12.3 C
Piatra Neamț
vineri, martie 28, 2025
AcasăSocialControalele medicale preventive – obligatorii

Controalele medicale preventive – obligatorii

Date:

 

Nemţenii care nu trec pe la medicul de familie măcar o dată la trei ani, riscă să fie sancţionaţi. Acest lucru se va întâmpla începând cu data de 1 mai, după ce medicii de familie vor deschide dosarul electronic pentru fiecare pacient, în care să fie trecut istoricul medical. Dosarul electronic de sănătate va conţine toate informaţiile me-dicale care, în mod normal, sunt în fişele de observaţie şi registrele de consultaţii ale pacienţilor.

„Pentru persoanele care nu merg o dată la trei ani la medicul de familie sau nu îşi fac un set de analize complet, introducem sancţiuni. Pentru sistemul sanitar va însemna foarte mult în sensul prevenţiei, în sensul gestiunii corecte a unui caz. Nu vreau încă să pronunţ sancţiunile, vor fi sancţiuni destul de dure. Toată lumea trebuie să ştie că trebuie să mergi o dată la minim trei ani, ca să-ţi faci o investigaţie completă: analize plus consult la medicul de familie“, a anunţat, recent, ministrul Sănătăţii.

Potrivit pachetului de bază pentru asiguraţi, copiii între patru şi 18 ani trebuie să meargă la controlul preventiv, la medicul de familie, o dată pe an, la fel ca şi persoanele care au împlinit 40 de ani. Adulţii de până la 39 de ani, au un control preventiv o dată la trei ani.

 „Este lipsă de percepţie vizavi de această oportunitate“

Puţini sunt nemţenii care se prezintă la medicul de familie pentru o consultaţie preventivă gratuită la care au dreptul, odată cu introducerea acesteia în pachetul de servicii medicale a contractului cadru. Şi doctorii recunosc că au făcut puţine consultaţii de prevenţie pentru că oamenii nu sunt obişnuiţi să meargă la medic, fără să îi doară nimic.  Altfel spus, nemţenii nu acordă mare atenţie acestui program de prevenţie care îi poate feri de boli ce uneori ajung să fie incurabile. „Sunt foarte mulţi pacienţi care nu vin pentru consultaţii preventive, noi nu vom alerga după ei. E lipsă de responsabilitate faţă de propria persoană. Este lipsă de percepţie vizavi de această oportunitate pe care o au pacienţii acum. Sunt şi care vin din propria iniţiativă, însă sunt puţini la număr. E mult mai greu şi pentru un pacient care nu a ajuns în ultimii trei ani la un control de prevenţie, să trateze o boală cronică cu medicamente mai scumpe. Cred că e nevoie, la nivel naţional, aşa cum se procedează în ţările civilizate, ca şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate să încheie, în acest sens, contract direct cu pacientul. Probabil din momentul în care vor fi folosite cardurile va fi anunţat fiecare pacient despre acest program de prevenţie“, a spus dr. Mihaela Covrig, preşedinta Patronatului Medicilor de Familie Neamţ.

Singura cale de evaluare a stării de sănătate pe care, în prezent, mulţi medici de familie o folosesc, mai ales în mediul rural, este cea implementată în urmă cu 7 ani, care prevedea ca în apropierea zilei de naştere, fiecare pacient să se prezinte la medicul de familie la un control de rutină.

(Maria NISTOR)

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.