electrice, pot trece la încheierea contractului. Clientul are obligaţia de a notifica E.ON cu privire la încetarea contractului de furnizare a energiei electrice cu cel puţin 21 de zile înainte. Totuşi, cei care sunt interesaţi de această schimbare trebuie să fie foarte bine informaţi înainte de a iscăli un contract. Iar primul lucru pe care trebuie să-l facă este să-l citească în întregime, cu atenţie.

ANRE oferă informaţii consumatorilor despre cum îşi pot alege un nou furnizor de energie sau gaze, punând la dispoziţie un număr de telefon gratuit în acest sens (0800800410). „Cei care sunt decişi să îşi schimbe furnizorul de energie electrică sau gaze trebuie să aibă un act de identitate şi ultima factură cu ei pentru a putea încheia contract. Singurele modificări ce vor fi făcute vor fi doar cele scriptice, ce ţin de contracte, documente, în general. Şi bineînţeles, la totalul de plată afişat pe facturile de energie electrică ce va fi mai mic“, a mai spus reprezentatul firmei din Constanţa.

(Natalia RÎŞTEI)

2 COMENTARII

  1. Pentru cei ce locuiesc de ani de zile fara energie electrica oare cand se va putea face ceva?
    In cartierul nou de dupa Trust Euroterm sunt familii ce locuiesc de 4 ani fara energie electrica,iar raspunsul autoritatilor este ca nu au primit bani de la bugetul de stat pentru electrificare.
    Ce vina avem noi ,oamenii de rand ca sunt interese politice ce se rasfrang asupra noastra?

  2. Asi dori sa va intreb de ce masurare la gaze in metri cubi si se caculeaza in kw/ora ne fura de 27 de anicalitatea gazelor nu este tot timpul la putera pe care ei o estimeaza.Normal e ori sa puna conture in kw ori sa caculeze in metri cubi.Eu cred o mare furaciune .facuta de furnizori timb de 27 de ani

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.