Acasă Social Bugetari de lux

Bugetari de lux

8959
2
DISTRIBUIȚI

Poliţia Locală a devenit o structură de prim rang în sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională al României. Odată cu modificarea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 91/2017, care a intrat în vigoare în vara anului trecut, foştii gardieni publici au fost transformaţi în cel mai bine plătiţi angajaţi ai acestui sistem, chiar dacă atribuţiile lor sunt extrem de limitate şi, de cele mai multe ori, se confundă cu ale unui simplu bodyguard.

La lefurile de lux pe care le primesc cei din Poliţia Locală, de la primărie, pot doar să viseze angajaţii Ministerului Afacerilor Interne sau cei ai Ministerului Apărării Naţionale, chiar dacă responsabilităţile angajaţilor din cele două structuri sunt însutit mai mari. Salariile, mai mult decât generoase, cu care sunt răsplătiţi, acum, agenţii locali fac cu ochiul multor poliţişti, aşa că unii dintre ei au preferat să se pensioneze la vârste fragede şi să treacă în cealaltă tabără, cumulând astfel pensia cu salariul. Este cazul şi la Poliţia Locală Piatra-Neamţ, unde şeful (Eugen Pancu) este fost poliţist, la fel ca unii dintre subalternii săi.

Salariu de peste 9.000 de lei

Conform unui document făcut public de Poliţia Locală Piatra-Neamţ, la nivelul acestei structuri (care are 105 angajaţi), după adoptarea Hotărârii Consiliului Local 346/2017, agenţii pietreni au salarii extrem de frumoase.

De exemplu, di-rectorul executiv are un salariu de bază (maximal) de 10.308 lei, iar adjunctul său – 9.360 lei. La acestea se adaugă norma de hrană de 32 de lei/zi calendaristică, cu un total anual încasat de 11.680 lei. Este un salariu comparabil cu venitul maxim la care poate ajunge un ofiţer de Poliţie cu funcţie de comandă după ce, la începutul acestui an, s-au majorat lefurile şi la Ministerul Afacerilor Interne. Făcând comparaţie cu salariile angajaţilor din Ministerul Apărării Naţionale, şeful Poliţei Locale Piatra-Neamţ are un salariu net comparabil cu cel al şefului Statului Major al Armatei, acesta fiind cel mai mare din structura militară.

Coborând pe scara ierarhică, iată care sunt salariile ma-ximale ale celorlalţi funcţionari din Poliţia Locală Piatra-Neamţ: şef de birou – 8.598 lei, consilier superior – 6.878 lei, inspector principal – 5.071 lei, consilier juridic asistent – 4.424 lei, poliţist local debutant – 3.210 lei, poliţist local superior – 4.061 lei, poliţist local principal – 2.883 lei, iar poliţist local asistent – 2.813 lei.

Totodată, potrivit aceleeaşi surse, un şef de birou (gradul II) are un salariu maxim de 6.077 lei, un consilier – 4.861 lei, iar un agent de pază – 2.659 lei. Norma de hrană pentru agenţii de pază, personalul contractual şi funcţiile publice generale este de 25 de lei/zi (cu un total anual încasat de 9.125 lei), la care se mai adaugă 5 lei/zi calendaristică pentru toţi cei care lucrează în schimburi sau ture. De asemenea, personalul care, potrivit programului de lucru, îşi desfăşoară activitatea între orela 22 şi 6, beneficiază de un spor de 25% din salariul de bază.

Pentru aceşti bani, poliţiştii locali pietreni au în atribuţii menţinerea ordinii publice, identificarea cerşetorilor şi boschetarilor, amendarea celor care încalcă hotărârile de consiliu local, protecţia personalului din aparatul de specialitate al primarului, paza bunurilor şi obiectivelor aflate în proprietatea munici-piului, asigurarea fluenţei circulaţiei pe drumurile pu-blice, verificarea integrităţii mijloacelor de semnalizare rutieră, sancţionarea pietonilor şi bicicliştilor care încalcă normele rutiere, controlarea disciplinei în construcţii şi verificarea respectării normelor legale privind afişajul publicitar.

Dacă ar fi să comparăm, şeful de Stat Major al Armatei are un salariu net de 9.285 lei, un general – 6.025 lei, iar un sublocotenent – 1.704 lei. Salariul unui soldat profesionist, net, cu sporruri, este de 2.440 lei. Un ofiţer jandarm câştigă 2.939 lei, un maistru militar – 1.806 lei, iar un subofiţer – 1.644 lei.

(Mihai SAVA)

2 COMENTARII

  1. Niste analfabeti ajunsi politisti locali.nu sunt in stare sa lege doua cuvinte.mai mult ii incurca pe cei din M.A.I.fereasca dumnezeu sa primeasca vreo unu din asta arma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.