Acasă Eveniment Coronavirus la cabana Dochia

Coronavirus la cabana Dochia

408
0
DISTRIBUIȚI

La două săptămâni după sărbătoarea Schimbării la Faţă, când aproape 2.500 de turişti au luat cu asalt muntele Ceahlău, înghesuindu-se la schit sau pe vârful Toaca, să vadă „piramida“, o mare parte din personalul cabanei Dochia a fost depistat ca fiind infectat cu noul coronavirus. Aceştia fuseseră practic izolaţi de foarte multă vreme, nu mai coborâseră de pe munte de câteva luni şi au purtat permanent măşti şi mănuşi de protecţie, aşa că e certitudine faptul că virusul a fost adus de turişti. Mai ales că turiştii care au fost la Dochia în acea perioadă nu au purtat măşti şi nu au respectat regulile de siguranţă.

În acest moment, şase din cele zece teste recoltate de la tot personalul cabanei Dochia au ieşit pozitive. În după-amiaza de 17 august, tot personalul cabanei Dochia a fost retras şi plasat în carantină în spaţiul pus la dispoziţie de patroni, în comuna Zăneşti. De asemenea, cabana (situată la altitudinea de 1.750 de metri) a fost spălată şi dezinfectată cu biocide de maximă toxicitate, de trei ori. Apoi, activitatea a fost reluată cu o nouă echipă de personal, iar turiştii sunt avertizaţi, la fiecare cinci minute, printr-un mesaj sonor, să folosească măştile de protecţie.

„În ciuda eforturilor făcute, o parte din personalul cabanei a fost depistat pozitiv cu Covid-19, în cadrul testării întregii echipe. Atât ei cât şi cei cu rezultate negative respectă protocolul în vigoare si sunt fie sub supraveghere medicală (cinci internaţi la Spitalul Bisericani – n.r.), fie în izolare (o persoană – nr.). Gândurile voastre bune îi vor ajuta cu siguranţă să depăşească această perioadă şi să aştepte cu nerăbdare revenirea. Întreaga cabană şi spaţiile conexe au fost dezinfectate cu soluţii biocide şi lămpi cu ultraviolete, astfel încât la acest moment vă putem asigura că activitatea continuă în condiţii de siguranţă şi cu sprijinul unei noi echipe. Pentru toţi cei care aţi fost cazaţi în ultimele zile la cabană şi aveţi motive de îngrijorare, vă stăm la dispoziţie cu informaţii la telefon 0730/603801 sau în scris la rezervari@cabana-dochia.ro. Situaţia pe care o traversăm ar trebui să ne ajute să înţelegem că siguranţa noastră, a a tuturor, trebuie să fie un efort comun, şi pe lângă măsurile luate de noi este absolut necesar ca şi voi, cei care ne călcaţi pragul, să urmaţi recomandările“, au transmis reprezentanţii cabanei Dochia.

După ce s-a aflat că virusul a ajuns la Dochia, reprezentanţii cabanei au anunţat turiştii care au coborât în acea zi şi pe cei care au rămas cazaţi până dimineaţă, că firma le plăteşte tuturor testele Covid, la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman. Deocamdată, niciunul din ei nu a vrut să beneficieze de această ofertă, susţinând că îşi vor face testele în localităţile de domiciliu (o parte din turişti fiind din alte judeţe ale ţării).

Au fost verificaţi, totodată, şi salvamontiştii care au fost în tura de permanenţă la Dochia, rezultatele fiind negative.

În acest context, riscul ca virusul să se extindă în localităţile din apropierea masivului Ceahlău este foarte mare, mai ales că în zonă sunt foarte multe pensiuni, iar în Staţiunea Durău abia s-a deschis un parc de distracţii. Deocamdată nu a fost semnalat niciun caz de îmbolnăvire în zona Staţiunii Durău. Reprezentanţii staţiunii au pus la dispoziţia turiştilor măşti de protecţie gratuite, care pot fi luate de la casieria unităţii.

(Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.