l proiectul potenţialului nou manager al SJU, Nicolae Lambru, publicat pe site-ul instituţiei sanitare
Faza contestaţiilor de la concursul pentru ocuparea funcţiei de manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă s-a scurs, ieri, asemenea unei epopei atipice. În urma ei a rămas un singur candidat eligibil pentru funcţia scoasă la mezat şi câteva persoane care au primit răspunsuri negative la contestaţiile depuse. Reamintim că, la concurs de la SJU s-au înscris trei persoane: Liviu Negelschi (actualul manager interimar), Antonia-Carla Simionescu şi Nicolae Lambru. Negelschi şi Simionescu au aflat, după proba verificării dosarelor, că sunt respinşi, fiind, totodată, explicate şi deciziile membrilor comisiei de concurs. Cei doi au depus contestaţii în speranţa că au dreptatea de partea lor, însă comisia de rezolvare a contestaţiilor a dat verdictul final, în ambele cazuri fiind acelaşi – „respins“. Până la această decizie, stabilirea comisiei de contestaţii a ridicat oarece obstacole. Pare-se, eliminate, aşa cum spun surse din cadrul Consiliului Judeţean, chiar de cei implicaţi în cauză. Astfel, câteva persoane desemnate pentru a fi membri în comisia de contestaţii au cerut să fie înlocuite deoarece potrivit regulamentului de concurs acestea ar fi trebuit să dea nişte declaraţii de confidenţialitate şi imparţialitate. Unele nu au mai putut să le dea deorece au realizat că acceptând să fie membri în comisie intrau într-un soi de conflict de interese.
În cele din urmă, comisia care a stabilit că dosarele de concurs ale celor doi amintiţi nu se încadrează în regulament au fost: preşedinte – Constantin Oprea, membru supleant al Consiliului de Administraţie; membru – Nicoleta Buzenschi, şef serviciu Direcţia de Management a CJ; membru – Irina Postolică, consilier Direcţia Generală Buget Finanţe a CJ; secretar – Andrei-Octavia Tărăntuş Bărbuleţ, consilier la cabinetul preşedintelui CJ.
„Post factum.“
Datele motivelor care au stat la baza respingerii dosarelor s-au schimbat prea puţin. Doar în cazul candidatei Simionescu, comisia a constatat că plata taxei de înscriere a fost efectuată contrar celor afirmate în primă fază. Totuşi, a fost scoasă din cursă pentru că „cererea de înscriere la concurs nu corespunde funcţiei pentru care s-a organizat concursul“, al doilea motiv fiind acela că „adeverinţa medicală aflată la dosarul candidatei, la secţiunea „Apt pentru“ nu conţine nicio menţiune“. Negelschi a fost „tras pe dreapta“ deoarece a depăşit numărul maximum de pagini (15-20) al proiectului de concurs depus la înscriere. Decizia răspunsului nefavorabil l-a făcut pe actualul interimar al SJU să declare un lucru, aparent, surprinzător. „Chiar dacă am o altă părere juridică, comisia de concurs şi comisia de soluţionare a contestaţiilor sunt suverane. Îmi însuşesc concluziile şi îi doresc succes candidatului admis!“
De cealaltă parte, singurul candidat rămas pe metereze, Nicolae Lambru, a fost foarte rezervat în ceea ce priveşte motivele depunerii candidaturii pentru funcţia de manager, rezumându-se la a spune că este dreptul lui de a nu răspunde la această întrebare decât după ce se va consuma ultimul act.
Totuşi, ne-a dat asi-gurări că a absolvit şcoala de management sanitar şi că, dacă vom avea răbdare, vom putea vizualiza pe site-ul SJU obiectivele din proiectul de management depus la concurs. Publicarea proiectului pe site-ul spitalului se va face astăzi, până la ora 16, urmând ca acesta să fie susţinut public în 17 iulie.
(M. T.)