Acasă Administratie Ce urmează în Consiliul Judeţean, după comndamnarea lui Arsene

Ce urmează în Consiliul Judeţean, după comndamnarea lui Arsene

1295
0
DISTRIBUIȚI

Condamnarea la închisoare cu executare a preşedintelui Consiliului Judeţean, Ionel Arsene, pentru fapte de corupţie, a decapitat instituţia administrativă.

Procedural, Ionel Arsene încă este preşedinte al legislativului nemţean, până în momentul în care prefectul Adrian Niţă va semna şi transmite plenului CJ ordinul de încetare de drept a mandatului preşedintelui Consiliului Judeţean.

Teoretic, asta se poate întâmpla chiar astăzi, dar nu este exclus să apară o întârziere de câteva zile până se vor mai linişti apele.

„Potrivit dispoziţiilor Codului Administrativ, în caz de încetare înainte de termen a mandatului preşedintelui Consiliului Judeţean, prefectul emite un ordin prin care constată încetarea mandatului. Ordinul are la bază un referat semnat de secretarul general al judeţului precum şi actele din care rezultă motivul legal de încetare a mandatului, în cazul de faţă hotărârea judecătorească definitivă de condamnare la o pedeapsă privativă de libertate. Referatul secretarului general se transmite prefectului în termen de zece zile de la data intervenirii situaţiei de încetare de drept a mandatului preşedintelui Consiliului Judeţean.

În calitate de garant al respectarii legii, voi da eficienţă dispoziţiilor legale amintite de îndată ce toate formalităţile vor fi îndeplinite“, a declarat prefectul Adrian Niţă.

Aşadar, următoarea mutare aparţinei secretarului general al judeţului, Daniela Soroceanu, care trebuie să obţină hotărârea judecătorească definitivă prin care preşedintele a fost condamnat definitiv, şi apoi să întocmească referatul prevăzut în Codul Administrativ şi să-l timită Prefecturii, aflată în aceeaşi clădire, un etaj mai sus.

Prefectul va semna ordinul de încetare a mandatului, acesta va ajunge la Consiliul Judeţean, plenul legislativului va fi convocat într-o şedinţă extraodinară şi de îndată, consilierii iau act de încetarea mandatului şi deleagă, prin vort secret, atribuţiile de preşedinte unuia dintre cei doi vicepreşedinţi.

Cel mai probabil va fi Ion Asaftei, desemnarea acestuia ca vicepreşedinte (în locul Mădălinei Ciubotaru, în decembrie 2022) făcându-se şi graţie non-combatului consilierilor PNL şi USR – care şi-au anulat voturile.

Cât priveşte celălat vicepreşedinte – Dragoş Chitic, acesta are la rându-i emoţii de natură penală.

(Liviu ILIE)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.