Acasă Administratie Captări de apă fără aviz de mediu la Vaduri, Roman şi Târgu-Neamţ

Captări de apă fără aviz de mediu la Vaduri, Roman şi Târgu-Neamţ

1467
1
DISTRIBUIȚI

Iftimie Petrariu, inspectorul şef al Gărzii de Mediu Neamţ, a atras atenţia, în cadrul ultimei întruniri a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, că Apa Serv nu are autorizaţii de mediu pentru captările de la Piatra-Neamţ, Roman şi Preoteşti. Apoi a specificat că Apa Serv nu are autorizaţie nici pentru captarea de la Vaduri.

„Vă daţi seama ce răspundere este aici. Mai ales la un control. La toate zonele de risc trebuie asigurată zona. Apa Serv are nevoie de aviz de la Sistemul de Gospodărire a Apelor şi apoi de la Mediu. De prea multă vreme se tărăgănează acest aspect important, iar la un anumit moment va trebui să luăm măsurile ce se impun. Sunt trei ani de când tot facem adrese. De acum se va trece la sancţionare şi închidere“, a spus Iftimie Petrariu în cadrul şedinţei de ieri a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ.

O altă situaţie descrisă în cadrul aceleiaşi întruniri a fost referitoare la o sesizare al cărui subiect priveşte captarea de la Preoteşti (care asigură apa pentru zona Târgu-Neamţ), acolo unde Direcţia de Sănătate Publică şi Garda de Mediu au făcut un control deja. În urma constatărilor, DSP a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare şi suspendarea activităţii până la remedierea deficienţelor.

Inspectorii au constatat că la Preoteşti, zona de protecţie strictă impusă de lege în jurul captărilor de apă potabilă este neasigurată şi lipsesc elemente importante cum este gardul de împrejmuire, iar în incinta cu pricina este amplasată şi o stână.

Dan Morenciu a confirmat faptul că a fost retrasă autorizaţia şi a solicitat închiderea activităţii, iar şeful Gărzii de Mediu a menţionat despre acest loc că încă nu a terminat controlul, dar că la aceiaşi concluzie se va ajunge în cazul în care nu se vor remedia aceste neajunsuri.

450.000 de lei de la Consiliul Judeţean pentru terenurile în discuţie

Prezent la această întrunire, Cătălin Dughir, managerul Companiei Apa Serv, a menţionat că terenurile care intră în zona de protecţie strictă nu aparţin companiei şi nu poate face niciun fel de intervenţie pe proprietăţile altora.

„Ne putem trezi cu plângeri penale dacă am interveni pe proprietatea alor oameni“, a spus Dughir.

Este demn de menţionat faptul că în urmă cu aproape un an, Compania Apa Serv a solicitat iniţierea şi adoptarea unui proiect de hotărâre care să cuprindă modul prin care să se poată achiziţiona terenurile cu pricina.

Dan Manoliu a lămurit rapid problema. „Am discutat cu oamenii din aceste zone şi majoritatea nu au cadastru pe terenurile pe care le deţin. Ne-au cerut bani nouă în avans să-şi facă actele şi apoi să le dăm alţi bani pentru a achiziţiona terenul. I-am explicat şi doamnei prefect că nu putem face aşa. Nu este legal“, a spus Manoliu.

În final, Gheorghe Neculae, subprefectul de Neamţ a adus în discuţie necesitatea demarării procedurilor pentru expropriere a celor care deţin terenuri în zonele din apropierea captărilor de apă.

(A.N.)

1 COMENTARIU

  1. Oameni buni, într-un an nu a făcut nimic Dughir. Și știa situația de mai mulți ani! Chiar, directorul asta ce face toată ziua, că rezultatele sunt catastrofale? Cine îl ține în brațe? Ce interese sunt la mijloc? Chiar facem punga mare la kaufland și lidl? Când se termină cu problemele de la Apa Serv?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.