Acasă Economic Cât au crescut salariile în primării?

Cât au crescut salariile în primării?

2982
1
DISTRIBUIȚI

l la Roman s-a acordat spor de 15% pentru „condiţii vătămătoare“ l primarul comunei Tarcău dă explicaţii la Prefectură cu privire la modalitatea de calcul aplicată l acestuia i se reproşează şi sporul acordat sieşi pentru proiectele europene pe care le coordonează

Noua lege a salarizării unitare, aprobată la nivelul întregii ţări la sfârşitul lunii iunie, a însemnat pentru majoritatea angajaţilor din primării şi din Consiliul Judeţean un motiv de bucurie, având în vedere sumele frumuşele care li s-au adăugat la lefuri. Principalul scop al acesteia a fost aplicarea principiului echităţii la nivelul fiecărei instituţii administrative în parte, ştiut fiind faptul că de ani de zile unii angajaţi pe funcţii de conducere aveau salarii mai mici comparativ cu alţii, de pe posturi inferioare. Practic, existau funcţionari care ajunseseră să primească mai mulţi bani decât primarii, drept pentru care legea a fost gândită în aşa fel încât lucrurile să revină la normal.

Primarii nemţeni spun că au respectat legea întocmai

La Piatra-Neamţ, fiind reşedinţă de judeţ, potrivit primarului Dragoş Chitic,  s-a mers pe mai multe principii la aplicarea legii salarizării. „În primul rând, conform legislaţiei în vigoare, salariul cel mai mare dintre funcţionari nu poate să-l depăşească pe cel al viceprimarului. În al doilea rând am gândit grila în aşa fel încât nimeni să nu primească mai puţini bani şi în acelaşi timp să rezulte un fond de salarii care să poată fi suportat de bugetul local (nu mai mult de 8%)“, a precizat edilul.

În ceea ce priveşte lefurile primarului şi ale viceprimarilor, acestea sunt stabilite conform legii astfel: la primarul de municipiu reşedinţă de judeţ – de nouă ori salariul minim pe economie (rezultând o remuneraţie brută de 13.050 lei); la viceprimari – de opt ori salariul minim (adică 11.600 de lei brut).

În cazul Romanului, primarul Lucian Micu a declarat că s-a luat în calcul realizarea unei grile pe criterii foarte clare, respectând totodată prevederile noii legi a salarizării unitare. „În primul rând am vrut să introducem în grilă acel spor de 15% privind condiţiile vătămătoare, la toţi angajaţii, fie ei încadraţi pe funcţii de conducere, fie de execuţie; lucru pe care l-am şi făcut. La acesta se adăugă şi alte sporuri, astfel încât, după două runde de discuţii purtate atât cu sindicatele, cât şi cu angajaţii neafiliaţi, să rezulte o grilă de salarizare normală, care să mulţumească pe toată lumea. Drept urmare, ca  primar, de acum voi cere de la aceştia performanţe pe măsură“, a declarat Lucian Micu.

În ceea ce priveşte salariul lunar al edilului, acesta s-a mărit de la 5.200 de lei (net) la 7.200 de lei.

La Bicaz, oraş care se încadrează la ca-tegoria sub 10.000 de locuitori, primarul Nicolae Sălăgean a subliniat că a procedat „întocmai cum spune legea recent aprobată“. Astfel, în funcţie de fiecare post în parte, s-a acordat un coeficient care variază de la 1 (pentru cei cu salariul minim pe economie) şi până la 4,5 – acesta din urmă fiind valabil pentru viceprimar. „Noi am vegheat să încadrăm pe toţi angajaţii aşa încât să nu mai existe disfuncţionalităţi şi diferenţe atât de mari între salarii; de exemplu, existau cazuri în care un angajat cu studii superioare câştiga mai puţin decât un muncitor necalificat. În ceea ce priveşte salariul meu, acesta a crescut cu aproximativ 1.200 de lei, conform calcu-lului stabilit de noua lege (coeficientul 5,5 se înmulţeşte cu salariul minim pe economie – 1.450 de lei)“, a spus Nicolae Sălăgean. Practic, primarul Bicazului are acum un salariu brut de 7.975 de lei, din care se scad, conform legii, impozitele datorate statului.

La Târgu-Neamţ, şefii de servicii au salarii la jumătate

În ceea ce priveşte oraşul Târgu-Neamţ, primarul Daniel Harpa a ţinut să precizeze că modalitatea de calcul a fost aleasă de comun acord cu sindicatele. „Noi am ţinut să egalizăm salariile celor care ocupă funcţii de execuţie şi să le micşorăm pe cele ale şefilor de direcţii. De exemplu şeful de la Taxe şi Impozite avea un salariu brut de peste 8.000 de lei, iar acum primeşte undeva la 5.000. Oricum, noi am procedat conform coeficienţilor de la 1 la 5 stabiliţi prin noua lege, în funcţie de fiecare post în parte“, a menţionat edilul.

Primarul de Tarcău dă explicaţii la Prefectură

De departe, cea mai inedită modalitate de a-i consulta pe angajaţi cu privire la lefurile pe care şi le-ar dori, a fost în comuna Tarcău. Aici, primarul Iulian Găină i-a îndemnat pe fiecare în parte să-şi noteze pe un bileţel ce salariu ar merita şi mai ales de ce. Cum s-au desfăşurat mai departe lucrurile? Primarul spune că mai mult s-au complicat. „Opiniile lor au fost doar orientative. Nu am aplicat modificările întocmai, ci după lege. Dar se pare că modul de calcul nu a fost înţeles la centru, şi astfel au apărut repercusiuni nu tocmai plăcute; situaţia noastră a avut ecou până la urechile ministrului Muncii, iar acum Prefectura ne-a cerut explicaţii pentru că am acţionat ca la o firmă privată. Noi le-am transmis exact cum am procedat şi modalitatea de calcul folosită“, a spus Iulian Găină.

Neclarităţi au apărut şi pe marginea sporului pe care şi l-a acordat edilul pentru coordonarea celor două proiectele pe fonduri europene aflate în derulare la nivelul localităţii. „Ţin să menţionez că nu am abuzat de nimic. Niciun angajat din primărie nu a primit sporuri. Într-adevăr mie mi se reproşează faptul că mi-am acordat spor pentru activităţile pe care le implică accesarea fondurilor europene. Dar eu cred că fac destul de multă muncă în plus în acest sens (împreună cu viceprimarul): drumuri la Bucureşti, stat peste program şi altele. Eu când am stabilit noile salarii m-am consultat şi cu alţi primari de comune din ţară, nu am făcut nimic după ureche. În opinia mea, atunci când s-a dat această lege trebuia să se stabilească exact ce salarii vor primi angajaţii de pe fiecare funcţie în parte, conform categoriei în care se încadrează unitatea administrativă; trebuia o machetă clară“, a precizat Găină.

Acum, dacă tot dă cu subsemnatul, edilul spune că oficialii de la judeţ nu trebuie decât „să dovedească faptul că la Tarcău s-a greşit şi să explice dânşii cum trebuia făcut calculul. Eu vă spun că am respectat legea“. (R. ZAHARIA).

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.