l nicio medie de 10 în Neamţ l cel mai bun rezultat îi aparţine lui Titus Ştefan Dascălu – 9,96
l opt licee cu promovabilitate peste 90%, unul cu promovabilitate zero
Ieri, în ziua anunţării rezultatelor provizorii ale Bacalaureatului, prin liceele în care s-au desfăşurat probele scrise nu a mai fost aglomeraţia şi forfota specifice acestui moment mult aşteptat de absolvenţii de liceu. Şi asta pentru simplul motiv că Ministerul Educaţiei a făcut absolvenţilor de liceu surpriza (plăcută pentru unii, neplăcută pentru alţii) de a publica rezultatele pe internet încă de la ora 9.00, în condiţiile în care la avizierele liceelor aceste rezultate nu au fost afişate decât pe la ora 10.30. Aşa că toţi cei care au acces la internet au putut afla, cu aproape două ore mai devreme, ce performanţe au reuşit la examenul de maturitate. Cei care au reuşit să acceseze pagina de internet dedicată, traficul fiind imens, şi-au sunat şi colegii şi le-au transmis ce şi cum a făcut fiecare, aşa încât prezenţa la avizierele din centrele de examen a devenit inoportună. Doar grupuri răzleţe de candidaţi îşi făceau din când în când apariţia în faţa avizierelor, pentru a li se reconfirma ceea ce deja ştiau, dar mai ales pentru a-şi face planuri de socializare la un suc, o cafea sau o bere, după caz.
Abia după-amiază, la centrele de examen a început vânzoleala. Veniseră cei nemulţumiţi, ca să depună contestaţii.
Rezultate peste aşteptări
Ca o constatare generală, promovabilitatea la nivel de judeţ, înainte de rezolvarea contestaţiilor, este cea mai bună din ultimii cinci ani: 70,38% – în creştere cu cinci procente faţă de anul trecut, şi cu aproape 12% faţă de 2013!
La nivel de judeţ, potrivit datelor centra-lizate de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar, 3.011 dintre candidaţii care au susţinut toate probele de examen şi nu au fost eliminaţi au fost declaraţi reuşiţi. În total, pe liste s-au regăsit 4.493 de candidaţi, 4.278 fiind prezenţi la toate probele. Au fost 215 absenţi şi zece eliminaţi.
Din păcate, anul acesta în Neamţ nimeni nu a reuşit să obţină media perfectă 10. Dar câţiva candidaţi au fost foarte aproape de acest deziderat. Cea mai mare medie la nivel de judeţ – 9,96 – îi aparţine şefului de promoţie de la Colegiul Naţional „Petru Rareş“ Piatra-Neamţ, olimpicul Titus Ştefan Dascălu. Titus a luat note de 10 la limba şi li-teratura română şi la fizică, şi 9,90 la mate-matică.
Absolventul de „Petru Rareş„ este urmat în top de Adina Georgiana Arsene (ex-Colegiul Naţional „Roman Vodă“ Roman – 9,95), Sorin Giurgică (Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri“ Săbăoani – 9,95), Paula Sânziana Oprea (Colegiul Naţional „Roman Vodă“ Roman – 9,93), Mihai Alexandru Asiminei (Colegiul Naţional „Gheorghe Asachi“ Piatra-Neamţ – 9,90), Laura Maria Covaci (Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş“ Piatra-Neamţ – 9,90) şi de Vlad Ionuţ Scurtu (Colegiul Naţional „Roman Vodă“ Roman – 9,90).
Statistic, 604 candidaţi au medii între 6,00 şi 6,99; 833 – între 7,00 şi 7,99; 954 – între 8,00 şi 8,99; 620 – între 9,00 şi 9,96.
Dintre cei 1.257 de candidaţi picaţi, 257 au medii între 5,00 şi 5,98 şi păstrează şanse mari de a promova după contestaţii.
Opt licee cu promovabilitate peste 90%
Opt dintre cele 38 de licee nemţene intrate în competiţia neoficială a examenului de Bacalaureat au promovabilitate de invidiat – peste 90%.
În fruntea clasamentului la nivel de judeţ se află, ca şi anul trecut, Colegiul Naţional „Petru Rareş“ Piatra-Neamţ, cu 99,45% promovabilitate (181 dintre cei 182 de absolvenţi înscrişi au luat examenul); urmează, în ordine, Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş“Piatra-Neamţ (99%), Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare“ Târgu-Neamţ (98,26%), Colegiul Naţional „Roman Vodă“ Roman (96,44%), Liceul Teologic „Cuvioasa Parascheva“ Agapia (94,44%), Colegiul Naţional de Informatică Piatra-Neamţ (93,6%), Liceul „Spiru Haret“ Piatra-Neamţ (92,98%) şi Colegiul Naţional „Gheorghe Asachi“ Piatra-Neamţ (91,94%).
Rezultate bune, peste media judeţeană, au mai obţinut absolvenţii Liceului Tehnologic „Vasile Conta“ Târgu-Neamţ (86,17%) şi Seminarului Teologic „Veniamin Costachi“ Mănăstirea Neamţ (80,72%).
Ar mai fi de remarcat un aspect: majoritatea absolvenţilor liceelor care se regăsesc în topul promovabilităţii au luat Bacalaureatul nu oricum, ci cu medii foarte mari. De exemplu, 90 dintre cei 181 de admişi de la „Petru Rareş“ au medii mai mari sau cel puţin egale cu 9,00! În aceeaşi postură sunt 84 de absolvenţi „Calistrat Hogaş“, 95 de absolvenţi de la „Ştefan cel Mare“, 112 de la „Roman Vodă“ sau 44 de la Colegiul Naţional de Informatică!
Liceul cu promovabilitate zero
Anul trecut, două au fost liceele din Neamţ cu promovabilitate zero: Liceul Tehnologic „Ion Ionescu de la Brad“ Horia şi Liceul Tehnologic Adjudeni. Anul acesta, cu niciun promovat apare Liceul Tehnologic Oglinzi. E drept că la examen s-a prezentat un singur (!) candidat de la Oglinzi, şi acela a picat.
Cu procente mici de promovare mai apar Liceul Tehnologic „Ion Creangă“ Pipirig (18,52%), Liceul Particular nr. 1 Piatra-Neamţ (20%), Colegiul Tehnic de Transporturi Piatra-Neamţ (24,14%), Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida“ Piatra-Neamţ (28,57%) şi Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu“ Piatra-Neamţ (30,33%).
Surprinzător, liceul care în 2011, 2012 şi 2014 apărea cu zero promovaţi înainte de contestaţii – în speţă Liceul Tehnologic „Ion Ionescu de la Brad“ Horia – a reuşit acum un încurajator procent de promovare de 33% (trei din nouă candidaţi au fost declaraţi reuşiţi).
Contestaţii cu emoţii
Modificările făcute acum vreo două săptămâni de Ministerul Educaţiei în ceea ce priveşte calendarul examenului de Bacalaureat, datorate faptului că lucrările scrise au fost corectate în alte judeţe, nu au ajuns la cunoştinţa tutu-ror celor interesaţi. Drept dovadă că ieri au apărut discuţii între candidaţii care au dorit să depună contestaţii (şi care ştiau că aceste contestaţii pot fi depuse în intervalul orar 12.00-16.00, aşa cum se preciza în calendarul iniţial al examenului) şi reprezentanţii centrelor de examen – care încercau să le explice că, potrivit noului calendar, contestaţiile se primesc între 16.00 şi 20.00. Nu puţini au fost cei care s-au adresat conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ, temându-se ca nu cumva să nu poată depune contestaţii după ora 16.00. Au fost lămuriţi că cei din centre au dreptate, dar s-a luat o decizie care să mulţumească pe toată lumea. „Am dispus ca să fie primite contestaţii de la ora 14.00 şi până la ora 20.00, astfel încât cei care sunt veniţi din alte localităţi să-şi poată vedea de drum şi să nu aştepte până după ora 16.00“, a precizat inspectorul şcolar general Viorel Stan.
Rezolvarea contestaţiilor se va face astăzi şi mâine, urmând ca pe 10 iulie să fie afişate rezultatele finale ale acestei prime sesiuni.
Peste media naţională
Cu 70,38% rată de promovare a Bacalaureatului, judeţul Neamţ este peste media naţională (66,41%) înainte de rezolvarea contestaţiilor. De altfel, judeţele din Moldova au, fără excepţii, rezultate superioare mediei pe ţară.
Cele mai mari procente de promovare s-au înregistrat în judetele Cluj (82,18%), Braşov (78,74%), Bacău (78,34%) şi Sibiu (76,81%). Rata de promovare în Capitală este de 68%, superioară cu 9,7% celei de anul trecut. Singurele judeţe cu o rată de promovare sub 50% sunt Giurgiu (36,06%), Ilfov (40,92%) şi Teleorman (42,73%). În cinci judeţe (Gorj, Sălaj, Teleorman, Giurgiu şi Brăila) procentul de promovare din această sesiune este inferior celui de anul trecut, în vreme ce în restul judeţelor se înregistrează o majorare de până la 11,9%.
Titus Ştefan Dascălu are deschis drumul spre Oxford
Titus Ştefan Dascălu, şeful de promoţie de la „Petru Rareş“, este, graţie rezultatelor foarte bune obţinute la Bacalaureat şi parcursului său olimpic, unul dintre puţinii români care va studia la celebra universitate brita-nică Oxford. „Acolo voi urma Facultatea de fizică. Fizica este pasiunea mea, şi în acest domeniu vreau să lucrez. Nu ştiu dacă voi reveni în ţară, depinde de oportunităţile care se vor ivi“, a declarat Titus – probabil fiind unul dintre cei mai constanţi olimpici nemţeni ai ultimului deceniu.
Titus Ştefan Dascălu practică baschet şi ciclism, citeşte cu plăcere aproape orice şi vorbeşte cursiv limba engleză.
(Liviu ILIE)
[…] nicio medie de 10 în Neamţ l cel mai bun rezultat îi aparţine lui Titus Ştefan Dascălu – 9,96http://192.185.14.33/~mduje32/bacalaureat-2015-candidatii-si-au-aflat-rezultatele-de-pe-internet-rata-de… […]