l au absentat 160 de candidaţi
Cu toate că au fost avertizaţi în nenumărate rânduri că accesul în sălile de examen cu telefoane sau alte gadgeturi este strict interzis, şi cu toate că toate cele 13 centre de examen au avut spaţii speciale de depozitare, păzite, a obiectelor susceptibile a fi folosite pentru „inspiraţie“, doi dintre candidaţii care au susţinut ieri proba scrisă la limba şi literatura română au călcat pe bec şi au fost eliminaţi din Bacalaureat.
Este vorba despre o domnişoară care a susţinut proba la Liceul Teoretic „Carol I“ Bicaz – căreia i-a sunat pur şi simplu telefonul în timpul probei (curat ghinion, dar şi câtă prostie să nu-ţi dai telefonul pe silent!), respectiv despre un domnişor care a dat examen la Colegiul Tehnic „Petru Poni“ Roman – care a fost prins folosind efectiv un dispozitiv cu căşti, din acelea comercializate pe internet, special conceput pentru a primi indicaţii din exterior.
La proba de ieri se înscriseseră 4.243 de candidaţi, însă 160 au absentat nemotivat. Niciun candidat nu a solicitat să susţină proba în alt loc decât centrul de examen.
Toate cele 4.083 de lucrări ale candidaţilor nemţeni au fost puse în saci şi trimise spre corectare, cu microbuzul ISJ Neamţ, într-un alt judeţ. Cert este că la ora 16.00, microbuzul încă nu plecase la drum, iar şeful ISJ Neamţ nu cunoştea destinaţia acestuia.
„Preşedintele comisiei judeţene de organizare (inspectorul şcolar general adjunct Elena Laiu – n.r.), un reprezentant al Ministerului Educaţiei şi jandarmi vor transporta lucrările în judeţul numit de cei de la minister“,
s-a limitat să declare inspectorul şcolar general Viorel Stan.
Cât priveşte subiectele în sine, acestea au fost catalogate de candidaţi de dificultate medie. Absolvenţii de la profilul uman şi de la profilul pedagogic au avut, la subiectul I, de analizat un fragment din piesa de teatru „Ultima oră“ de Mihail Sebastian; la subiectul al II-lea, de scris un text argumentativ de cel mult 300 de cuvinte despre rolul scriitorului în societate, iar la subiectul al III-lea – de redactat un eseu despre relaţia dintre două personaje dintr-un roman interbe-lic studiat.
Elevii de la profilul real, de la filiera tehnologică şi de la filiera vocaţională (cu excepţia profilului pedagogic) au avut la subiectul I de analizat un fragment din piesa de teatru „Trei generaţii“ de Lucia Demetrius. Al doilea subiect: un text argumentativ despre importanţa practicării unui sport la orice vârstă. La al treilea subiect: de făcut o caracterizare a unui personaj la alegere din opera lui Ion Creangă, Marin Preda sau George Călinescu.
(Liviu ILIE)