l Elena Laiu a primit din partea Ministerului Educaţiei calificativul „satisfăcător“ pentru activitatea din anul şcolar precedent l Viorel Stan a primit „bine“ l singura cu „foarte bine“ este Gabriela Banu, care însă nu mai corespundea din punct de vedere politic şi a trebuit să revină la catedră
Cele două scandaluri care au lovit în această vară învăţământul nemţean – cel al eliminărilor de la Bacalaureat şi cel al transferurilor ilegale în clasa a IX-a – au erodat serios imaginea şefilor Inspectoratului Şcolar. Şi nu doar pe plan local, ci tocmai la Bucureşti, acolo unde vieţuiesc mai-marii Ministerului Educaţiei – cei de care depinde în ultimă instanţă soarta profesională a şefilor de la noi. Iar cei de la minister au taxat erorile echipei manageriale a ISJ în momentul în care s-a făcut evaluarea activităţii desfăşurată în anul şcolar 2014-2015.
Un „satisfăcător“, doi de „bine“ şi un „foarte bine“
Cel mai drastic, din acest punct de vedere, a fost pedepsită inspectorul şcolar general adjunct Elena Laiu – cea care este considerată vinovat moral pentru derapajele de la Bacalaureat, şi direct responsabilă pentru ilegalităţile de la etapa de transferuri post-admitere în clasa a IX-a. Ea a primit calificativul „satisfăcător“, fiind astfel la un pas de a-şi pierde funcţia. Pentru că un calificativ „nesatisfăcător“ echivala cu încetarea de drept a contractului de management pe care l-a încheiat cu ministerul după desfăşurarea concursului în baza căruia a fost reconfirmată inspector şcolar general adjunct.
La rându-i, deşi în perioada derulării examenului de Bacalaureat era în concediu de studii, iar în ceea ce priveşte epopeea transferurilor ilegale nu s-a împlicat în vreun fel, inspectorul şcolar ge-neral Viorel Stan a primit calificativul „bine“. Un calificativ care poate provoca mari bătăi de cap, având în vedere faptul că după ce-şi va încheia mandatul în fruntea ISJ (la termen, cel mai probabil), Viorel Stan va avea probleme în a participa la un alt concurs pentru ocuparea unei funcţii de conducere ori îndrumare din ISJ sau din vreo unitate de învăţământ (una dintre condiţii fiind obţinerea calificativului „foarte bine“ în ultimii cinci ani şcolari).
Tot cu calificativul „bine“ a fost recompensat şi profesorul Mihai Floroaia, care a fost inspector şcolar general adjunct timp de vreo patru luni, însă – ghinion – taman în perioada examenelor şi transferurilor din această vară. Nici el nu a fost direct implicat în derularea Bacalaureatului ori transferurilor însă probabil a fost pedepsit „la pachet“.
Ca o ironie, singurul calificativ „foarte bine’’ a fost acordat profesoarei Gabriela Banu, cea care nu a mai avut loc în cadrul Inspectoratului Şcolar din cauză de carnet de partid şi care s-a reîntors la catedră.
Au depus contestaţii
Atât Viorel Stan cât şi Elena Laiu au contestat calificativele acordate de Ministerul Educaţiei, plângerile lor fiind trimise la Bucureşti la începutul acestei săptămâni. Contestaţiile trebuie rezolvate în termen de zece zile, de o altă comisie decât cea care a acordat calificativele iniţiale. Din câte am aflat, deocamdată aceste contestaţii nu au fost luate în discuţie. (Liviu ILIE)