Vasile Tulan, în vârstă de 32 de ani, din comuna Vânători-Neamţ, a fost condamnat la plata unei amenzi penale de 4.000 de lei pentru că, în ziua de 13 octombrie 2020, l-a bătut pe consăteanul Florin Ovidiu Marcu. Agresorul trebuia să-i dea victimei despăgubiri morale de 4.000 de lei. Conform sentinţei, faptele s-au petrecut în următoarele împrejurări.
Marcu era cu vacile la păscut în zona Prundul Nemţişorului şi, pe la amiază, a venit Tulan cu o maşină, i-a reproşat că a intrat cu animelele pe păşunea lui şi l-a lovit cu un par în cap şi peste umăr, lăsându-l inconştient. În urma leziunilor suferite, marcu a avut nevoie de o săptămână de îngrijiri medicale.
Tulan nu a recunoscut fapta şi a declarat că în ziua cu pricina el era la cules bureţi în apropierea Mănăstirii Neamţ şi că nu a avut niciun conflict cu Marcu. Însă, pe parcursul anchetei, mai mulţi martori i-au infirmat spusele, iar unul a mărturisit că fusese contactat de Tulan, care l-a rugat să nu vină la proces şi să susţină că este plecat în străinătate.
Instanţa a motivat în felul următor pedeapsa aplicată agresorului: „Se are în vedere gravitatea infracţiunii săvârşite şi periculozitatea infractorului, orientându-se după criteriile indicate expres de textul legal, respectiv: împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite (reţinând caracterul neorganizat al faptei, comisă spontan de inculpat dar totuşi în mod repetat), starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită (inculpatul aducând atingere relaţiilor sociale privind integritatea fizică a persoanei), natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii (persoana vătămată a suferit leziuni pentru a căror vindecare a fost necesar un număr de şapte zile de îngrijiri medicale şi a suportat dureri o perioadă de aproximativ două săptămâni afectându-i astfel capacitatea de muncă), motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit (inculpatul urmărind să îi aplice persoanei vătămate o «lecţie» în public), natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului (inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale, astfel cum rezultă din fişa de cazier judiciar), conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal (atitudinea de nerecunoaştere în integralitate a faptelor astfel cum au fost descrise în rechizitoriu) precum şi nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială (inculpatul este căsătorit, 12 clase, ocupaţie declarată – defrişor).
Cu privire la gradul de pericol social al faptei săvârşite, instanţa reţine că aceasta este unul mediu, inculpatul aducând atingere unor valori sociale protejate de lege, privind protejarea integrităţii corporale sau sănătăţii. A aplicat lovituri cu un par de lemn asupra persoanei vătămate, în timp ce se afla la păşunat cu bovinele în zona luncii şi a produs acesteia leziuni în zona feţei şi a capului şi a trunchiului, deci în zone vitale. Instanţa mai are în vedere şi împrejurarea că fapta a avut loc în public, ceea ce denotă îndrăzneală din partea inculpatului, dar şi faptul că agresorul a acţionat în mod repetat în vedere vătămării victimei, aspect de natură a accentua gravitatea faptei“.
(Mihai SAVA)