Dacă în seara de Ajun şi în prima zi de Crăciun, turiştii care au ales să petreacă sărbătorile în zona Ceahlău-Durău au preferat să stea mai mult „la gura sobei“ şi n-au existat evenimente notabile, pe 26 decembrie, vremea frumoasă a făcut ca majoritatea vi-zitatorilor să facă drumeţii pe traseele din vecinătate sau să se distreze pe pârtie. În toate aceste zile salvatorii montani au efectuat o activitate intensă de prevenire a accidentelor, zăpada relativ mică mărind tentaţia unor excursionişti de a se aventura în zone nemarcate, ignorând riscurile dar şi legislaţia ariilor protejate.
Potrivit unui raport al Serviciului Salvamont, în cea de-a doua zi de Crăciun s-a intervenit operativ în cazul unui schior de 33 de ani din Iaşi, care a suferit un traumatism de membru inferior; tânărului i s-a mobilizat piciorul după care a optat să plece spre localitatea de domici-liu, refuzând ambulanţa.
In jurul orei 16.00, Baza de Intervenţie Durău a fost solicitată de un grup de patru persoane (de asemenea din Iaşi) care se rătăciseră în zona Cascada Duruitoarea, iar în jurul orei 17.00 personalul bazei a acordat primul ajutor şi a predat la ambulanţă un tânăr de 34 ani care suferise o criză cardiacă.
„Numărul în creştere al soli-citărilor privind crizele cardiace a excursioniştilor a făcut ca, spre final de an, Baza de Intervenţie Durău să fie dotată (cu ajutorul Consiliului Judeţean) cu un defibrilator portabil de ultimă generaţie; pentru anul 2017 avem promisiuni că un aparat similar dotat în plus cu EKG (electrocardiograf) va ajunge şi în dotarea echipelor care deservesc Baza de Intervenţie Dochia“, a spus Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont.
Şi, pentru că începând de astăzi se aşteaptă sosirea masivă a turiştilor care vor petrece Anul Nou în hotelurile şi cabanele din întreaga zonă montană a judeţului, salvatorii sunt pregătiţi să intervină, asigurând de asemenea permanenţa, mai ales având în vedere codul galben de ninsori şi viscol care a intrat în vigoare de marţi seară. (R. Z.)