l la externare, mulţi dintre pacienţii spitalelor nu prezintă cardul de sănătate
l „Dacă în 72 de ore nu se validează cu cardul externarea, cazul nu poate fi decontat“, a declarat ec. Maricica Drăgan, directorul financiar contabil al Spitalului Judeţean
La aproape o lună de când utilizarea cardului de sănătate a devenit obligatorie, au şi apărut situaţii mai puţin plăcute pentru spitalele de urgenţă din judeţ. Multe servicii medicale nu au putut fi validate deoarece pacienţii ajunşi la Urgenţe şi care apoi au avut nevoie de spitalizare continuă, nu au putut prezenta cardurile de sănătate la externare. Dacă până acum erorile din sistem se cuantificau doar în timp pierdut, acum pierderile sunt financiare. Reprezentanţii unităţilor sanitare cu paturi spun că anumite servicii medicale nu sunt validate de sistemul informatic şi prin urmare, nu sunt decontate de de Casa de Asigurări de Sănătate. „Sunt servicii medicale care rămân nedecontate de CAS, pentru că unii pacienţi nu au prezentat cardurile la externare. Cum serviciile medicale nu pot fi decontate de CAS, acestea rămân pe cheltuiala spitalului. Dacă în 72 de ore, nu se validează cu cardul externarea, cazul nu poate fi decontat. Este vorba de pacienţi asiguraţi care reprezintă urgenţe medico-chirurgicale, apoi ei necesită internare. După ce se simt bine şi trebuie externaţi, avem nevoie de cardul de sănătate pentru validarea serviciilor medicale şi de aici încep problemele. Sunt pacienţi care nu au cardul la ei şi nu au pe nimeni acasă care să-l aducă, iar noi nu putem trimite pacientul acasă să aducă documentul pentru că nu e legal, unii spun că îl aduc, alţii l-au pierdut, au tot felul de motive. Astfel, îi externăm, pentru că nu-i putem ţine în spital, dar serviciile nu se validează. Nevalidate, serviciile nu pot fi decontate de CAS“, a declarat ec. Maricica Drăgan, directorul financiar contabil al Spitalului Judeţean de Urgenţă.
Şi la Spitalul de Urgenţă din Roman, lucrurile stau la fel. „De la 1 septembrie se ştie foarte bine că există o stricteţe în ce priveşte internarea, cardul naţional de sănătate fiind unicul instrument de validare al serviciilor medicale. Au fost situaţii când pacienţi au plecat fără să prezinte cardul la externare. Abia aşteptăm până la începutul lunii viitoare să vedem care e situaţia reală cu privire la decontarea serviciilor medicale. Plus că a fost şi o zi în care, câteva ore, sistemul a fost blocat în toată ţara, şi atunci unele servicii nefiind validate pentru că pacienţii externaţi în ziua respectivă nu au avut răbdarea să aştepte atâtea ore ca sistemul să devină funcţional. E clar că acele servicii nu pot fi decontate odată ce nu a trecut cardul prin cititor pentru semnătura electronică“, a declarat dr. Oana Onu, managerul interimar al Spitalului din Roman.
(Maria NISTOR)
Cardul trebuie cerut INAINTE de internare!
Uite ca aflat un mesaj prea captivant prezentat intr-o maniera dificil de gasit in internetul romanesc. Acum, dupa ce am citit acest articol, vreau sa va comunic ca in acest weekend trecem la ora de iarna, o stiati deja. Daca tot se schimba ora, atunci reglati-va ceasul dupa ora exacta pentru a nu intarzia sa ajungeti la timp unde aveti de mers. Multumesc!