15.7 C
Piatra Neamț
vineri, iunie 13, 2025
AcasăEvenimentCetatea Neamţ a început să se macine

Cetatea Neamţ a început să se macine

Date:

Cetatea Neamţ, monument istoric de importanţă naţională, se degradează pe zi ce trece.

O expertiză tehnică realizată în luna februarie a acestui an relevă faptul că monumentul aflat în administrarea Complexului Muzeal Naţional Neamţ a devenit un pericol pentru vizitatori din pricină că zidurile au început să se macine şi oricând bucăţi de zidărie pot să se desprindă şi să cadă peste turişti.

Concluziile raportului au fost trimise consilierilor judeţeni – care, la începutul săptămânii viitoare, ar urma să adopte un proiect de hotărâre în baza căruia Consiliul Judeţean va depune o cerere de finanţare pentru decontarea cheltuielilor făcute cu documentaţia tehnico-economică aferentă proiectului de reabilitare a Cetăţii Neamţ.

„Cetatea Neamţ prezintă următoarele degradări principale:

– fisuri vericale şi diagonale în plinul zidurilor, crăpături, dislocări;

– dezasamblarea sau fragmentarea zidăriei pe coronamentul zidurilor, cu pericolul desprinderii unor elemente de piatră;

– eroziunea zidăriei;

– degradări la terase, crăpături între lespezile de piatră ale pardoselilor;

– degradări la terenul de fundare;

– la podul de acces; lipsa unor elemente de solidarizare transversală a celor două grinzi longitudinale, defecte de suprafaţă ale grinzilor de beton armat, degradări de suprafaţă a infrastructurii, blocuri de piatră care nu sunt înglobate în zidărie, lipsa unui parapet corespunzător de protecţie a circulaţiei pietonale pe pod“, se arată în documentul transmis consilierilor judeţeni.

Precedenta tentativă de reabilitare a Cetării Neamţ, întâmplată în 2023, a fost un fiasco. Atunci, contractul privind elaborarea documentaţiilor tehnico-economice pentru stoparea infiltraţiilor la Cetatea Neamţ – încheiat de Consiliul Judeţean cu firmele Lemar Industries SRL şi Topoprest SRL – a fost reziliat după ce reprezentanţii CJ au acuzat firmele prestatoare că au depus „o documentaţie incompletă, neîntocmită în conformitate cu prevederile legale şi contractuale şi neverificată tehnic de către echipa de verificatori atestaţi“.

În replică, conducerea firmei Lemar Industries a susţinut că proiectul întocmit este bun „şi ar fi fost extrem de util, dacă nu celor de la Consiliul Judeţean, în mod sigur Cetăţii Neamţ“.

„Dacă documentaţiile au fost corect sau greşit întocmite, urmează probabil să aflăm peste unul sau doi ani de acum înainte. Există totuşi câteva certitudini, din păcate nici una dintre ele benefice obiectivului istoric. Prima: cel puţin încă două ierni de acum înainte în Cetate va ploua şi vor exista infiltraţii, continuând degradarea acestui simbol al istoriei naţionale“, declarau la acea vreme reprezentanţii firmei Lemar Industries. Din păcate, s-a dovedit că au avut dreptate.

(Liviu ILIE)

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.