6 C
Piatra Neamț
luni, ianuarie 20, 2025
AcasăEvenimentBolnavi - executaţi silit

Bolnavi – executaţi silit

Date:

Mai multe persoane din judeţul nostru, care suferă de boli grave şi sunt dependente de oxigen, având nevoie de aparate speciale pentru a putea supravieţui, aparate pe care le-au închiriat de la o firmă franceză, au fost executate silit de respectiva companie.

La noi sunt în această situaţie 22 de bolnavi. Majoritatea provin din mediul rural, sunt foarte săraci şi, cu toate că aparatele de oxigen erau decontate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), firma care le-a închiriat i-a taxat şi pe bolnavi. Pe rolul instanţelor, în judeţ SC Air Liquide Vitalaire SRL are 22 de procese, din care trei sferturi câştigate, după cum urmează: şase la Judecătoria Roman, cinci la Judecătoria Târgu-Neamţ şi 11 la Judecătoria Piatra-Neamţ.

Scandalul, izbucnit la nivel naţional (unde sunt 3.000 de cazuri de executare) a ajuns în atenţia procurorilor ieşeni, dat fiind faptul că reprezentanţa din România a corporaţiei franceze Air Liquide Vitalaire are sediul în Iaşi.

 

Cum acţiona firma?

 

Din mărturiile mai multor pacienţi care au fost executaţi silit după ce au închiriat aparate de oxigen, s-a ajuns în astfel de situaţii pentru că s-a mers pe următoarea strategie: după livrarea aparatului se emitea factură lunară (de 60 de lei) o vreme, iar apoi facturile nu mai erau trimise beneficiarilor; când se aduna o suma restantă mai mare şi penalităţi pe măsură, se deschidea proces. Mulţi dintre cei executaţi silit nu şi-au pus problema de ce întârzie facturarea, iar alţii, ale căror costuri au fost decontate de CJAS, nici nu ar fi trebuit să plătească. Numai că, potrivit anchetatorilor, firma care închiriază aparate de oxigen practica o dublă taxare – lua atât bani de la CJAS cât şi de la beneficiari, executându-i silit pe facturi false. O altă metodă prin care s-a practicat jefuirea celor care închiriau aparate de oxigen a fost descrisă de târgnemţeanca Delia M.: „Această firmă a reuşit să păcălească foarte multe persoane. În această situaţie este şi mama mea, cu toate că am anunţat că nu mai avem nevoie de aparatul de oxigen, au făcut în aşa fel şi au tras de timp şi au venit să îl ridice după şase luni. După care au obligat-o pe mama să plătească contravaloarea folosinţei aparatului pentru acea perioadă. Repet, i-am notificat că nu mai avem nevoie de aparat, să vină să-l ia, dar au tras de timp şi apoi ne-au taxat. Am achitat 360 de lei în plus doar ca să nu mai ajungem în instanţă“.

 

Oameni necăjiţi

 

În situaţia bolnavilor executaţi silit se află, potrivit Judecătoriei Roman, şi soţii Veronica şi Iosif Leahu. Pe 28 septembrie anul acesta ei au fost obligaţi să achite suma totală de 2.037 de lei: „Admite cererea de valoare redusă formulată de către reclamanta SC Air Liquide Vitalaire România SRL, în contradictoriu cu pârâţii Leahu Iosif şi Leahu Veronica; obligă pârâţii în solidar să plătească reclamantei suma de 1.164,92 lei, reprezentând despăgubiri contractuale şi suma de 403,58 lei, reprezentând penalităţi de întârziere contractuale, calculate până la data de 09.02.2016; obligă pârâţii în solidar la plata către reclamantă a sumei de 470 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată“.

Un alt caz este cel al unui romaşcan dependent de oxigen care a murit între timp, iar firma i-a executat silit pe moştenitori (opt persoane) şi a obţinut, în instanţă, „plata sumei de 613,46 lei reprezentând contravaloare facturi neachitate şi penalităţi contractuale de întârziere de 0,10% pe zi de întârziere calculate până la data plăţii efective a debitului“.

Şi la Piatra-Neamţ, localnica Silvia Stoica a fost executată silit la începutul acestui an, fiind obligată să plătească „386,64 lei reprezentând contravaloare facturi (chirie), suma de 203,91 lei reprezentând penalităţi de întârziere (aproape trei sferturi din facturi – n.r.) şi 174 lei – taxă judiciară de timbru şi onorariu avocat“.

 

Vreo 500 de clienţi

 

La noi, în evidenţele medicale figurează peste 500 de persoane cu afecţiuni pulmonare care sunt dependente de aparate de oxigen.

„Zilnic, aceşti oameni trăiesc cu sentimentul că nu le ajunge aerul şi fără tuburile de oxigen nu ar putea supravieţui mai mult de o jumătate de oră. Oxigenoterapia constituie o modalitate importantă de tratament în îngrijirea pacienţilor cu boli respiratorii, atât în situaţiile acute, când le salvează viaţa, cât şi în administrarea cronică, mai ales la pacienţii cu bronhopneumonie obstructivă cronică severă“, a explicat un medic prenumolog.

Pe timpul internării în spital, cei dependenţi de oxigen sunt conectaţi la tuburi. Ajunşi însă acasă, ei îşi continuă terapia alături de concentratoarele de oxigen (închiriate de la Air             Liquide Vitalaire) – nişte aparate care separă oxigenul de azotul din aer cu ajutorul a două filtre speciale. Problema este că aceste aparate sunt alimentate electric şi, nu de puţine ori, în mediul rural au fost avarii care le-au pus viaţa în pericol. Şi, colac peste pupăză, pe lângă facturile de la firma care le-a închiriat aparatul de respirat, mai vin şi cele de la E.ON – aceste concentratoare de oxigen având un consum mare.

Deconturi de aproape 25.000 de lei într-o lună

 

CJAS lucrează cu Air Liquide Vitalaire din 2013, iar anul acesta firma are contract pe perioada 1 august – 31 decembrie. Potri-vit informaţiilor făcute publice de CJAS, numai în luna septembrie către această firmă s-au decontat 24.253,22 de lei – bani proveniţi de la închirierea diverselor aparate.

(Mihai SAVA)

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.