Acasă Economic Credit prin SMS cu dobândă de 7.000%

Credit prin SMS cu dobândă de 7.000%

11369
12
DISTRIBUIȚI

„Vrei un credit până la salariu? Fără adeverinţă, fără giranţi, doar cu buletinul? Îţi putem transfera până la 1.000 de lei chiar astăzi. Trimite doar un SMS“, aşa sună unul din anunţurile instituţiilor financiare nebancare (IFN) care operează în judeţul nostru.

IFN-urile se bat să convingă cetăţenii cât de bine este să ia un credit de la ei. Promit chiar şi Dobândă Anuală Efectivă (DAE) zero la primul credit contractat, doar-doar or pune mâna pe clienţi, să-i ţină captivi. În afară de marile companii (Credius, Viva Credit, Ferratum şi Provident), în judeţ avem 18 IFN-uri care dau credit până la salariu şi care se străduiesc să explice că nu e nimic rău în a împrumuta sume mici pe termene scurte, ba chiar astfel se poate face şi economie. După campaniile agresive de promovare a acestor împrumuturi, IFN-urile au născocit creditul doar prin SMS, ori online.

Eşti dator la bancă? Tot îţi dăm bani!

Angajata unui IFN din judeţ, care promite astfel de împrumuturi avantajoase, prin SMS/ online, a explicat care sunt condiţiile pentru obţinerea unui împrumut rapid: „Pentru a putea lua un credit, trebuie să aveţi adeverinţă de salariu, dar se poate şi fără aceasta, în anumite condiţii, dacă aveţi venituri din alte activităţi. Salariul trebuie să vă intre pe card, pentru a avea o siguranţă. Nu este important dacă mai aveţi alte datorii sau sunteţi înscris în Biroul de Credit“. Apoi, pe site-ul IFN urmează să fie încărcate, scanate, documentele cerute, iar în câteva ore împrumutul este acordat. Banii nu sunt viraţi, însă, înainte de semnarea unui contract olograf.

„Tocmai aţi primit o amendă rutieră de 400 de lei. Dacă plătiţi în 48 de ore, veţi plăti doar 200 de lei. Din păcate, nici aceşti bani nu îi aveţi disponibili şi salariul îl luaţi peste zece zile. Un credit de 200 de lei, la noi, vă va costa doar 24 de lei pentru zece zile. Deci, plătind 24 de lei, economisiţi 200!“, se arată pe site-ul altei IFN care se laudă că dă credite fără ade-verinţă de venit chiar şi pentru rău-platnici.

Cei care apelează la aceste împrumuturi au venituri mici, până-n 1.000 de lei, şi sunt loviţi de un necaz sau au nevoie urgentă de bani. Mulţi au şi credite restante la bănci sau nu mai au loc de muncă, şi unica soluţie este acest împrumut cu dobândă uriaşă, care-i va atrage într-un carusel al datoriilor din care greu vor ieşi.

Dobânzi exorbitante

IFN-urile care acordă credite doar cu buletinul activează legal şi sunt înregistrate la Banca Naţională, unde există două re-gistre, în care sunt încadrate în funcţie de tipul de autorizare.

Sunt, aşadar, instituţii financiare înscrise în Registrul Special al Băncii Naţionale, care sunt controlate periodic, şi care acordă credite în baza ade-verinţelor de salariu, şi IFN-urile înscrise în Registrul General, care nu sunt controlate. Acestea sunt cele care acordă credite doar cu buletinul, prin SMS, online, cu toate că normele de creditare interzic acest lucru, însă ştiu că nu are cine să facă verificări şi profită.

Acestea din urmă au şi dobânzi uriaşe. Cu titlu de exemplu, la Viva Credit, pentru 300 de lei împrumutaţi pe 20 de zile, se plătesc înapoi 372 de lei (DAE – 4.969%). La Ferratum, pentru 500 de lei împrumutaţi pe 30 zile, se plătesc înapoi 709 lei (DAE – 6.905%). La Provident, pentru 1.500 de lei împrumutati pe 51 de săptămâni, cu dobândă de 40%, trebuie rambursaţi 2.059 lei la sfârşitul perioadei (DAE – 95,75%).

Concret, la un împrumut contractat de 25.000 de lei pe o perioadă de doi ani, solicitantul trebuie să plătească o rată lunară de 1.700 de lei, iar în total va returna 40.752 de lei. Foarte mult, având în vedere suma luată iniţial.

Iei 1.000 de euro şi peste un an dai 50.000 înapoi

Camelia este din comuna Grumăzeşti şi a luat un împrumut de la o IFN, ca să-şi achite un alt credit la o bancă. „Am luat legătura cu ei, le-am dat un SMS, m-au sunat, am scanat câteva acte şi le-am trimis, iar a doua zi ne-au acordat creditul; ei virând în contul băncii suma pe care o datoram“, a povestit tânăra. Numai că, după opt luni, din cauza necazurilor cu băiatul care i s-a îmbolnăvit, ea a fost nevoită să ceară la respectiva IFN să i se acorde plata a doar jumătate din rată, pentru o perioadă. Cererea i-a fost aprobată, însă apoi a început coşmarul. „Pe lângă rata iniţială, ni s-a mai pus şi dife-renţa din ratele iniţiale, plus penalizări. Aşadar, am ajuns ca lunar, în loc de 2.800 de lei, să dăm între 4.000 şi chiar 5.000 de lei, fiind totodată ameninţaţi că dacă nu plătim, vom fi executaţi silit şi pierdem bunuri din casă.“

Situaţiile de acest gen, apar, în opinia avocaţilor, deoarece oamenii, disperaţi, nu citesc atent contractele pe care le semnează. „Sunt dobânzi şi de 4.969%, am un client cu un astfel de caz pe care-l reprezint. Asta înseamnă că iau 1.000 de euro, iar peste un an trebuie să returnez 50.000 de euro. Sau pentru 100 de lei, o companie care acordă credite extrem de repede şi chiar s-a oferit să aducă banii la uşa clientului, a perceput, pentru o lună, 4.114‰ dobândă anuală efectivă. În 12 luni, suma înapoiată este de 41 de ori mai mare decât cea împrumutată. Însă dobânzile cu adevărat uriaşe sunt la creditele pentru câteva zile. Cine ia un împrumut de 1.000 de lei, pentru o săptămână, are o dobândă anuală efectivă de aproape 6.400‰. Plus de asta, mai sunt percepute nişte sume batjocoritoare: 10% comision de acordare şi dobândă de 50%. Un alt aspect la care trebuie să fie atenţi oamenii este graficul de rambursare, pentru că am reprezentat clienţi care aveau de plătit la final întregul credit încă o dată, ca şi cum n-ar fi achitat niciun ban toată perioada“, a declarat o avocată din municipiul Piatra-Neamţ.

Nereguli constatate de Protecţia Consumatorilor

La ultimele controale făcute de lucrătorii Protecţiei Consumatorilor în judeţ, pe linia activităţilor desfăşurate de aceste IFN, potrivit unei informări de la Bucureşti, au fost constatate următoarele nereguli:

– publicitate la oferte de creditare care induc în eroare sau nu conţin toate informaţiile referitoare la costurile creditului;

– contracte cu clauze prin care creditorul are dreptul să modifice nivelul comisioanelor percepute, ceea ce contravine preve-derilor legale;

– clauze contractuale care constrâng consumatorii (rambursarea anticipată a minim trei rate; nu se acordă creditul în lipsa acordului consumatorului pentru prelucrarea datelor personale în scop de marketing);

– contracte cu dobândă variabilă în care nu este indicată formula după care se calculează dobanda şi nici intervalul de timp la care se recalculează;

– contracte care nu conţin informaţiile referitoare la DAE;

– contracte care nu precizează penalităţile la creditul restant sau comisionul de rambursare anticipată, acestea regăsindu-se numai în Condiţiile Generale;

– contracte ce conţin clauze ambigue.

Sfaturi

Printr-un comunicat de presă, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor transmite următoarele sfaturi celor care, ajunşi în necaz, se văd nevoiţi să apeleze la împrumuturi rapide: „Solicitaţi un exemplar al contractului şi o simulare de costuri; citiţi cu mare atenţie contractul, verificând costurile totale ale creditului (inclusiv DAE), clauzele contractuale, drepturile şi obligaţiile părţilor, termenele de plată, comisioanele (comision de administrare/ gestiune/ mentenanţă, comision de risc, comision de rambursare anticipată), dobânda penalizatoare (valoare şi condiţii de aplicare), comisioanele aferente contului curent prin intermediul căruia se derulează creditul şi citiţi drepturile şi obligaţiile împrumutatului şi ale instituţiei financiar nebancare. În timpul derulării contractului, verificaţi periodic la IFN modificările de costuri, pentru a nu acumula penalităţi în cazul în care ratele s-au majorat fără să fiţi anunţaţi. La terminarea contractului de credit, faceţi o cerere de închidere a contului curent şi asiguraţi-vă că orice alte obligaţii financiare sunt lămurite, pentru a nu descoperi ulterior ca sunteţi înregistraţi la Biroul de Credit pentru datorii neplătite (în cazul în care depăşiţi termenul de plată)“.

18 IFN-uri cu sediul central în judeţ     

Vă prezentăm în continuare lista IFN-urilor cu sediul central în judeţul nostru: Velsatis IFN SRL (strada Izvoare, Piatra-Neamţ); Actual Serv IFN SRL (strada Smirodava, Roman); Don Gil IFN SRL (strada Fermelor, Piatra-Neamţ); Vectra Invest IFN SRL (strada 1 Decembrie 1918, Piatra-Neamţ); Povas IFN SRL (strada Mihai Eminescu, Piatra-Neamţ); Deltacorel IFN SRL (strada General Nicolae Dăscălescu, Piatra-Neamţ); Deltami IFN SRL (strada Artelor, Piatra-Neamţ); Codmina IFN SRL (strada Nicolae Titulescu, Roman); Redwood Company IFN SRL (strada Cuza Vodă, Roman); G & H Star IFN SRL (Aleea Ulmilor, Piatra-Neamţ); Steel Invest IFN SRL (strada Muncii, Piatra-Neamţ); Sebi Videoserv IFN SRL (strada Aurel Dumitraşcu, Piatra-Neamţ); MBA Credit IFN SRL (strada 1 Decembrie 1918, Piatra-Neamţ); Euro Patrice IFN SRL (strada 1 Decembrie 1918, Piatra-Neamţ); Corelia IFN SRL (strada Cuza Vodă, Roman); Alfa Corel IFN SRL (comuna Dumbrava Roşie); Seven Stars IFN SRL (strada Ştefan cel Mare, Roman) şi Tehno Vest IFN SRL, cu sediul pe strada Libertăţii, în municipiul Roman.

(Mihai SAVA)

12 COMENTARII

 1. Unde nu-i cap… vai de portofel.

  Din păcate aceste aspecte sau fost discutate și re-discutate în ultimii ani și cu toate acestea unele persoane nu înțeleg următoarele aspecte:

  1. IFN-urile sunt cămătari autorizati.

  2. Pe piața financiară exista o regula de aur nescrisa conform careia: Cu (,) cât obții mai ușor un credit, cu atât costurile finale ale acelui credit sunt mai mari.

  IFN-urile trăiesc strict din creditare. Nu pot derula alte operațiuni bancare precum: depozite, schimb valutar, card-uri de salarii, online banking, etc și, prin urmare “recuperează teren” prin taxele, dobânzile și comisioanele aplicate creditelor oferite prin SMS.

 2. Sunt un creditor privat și investitor, Ai nevoie de un împrumut legitim, onest, cu reputație și rapid? Vă pot ajuta cu 100% împrumut de garanție, sunt oferind de afaceri și de credit individual, Mai mult, de asemenea, vom finanța tot felul de proiecte. Pentru mai multe detalii contactati-ne la: russell.credit40@gmail.com

 3. Buna ziua caut un credit de 5000de lei pe o perioada de 1an maxim cu contract notaril sunt angajat de putin timp poate cineva sa ma ajute0759605016 adrian

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.