Din cauza birocraţiei dar şi a procedurilor „stufoase“ din justiţie, sute de mii de lei care ar trebui să fie recuperaţi de spitale de la victimele agresiunilor şi să ajungă la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) nu mai intră în bugetul acestei instituţii, în fiecare an. Este vorba despre banii pe care spitalele îi cheltuie pentru asigurarea îngrijirilor medicale în cazul celor care au fost accidentaţi sau bătuţi, sume care sunt iniţial decontate de CAS dar trebuie recuperate, în instanţă, de către spitale, şi apoi returnate la CAS. Acest lucru durează foarte mult, fiindcă este nevoie de o hotărâre definitivă şi irevocabilă prin care bătăuşul, să zicem, este condamnat, însă chiar şi atunci, dacă respectivul nu are bunuri pe numele său, nu poate fi executat silit, iar CAS nu mai vede niciun leuţ înapoi.
Probabil, tocmai de aceea, deseori, juriştii spitalelor din judeţ renunţă să se mai constitue părţi civile în procesele penale care apar. De exemplu, într-un caz de vătămare corporală, aflat pe rolul Judecătoriei Roman, spitalul din această localitate nu a fost interesat să recupereze cheltuielile făcute cu tratarea victimei. Aceşti bani au fost, cum spuneam anterior, decontaţi de CAS, dar pentru Spitalul Roman nu s-a mai constituit parte civilă în procesul penal care a urmat, CAS nu va mai putea recupera sumele decontate.
Ne referim concret la dosarul în care a fost condamnat, vinerea trecută (31 iulie), localnicul Valerian Enache. El a primit un an şi două luni de închisoare, cu amânarea executării pedepsei pe un termen de suprave-ghere de doi ani, pentru conducerea unui autovehicul fără permis, sub influenţa alcoolului şi vătămare corporală din culpă. Conform sentinţei, beat fiind, Enache a dat cu maşina peste concita-dinul Constantin Moroşanu, accidentându-l. Ca urmare a leziunilor suferite, Moroşanu a avut nevoie de mai multe zile de îngrijiri medicale, spitalizarea fiindu-i făcută la Roman. Odată ce autorul faptei a fost trimis în judecată, Spitalul Roman avea posibilitatea să se constitue parte civilă, însă nu a făcut-o. Aşa că, în sentinţa de condamnare s-a şi precizat că instituţia nu a fost interesată să recupereze, de la făptaş, banii cheltuiţi cu tratarea victimei. Victima însă, având mai mult interes decât unii funcţionari publici plictisiţi, care vin la serviciu doar să semneze condica şi să ia leafa la sfârşit de lună, a cerut despăgubiri de la şoferul vinovat şi le-a şi obţinut – 5.000 de lei, daune materiale şi morale.
În situaţii similare s-au aflat şi celelalte unităţi spita-liceşti din judeţ care, de la începutul acestui an, au renunţat, în mai multe dosare penale, să se constitue părţi civile şi să obţină, măcar scriptic, de la condamnaţi, banii decontaţi de CAS pentru tratarea victimelor.
Ca să vă faceţi o idee despre ce sume vorbim, luăm tot cazul Spitalului Municipal Roman. În 2014, acest spital a cheltuit 464.000 de lei pentru victimele agresiunilor, accidentelor rutiere şi accidentelor de muncă. Aceşti bani au fost luaţi practic din buzunarele asiguraţilor. Tot în 2014, spitalul respectiv avea de recuperat, în cazul vătămărilor corporale, suma de 217.527 de lei. Îngrijirile medicale pentru accidente de muncă au fost de 19.339 lei, iar accidentele rutiere au însumat 159.533 lei.
„Aceşti bani sunt decontaţi de CAS, deci spitalul nu este prejudiciat. Ulterior, ne constituim parte civilă, la cererea procurorilor sau poliţiştilor, în procesul penal. După ce este găsit un vinovat, noi trebuie să recuperăm aceşti bani, pe care, apoi, trebuie să-i returnăm Casei de Sănătate. Din păcate, procedura este foarte greoaie şi poate dura mulţi ani“, a explicat un medic romaşcan.
Aşa că, banii asiguraţilor pleacă de la CAS către spitale, dar nu se mai întorc la CAS, aşa cum ar fi fost firesc, ci „dispar“ undeva pe drum, ne mai ajungând înapoi la bugetul de stat şi ducând, astfel, la deteriorarea sistemului de sănătate.
(Mihai SAVA)
[…] Din cauza birocraţiei dar şi a procedurilor „stufoase“ din justiţie, sute de mii de lei care ar trebui să fie recuperaţi de spitale de la victimele agresiunilor şi să ajungă la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) nu mai intră în bugetul acestei instituţii, în fiecare an. Este vorba despre banii pe care spitalele îi http://realitateamedia.ro/casa-de-asigurari-pierde-bani-din-cauza-comoditatii-juristilor-din-spitale… […]