l patru italieni au vânat la Săbăoani peste 1.100 de păsări: ciocârlii, codobaturi, scatii, sticleţi, florinte, inăriţe, cânepari l legal, ar fi avut voie să vâneze doar câte 50 de păsări şi numai ciocârlii l trofeele au fost confiscate de carabinieri, în Italia l reprezentanţii AVPS Roman susţin că nu s-a produs nicio ilegalitate
Poliţiştii italieni din Bergamo anchetează mai mulţi cetăţeni care ar fi braconat păsări pe un fond de vânătoare din comuna Săbăoani, fond care aparţine Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AVPS) Roman. Conform Societăţii Ornitologice din România (SOR), suspecţii sunt nişte cetăţeni italieni care au fost la vânătoare în ţara noastră şi au împuşcat mai multe păsări decât le permite legea.
„Mai mulţi cetăţeni italieni au fost prinşi cu bagajele pline de păsări braconate. Aproape 1.200 de păsări erau băgate în pungi sigilate, în bagajul de cală, cu elemenţi de ladă frigorifică printre pungi. Totul se desfăşura sub acoperirea unui act care indica doar că păsările sunt ciocârlii de câmp şi că au fost vânate la Săbăoani, sub oblăduirea AVPS Roman“, se arată într-un comunicat postat pe site-ul SOR.
Conform aceleiaşi surse, în Italia, braconierii sunt anchetaţi de autorităţile din Bergamo, iar SOR a sesizat Garda Naţională de Mediu şi a cerut anchetarea celor care au supervizat partida de vânătoare.
„Aşa cum rezultă din documentul prezentat de braconierii italieni, partida de vânătoare a fost organizată de AVPS Roman. În acest document se specifică faptul că au fost vânate doar ciocârlii de câmp, dar în realitate au fost braconate alte specii: codobatură albă, scatiu, sticlete, florinte, inăriţă, cânepar. Pentru a lămuri de ce vânătorii organizează partide de vânătoare la care se braconează specii protejate, SOR a cerut Asociaţiei Ge-nerale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România să prezinte autorizaţia în baza căreia s-a organizat partida de vânătoare, precum şi exemplarul duplicat al documentului pe care vânătorii italieni îl aveau în posesie, pentru a preciza numărul de păsări ucise“, se mai arată în comunicatul SOR.
Legislaţia din România prevede că un singur vânător poate „recolta“ doar 50 de ciocârlii pe zi. Conform actelor cercetate de poliţiştii italieni, la vânătoare au participat patru vânători – care puteau doborî doar 200 de exemplare de ciocârlie, dar carabinierii au confiscat 1.119 păsări.
Marius Grosu, preşedintele AVPS Roman, a declarat că, din punctul său de vedere, documentele pentru respectiva partidă de vânătoare au fost în regulă: „Am aflat de dimineaţă despre acest scandal. Noi am eliberat autorizaţiile pentru partida de vânătoare, actele sunt în regulă. Avem o cotă de recoltă la ciocârlii aprobată prin ordin ministerial. Ce au constatat poliţiştii italieni nu pot şti. Sunt la curent că este o anchetă în curs, dar nu mi s-au cerut deocamdată acte. Când anchetatorii vor trage o concluzie se va vedea dacă a fost săvârşită vreo infracţiune“. (Mihai SAVA)