Trei kilograme de produse din cacao şi ciocolată expirate au fost scoase definitiv din comerţ, iar alte 5 kilograme de astfel de produse au fost oprite temporar de la vânzare, în urma unei acţiuni de control efectuată recent de comisarii pentru protecţia consumatorilor. Cinci agenţi economici au fost sancţionaţi cu 11.000 de lei după ce autorităţile i-au prins că vând ciocolată expirată, iar alţi opt au primit avertismente. În verificările lor, comi-sarii au constatat că vânzătorii îşi serveau clienţii cu ciocolată expirată de aproape două luni. Spre exemplu, un comerciant vindea bomboane de ciocolată „Laura“ şi „Novativi“ expirate de 55 de zile, altul comercializa ciocolată „Kandia“ cu data durabilităţii minimale depăşită de 30 de zile şi cacao „Dr. Oetker“ expirată de 10 zile. Pentru verificarea conformităţii produselor expuse spre comercializare, autorităţile au prelevat două eşantioane de cacao în vederea determinării procentului de umiditate, pe care le-au trimis spre analiză Laboratorului Larex Bucureşti. În ce priveşte modul de informare al consumatorilor asupra elementelor de identificare şi caracterizare ale produselor comercializate, autorităţile au constatat că produsul „Cacao TeoStar“ nu acea înscris pe ambalaj conţinutul de grăsime exprimat în procente, iar ciocolata „Safari – Elvan“ de provenienţă turcească, nu avea înscrisă pe ambalaj denumirea şi adresa importatorului. Comercianţii mai vindeau produse precum „Ciocolata de post Romana“ şi praline cu ciocolată „Novatini“ la care data durabilităţii minimale era greu lizibilă sau cu înscrisuri parţial şterse. În cazul a şapte operatori economici, comisarii au constatat că nu aveau afişate preţurile produselor expuse spre a fi comercializate.
Pentru a evita neplăcerile cauzate de produsele neconforme, autorităţile îi sfătuiesc pe consumatori să acorde o atenţie deosebită ambalajelor (să nu fie deteriorate), să refuze ciocolata şi produsele din cacao dacă nu au înscrisă data durabilităţii minimale pe ambalaje ori dată este depăşită şi, totodată, să păstreze bonul fiscal. Asta pentru a putea proba, în mod justificat, cumpărăturile în cazul în care doresc să reclame calitatea produselor.
De asemenea, cei care cumpără ciocolată şi produse din cacao pentru copii trebuie să urmărească prezenţa, în lista ingredientelor, a coloranţilor E 110 – galben portocaliu, E 104 – galben de chinolină, E 122 – Carmoizină, E 129 – Roşu allura, E 102 – Tartrazină, E 124- Roşu ponceau, care pot afecta negativ activitatea copiilor şi atenţia acestora.
(Natalia RÎŞTEI)