Acasă Politica Boicot PNL la Piatra-Neamţ şi la Consiliul Judeţean

Boicot PNL la Piatra-Neamţ şi la Consiliul Judeţean

1551
0
DISTRIBUIȚI

l liberalii încearcă să destrame majoritatea construită în jurul PSD

Imediat după anunţarea primelor rezultate de la alegeri, liberalii din judeţul Neamţ şi-au frecat mâinile a bucurie. Lucrurile păreau să le fi ieşit. La Roman aveau primar şi majoritatea consilierilor locali; la Piatra-Neamţ aveau primar şi cei mai mulţi consilieri locali – o majoritate părea extrem de simplu de realizat cu ajutorul aleşilor de la PMP. Ceva probleme părea să le ridice rezultatul de la Consiliul Judeţean unde ar fi avut nevoie şi de ajutorul consilierilor de la ALDE. O colaborare aici părea mai greu de realizat, dar nu imposibilă.

Cu calculele pe hârtie făcute, liberalii s-au culcat pe-o ureche şi au aşteptat ca aleşii PMP şi ALDE să vină să le ceară prietenia. Ca pe Facebook.

Mai pragmatici, pesediştii s-au mişcat mai mult, au promis mai mult şi au marcat: joi şi-au asigurat colaborarea consilierilor de la ALDE şi de la PMP (cu UNPR rezolvaseră treaba încă dinainte de alegeri) iar şedinţele de ieri ar fi trebuit să fie simple formalităţi de înscăunare a Luminiţei Vîrlan (PSD) şi a lui Bogdan Gavrilescu (PMP) ca viceprimari la Piatra-Neamţ şi a lui Ionel Arsene (PSD) ca preşedinte, urmând a fi secondat de Laurenţiu Dulamă (PMP) şi Ioan Asaftei (ALDE).

În ceasul al doisprezecelea (ba chiar cu câteva ore după), liberalii s-au trezit şi caută să recupereze timpul pierdut.

Mai întâi au boicotat în masă cele două şedinţe de constituire. Apoi au lansat apeluri sfâşietoare către ceilalţi aleşi, invitându-i la discuţii, negocieri şi lămuriri. Pentru interesul cetăţeanului, desigur.

Frustrarea viitorilor viceprimari

Şedinţa de validare a noului Consiliu Local Piatra-Neamţ a fost amânată. Consilierii liberali şi primarul Dragoş Chitic nu s-au prezentat la întrunire, astfel că şedinţa a fost reprogramată pentru marţi – 28 iunie, ora 10.00. Liberalii au boicotat în bloc formarea noului Consiliu Local, supăraţi fiind că nu au reuşit să formeze o majoritate în acest for şi implicit să impună viceprimarii municipiului.

Spre frustrarea Luminiţei Vîrlan şi a lui Bogdan Gavrilescu, care au fost nevoiţi să amâne sărbătorirea instalării de-a stânga şi de-a dreapta lui Dragoş Chitic.

În lipsa celor nouă consilieri liberali, nu s-a putut aproba noul Consiliu Local, din lipsă de cvorum. Legea spune că trebuie să fie prezenţi la şedinţă cel puţin două treimi din consilierii aleşi. Deci 16 din 23. Cum liberalii nu s-au prezentat, şedinţa de validare a fost amânată pentru 28 iunie. Au fost prezenţi semnatarii protocolului de colaborare politică pentru obţinerea funcţiilor de viceprimari, 14 la număr: consilierii PSD, UNPR, PMP şi ALDE şi liderii lor. Liviu Harbuz şi Alexandru Juncu s-au retras şi au fost înlocuiţi cu următorii pe lista social-democraţilor, Victoria Păduraru-Chiriac şi Adrian Ciubotariu. La ALDE, Cătălin Drăguşanu a fost înlocuit cu Cătălin Misăilă.

Din opoziţie, primarul Chitic invită la consultări majoritarii  

 

Absent la prima şedinţă de constituire a Consiliului Local Piatra-Neamţ, primarul liberal Dragoş Chitic a transmis, după câteva minute, un comunicat de presă prin care invită la consultări liderii grupurilor politice din Consiliul Local Piatra-Neamţ, chiar dacă acestea au anunţat încă de joi formarea unei majorităţi în noul Consiliul Local. A fost invocat, din nou, interesul cetăţeanului.

„Dincolo de jocurile politicianiste, consider că cel mai important este interesul cetăţeanului. Drept urmare, înainte de constituirea noului Consiliu Local al municipiului Piatra-Neamţ, în urma anunţului că PSD – UNPR – ALDE şi PMP vor forma o majoritate, consider că este necesar să avem un dialog. În calitate de primar ales sunt interesat în primul rând de viitorul municipiului Piatra-Neamţ, de aceea invit liderii grupurilor politice din Consiliul Local, PSD, UNPR, ALDE şi PMP, la o întâlnire pentru a discuta pe marginea proiectelor pe care le-au pregătit pentru cetăţeni şi pentru oraş. Este nevoie de un dialog lucrativ, în cadrul căruia să abandonăm haina politică, şi să discutăm pe proiecte ca să ne asigurăm că în următorii patru ani vom pune cu toţii umărul la dezvoltarea oraşului Piatra-Neamţ, aşa cum ne-au mandatat cetăţenii prin votul din data de 5 iunie“, a declarat primarul Dragoş Chitic.

El speră că vor răspunde pozitiv invitaţiei având în vedere că şi-au motivat acţiunile prin dezideratul de a face ce este mai bine pentru cetăţeni.

„Cred în puterea dialogului şi că dincolo de convingerile politice suntem obligaţi să acţionăm în interesul cetăţenilor. Aşa că este timpul să renunţăm la declaraţii pompoase şi să stăm la masă ca să discutăm pe proiecte“, a mai completat Dragoş Chitic.

Din 35, doar 21 de aleşi la Consiliul Judeţean

Nici Consiliul Judeţean Neamţ, întrunit în şedinţă, vineri, la ora 14.00, nu a reuşit să se constituie. Deşi acesta era singurul punct pe ordinea de zi, noua conducere a judeţului nu a fost validată pentru că nu s-a întrunit numărul necesar de consilieri. Din 35 de aleşi, în sală au fost prezenţi doar 21. Au lipsit cei 14 consilieri PNL.

„Nu este întrunit cvorumul, deci Consiliul Judeţean Neamţ nu poate fi legal constituit. Îl voi convoca pentru marţi, 28 iunie, la aceeaşi oră, 14.00“, a spus Ilie Petre, reprezentantul Prefecturii Neamţ.

Situaţia nu a fost deloc pe placul social democraţilor şi nici al membrilor PMP şi ALDE. Cele trei formaţiuni au semnat deja un protocol pentru majoritatea din Consi-liul Judeţean Neamţ şi Consiliul Local Piatra-Neamţ şi de abia aşteaptă să o şi pună în practică.

(Ioana CALIŢCHO)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.