Pentru prevenirea apariţiei epidemiilor şi aplicarea măsurilor de control, anul trecut au fost supravegheate cazurile de boli transmisibile considerate probleme de sănătate publică locală.
Astfel, Direcţia de Sănătate Publică (DSP), a anchetat 14 suspiciuni de hantaviroză, din care două cazuri au fost confirmate. Hantavirusurile sunt o familie de viruşi răspândiţi în principal de răozătoare şi pot provoca boli variate la oameni, printre care febra hemoragică cu sindrom renal.
Ispectorii sanitari ai DSP au mai confirmat un caz de boală meningococică (boală infecţioasă cauzată de „Neisseria meningitidis“, care include forme clinice severe, precum meningita şi septicemia), 35 de suspiciuni de boală Lyme (o afecţiune multisistemică, transmisă oamenilor prin muşcătura de căpuşă) din care 19 confirmate şi trei probabile, un caz de tetanos (boală provocată de bacilul Clostridium tetan, regăsit în solul contaminat, care poate ajunge în piele prin diferite răni), 29 cazuri de scarlatină (infecţie bacteriană determinată de anumite tipuri de streptococ beta-hemolitic), din care 16 cazuri confirmate, un caz probabil, 9 cazuri posibile, trei cazuri infirmate.
De remarcat că, anul acesta au fost supravegheate, până acum, 240 de cazuri de scarlatină. Anul trecut, DSP a mai confirmat 8 cazuri de hepatita A. În 2023, nouă nemţeni au fost depistaţi cu parotidită (oreion), alţi 14 au fost diagnosticaţi cu leptospiroză (infecţie cu Leptospira, bacterie care poate ajunge în apă sau în sol prin urina animalelor infectate).
Totodată, au fost confirmate şase cazuri de rujeolă, două cazuri de meningită virală, nouă cazuri – boala Lyme, şase cazuri – hepatita virală, trei cazuri – meningită bacteriană şi un caz de sindrom hemolitic uremic (afecţiune care apare în urma distrugerii premature a celulelor roşii din sânge).
Spitalul Judeţean, prezent în lista focarelor
În anul 2022 au fost depistate şi anchetate 27 de focare, cele mai multe dintre ele (21 de focare) fiind de Covid-19. Alte două focare, ICD (infecţii determinate de Clostridium difficile), au fost depistate la la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ.
De altfel acelaşi spital a mai avut semnalate, tot anul trecut, două focare de Acinetobacter, iar anul acesta încă două cu aceeaşi bacterie care afectează persoanele cu sistemul imunitar compromis şi care este una dintre cele mai frecvente cauze ale infecţiilor spitaliceşti. Tot anul trecut, inspectorii sanitari au identificat şi un focar de hepatita A, în localitatea Oglinzi, fiind dispuse măsurile specifice de prevenire şi control. În ceea ce priveşte infectările cu coronavirus, „în anul 2022 au fost confirmate pozitiv Covid-19 19.597 de persoane şi au fost raportate 2.486 reinfectări. Au fost raportate, în total, de la începutul pandemiei, 1.682 decese. În anul 2022 au decedat 232 de persoane. Au fost testate până la 31 decembrie 2022, 198.171 de persoane, fiind lucrate în total 478.956 de teste“. De la începutul acestui an şi până acum, au fost confirmaţi pozitiv Covid-19 peste 1.000 de nemţeni.
(M.T.)